ΓΔ: 2671.5 -0.17% Τζίρος: 332.25 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: ΑΠΕ

Σε κατάσταση καταστροφής κηρύχθηκε η Βενετία

Ο δήμαρχος της Βενετίας Λουίτζι Μπρουνιάρο κήρυξε την πόλη σε κατάσταση καταστροφής καθώς επλήγη από την δεύτερη μεγαλύτερη πλημμυρίδα στην ιστορία της.

Η Βενετία επλήγη χθες από την δεύτερη μεγαλύτερη πλημμυρίδα που έχει καταγραφεί ποτέ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η ιστορική βασιλική του Αγίου Μάρκου και να βυθιστούν στο νερό πολλές από τις πλατείες και τα σοκάκια της.

Ο δήμαρχός της, Λουίτζι Μπρουνιάρο, ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει τη Βενετία σε κατάσταση καταστροφής και προειδοποίησε για σοβαρές καταστροφές.

Αξιωματούχοι της πόλης ανακοίνωσαν ότι χθες στις 10.50 μμ η πλημμυρίδα έφθασε τα 187 εκατοστά, λίγο λιγότερα από το ρεκόρ των 194 εκατοστών που είχε καταγραφεί το 1966.

«Η κατάσταση είναι δραματική. Ζητάμε από την κυβέρνηση να μας βοηθήσει. Το κόστος θα είναι υψηλό. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής», έγραψε ο Μπρουνιάρο στο Twitter.

Η πλατεία του Αγίου Μάρκου βυθίστηκε κάτω από το νερό που ξεπερνούσε το ένα μέτρο, ενώ η παρακείμενη βασιλική του Αγίου Μάρκου πλημμύρισε για έκτη φορά μέσα σε 1.200 χρόνια.

Τέσσερις από τις μεγαλύτερες πλημμύρες έχουν σημειωθεί την τελευταία 20ετία, η πιο πρόσφατη τον Οκτώβριο του 2018. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για καταστροφές εντός του ναού. Το 2018, οι διαχειριστές της είχαν ανακοινώσει ότι η βασιλική είχε υποστεί φθορά 20 ετών μέσα σε μόλις μια ημέρα.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν νερό με ροή ποταμού να πλημμυρίζει μια από τις βασικές διελεύσεις της Βενετίας, ενώ ένα άλλο δείχνει μεγάλα κύματα να χτυπούν τα πλοιάρια που είναι δεμένα κατά μήκος του Παλατιού των Δόγηδων και να σκάνε στα πεζοδρόμια.

«Μια υψηλή πλημμυρίδα 187 εκατοστών θα αφήσει μια ανεξίτηλη πληγή», είπε ο Μπρουνιάρο.

Κύμα κακοκαιρίας, με σφοδρές βροχοπτώσεις, πλήττει εκτός από τη Βενετία, πολλές άλλες περιοχές της Ιταλίας όπως η Σικελία, η Καλαβρία και η Βασιλικάτα (νότια).

Η σοβαρότερη κατάσταση καταγράφεται στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου οι πλημμύρες είχαν ως αποτέλεσμα χθες να κλείσουν σχολεία σε πολλές πόλεις όπως τον Τάραντα, το Μπρίντεζι, τη Λέτσε (στην Πούλια), το Ποτσάλο και το Νότο (στη Σικελία) και τη Ματέρα (στη Βασιλικάτα), σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Τη Ματέρα, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2019, σάρωσε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη ένας ανεμοστρόβιλος, ο οποίος ξερίζωσε δέντρα, έριξε κολώνες φωτισμού και κατέστρεψε στέγες και κτίρια, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Η κακοκαιρία αναμένεται να διαρκέσει και τις επόμενες ημέρες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντόνιο Ταγιάνι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ταγιάνι: Η AfD είναι ανθιταλικό κόμμα και θέλει απόσχιση του Νότιου Τιρόλου

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ Αντόνιο Ταγιάνι καταγγέλλει πως το AfD προωθεί την απόσχιση του Νοτίου Τιρόλου από την Ιταλία και το χαρακτηρίζει «αντιιταλικό κόμμα». Αφορμή συνέδριο του AfD για τα 80 χρόνια της συμφωνίας Ιταλίας-Αυστρίας.
Άδειο σχολικό θρανίο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Όριο ξένων μαθητών με χαμηλή γνώση ιταλικών στα σχολεία

Ο Ιταλός Υπουργός Παιδείας, Τζουζέπε Βαλντιτάρα, δήλωσε ότι το όριο ξένων μαθητών ανά τάξη δεν θα ισχύει για όσους έχουν φοιτήσει ήδη ή γνωρίζουν καλά ιταλικά, ενώ οι τάξεις με νεοαφιχθέντες είναι περίπου χίλιες.
Σέρτζιο Ματαρέλα πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλός πρόεδρος: Το σχολείο είναι κλειδί για ένταξη των ξένων μαθητών

Ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, τόνισε πως το σχολείο είναι εργαλείο ένταξης για ξένους μαθητές και δεν πρέπει να σηκώνει τείχη, σχολιάζοντας έμμεσα το σχέδιο για πλαφόν στις εγγραφές αλλοδαπών.
Άδειες σχολικές τάξεις
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Οι επίσκοποι ζητούν ένταξη στο σχολείο, ο υπουργός επιμένει στα ιταλικά

Οι καθολικοί επίσκοποι Ιταλίας, μέσω του καρδινάλιου Τζούπι, τόνισαν ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοικτά σε όλους, σχολιάζοντας έμμεσα τα κυβερνητικά μέτρα για ποσοστώσεις ξένων μαθητών και απαγόρευση μπούρκας.
Βασιλική της Βενετίας
ΔΙΕΘΝΗ

Βενετία: Πιθανή αύξηση του τέλους εισόδου για τουρίστες στα 30 ευρώ

Η Βενετία εξετάζει αύξηση του τέλους εισόδου στους τουρίστες μέχρι και 30 ευρώ και επέκταση της διάρκειας ισχύος του μέτρου, καθώς το υπάρχον ποσό θεωρείται χαμηλό για να περιορίσει τον υπερτουρισμό.
Ηράκλειο αεροφωτογραφία λιμανιού
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηράκλειο: Επίσκεψη γενικού διευθυντή της DG REGIO για αναπτυξιακά έργα

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, υποδέχτηκε τον γενικό διευθυντή DG REGIO της Ε.Ε., Nicola de Michelis, τονίζοντας τη σημασία η διαχείριση των αναπτυξιακών προγραμμάτων να παραμένει στις Περιφέρειες και όχι στην κεντρική διοίκηση.