ΓΔ: 2475.98 0.17% Τζίρος: 457.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Φώτο: ΑΠΕ

Σε κατάσταση καταστροφής κηρύχθηκε η Βενετία

Ο δήμαρχος της Βενετίας Λουίτζι Μπρουνιάρο κήρυξε την πόλη σε κατάσταση καταστροφής καθώς επλήγη από την δεύτερη μεγαλύτερη πλημμυρίδα στην ιστορία της.

Η Βενετία επλήγη χθες από την δεύτερη μεγαλύτερη πλημμυρίδα που έχει καταγραφεί ποτέ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η ιστορική βασιλική του Αγίου Μάρκου και να βυθιστούν στο νερό πολλές από τις πλατείες και τα σοκάκια της.

Ο δήμαρχός της, Λουίτζι Μπρουνιάρο, ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει τη Βενετία σε κατάσταση καταστροφής και προειδοποίησε για σοβαρές καταστροφές.

Αξιωματούχοι της πόλης ανακοίνωσαν ότι χθες στις 10.50 μμ η πλημμυρίδα έφθασε τα 187 εκατοστά, λίγο λιγότερα από το ρεκόρ των 194 εκατοστών που είχε καταγραφεί το 1966.

«Η κατάσταση είναι δραματική. Ζητάμε από την κυβέρνηση να μας βοηθήσει. Το κόστος θα είναι υψηλό. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής», έγραψε ο Μπρουνιάρο στο Twitter.

Η πλατεία του Αγίου Μάρκου βυθίστηκε κάτω από το νερό που ξεπερνούσε το ένα μέτρο, ενώ η παρακείμενη βασιλική του Αγίου Μάρκου πλημμύρισε για έκτη φορά μέσα σε 1.200 χρόνια.

Τέσσερις από τις μεγαλύτερες πλημμύρες έχουν σημειωθεί την τελευταία 20ετία, η πιο πρόσφατη τον Οκτώβριο του 2018. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για καταστροφές εντός του ναού. Το 2018, οι διαχειριστές της είχαν ανακοινώσει ότι η βασιλική είχε υποστεί φθορά 20 ετών μέσα σε μόλις μια ημέρα.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν νερό με ροή ποταμού να πλημμυρίζει μια από τις βασικές διελεύσεις της Βενετίας, ενώ ένα άλλο δείχνει μεγάλα κύματα να χτυπούν τα πλοιάρια που είναι δεμένα κατά μήκος του Παλατιού των Δόγηδων και να σκάνε στα πεζοδρόμια.

«Μια υψηλή πλημμυρίδα 187 εκατοστών θα αφήσει μια ανεξίτηλη πληγή», είπε ο Μπρουνιάρο.

Κύμα κακοκαιρίας, με σφοδρές βροχοπτώσεις, πλήττει εκτός από τη Βενετία, πολλές άλλες περιοχές της Ιταλίας όπως η Σικελία, η Καλαβρία και η Βασιλικάτα (νότια).

Η σοβαρότερη κατάσταση καταγράφεται στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου οι πλημμύρες είχαν ως αποτέλεσμα χθες να κλείσουν σχολεία σε πολλές πόλεις όπως τον Τάραντα, το Μπρίντεζι, τη Λέτσε (στην Πούλια), το Ποτσάλο και το Νότο (στη Σικελία) και τη Ματέρα (στη Βασιλικάτα), σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Τη Ματέρα, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2019, σάρωσε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη ένας ανεμοστρόβιλος, ο οποίος ξερίζωσε δέντρα, έριξε κολώνες φωτισμού και κατέστρεψε στέγες και κτίρια, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Η κακοκαιρία αναμένεται να διαρκέσει και τις επόμενες ημέρες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ματέο Σαλβίνι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Σαλβίνι: Επίθεση στην Τζόρτζια σημαίνει επίθεση σε όλους μας

Ο Ματέο Σαλβίνι τόνισε πως «όποιος προσβάλλει τη Μελόνι, προσβάλλει όλους μας», σχολιάζοντας πρόσφατες δηλώσεις του Τραμπ, και ξεκαθάρισε ότι η Ιταλία δεν παρακαλεί κανέναν, μέσω ανακοίνωσης της Λέγκας.
Σέρτζιο Ματαρέλα πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ματαρέλα εξέφρασε αλληλεγγύη στη Μελόνι μετά τις δηλώσεις Τραμπ

Ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα κάλεσε τηλεφωνικά τη Τζόρτζια Μελόνι, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του, μετά τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ για την πρωθυπουργό της Ιταλίας, σε τηλεοπτική του παρέμβαση.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Ο Ταγιάνι ακυρώνει επίσκεψη στις ΗΠΑ μετά τις δηλώσεις Τραμπ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, ματαίωσε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, μετά τις δηλώσεις Τραμπ για τη Τζόρτζια Μελόνι, τις οποίες η ιταλίδα πρωθυπουργός χαρακτήρισε «επινόηση».
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Τραμπ δηλώνει ότι η Μελόνι ζήτησε φωτογραφία μαζί του στη σύνοδο G7

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι τον παρακάλεσε να βγάλουν μαζί φωτογραφία στη Σύνοδο της G7, προσθέτοντας πως η Μελόνι χαιρόταν που του μίλησε, αλλά εκείνος δεν ήθελε να φωτογραφηθεί μαζί της αρχικά.
Αντόνιο Ταγιάνι πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΕΞ Ιταλίας: Ιταλικό πλοίο πρώτο στα Στενά του Ορμούζ

Το ιταλικό πλοίο Grande Torino ήταν από τα πρώτα που διέπλευσαν τα Στενά του Ορμούζ μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν, σύμφωνα με τον Ιταλό ΥΠΕΞ Ταγιάνι, τονίζοντας τη σημασία για τους ναυτικούς και την ιταλική διπλωματία.