ΓΔ: 2236.24 -0.47% Τζίρος: 240.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: ΑΠΕ

Σε κατάσταση καταστροφής κηρύχθηκε η Βενετία

Ο δήμαρχος της Βενετίας Λουίτζι Μπρουνιάρο κήρυξε την πόλη σε κατάσταση καταστροφής καθώς επλήγη από την δεύτερη μεγαλύτερη πλημμυρίδα στην ιστορία της.

Η Βενετία επλήγη χθες από την δεύτερη μεγαλύτερη πλημμυρίδα που έχει καταγραφεί ποτέ, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η ιστορική βασιλική του Αγίου Μάρκου και να βυθιστούν στο νερό πολλές από τις πλατείες και τα σοκάκια της.

Ο δήμαρχός της, Λουίτζι Μπρουνιάρο, ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει τη Βενετία σε κατάσταση καταστροφής και προειδοποίησε για σοβαρές καταστροφές.

Αξιωματούχοι της πόλης ανακοίνωσαν ότι χθες στις 10.50 μμ η πλημμυρίδα έφθασε τα 187 εκατοστά, λίγο λιγότερα από το ρεκόρ των 194 εκατοστών που είχε καταγραφεί το 1966.

«Η κατάσταση είναι δραματική. Ζητάμε από την κυβέρνηση να μας βοηθήσει. Το κόστος θα είναι υψηλό. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής», έγραψε ο Μπρουνιάρο στο Twitter.

Η πλατεία του Αγίου Μάρκου βυθίστηκε κάτω από το νερό που ξεπερνούσε το ένα μέτρο, ενώ η παρακείμενη βασιλική του Αγίου Μάρκου πλημμύρισε για έκτη φορά μέσα σε 1.200 χρόνια.

Τέσσερις από τις μεγαλύτερες πλημμύρες έχουν σημειωθεί την τελευταία 20ετία, η πιο πρόσφατη τον Οκτώβριο του 2018. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για καταστροφές εντός του ναού. Το 2018, οι διαχειριστές της είχαν ανακοινώσει ότι η βασιλική είχε υποστεί φθορά 20 ετών μέσα σε μόλις μια ημέρα.

Βίντεο που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν νερό με ροή ποταμού να πλημμυρίζει μια από τις βασικές διελεύσεις της Βενετίας, ενώ ένα άλλο δείχνει μεγάλα κύματα να χτυπούν τα πλοιάρια που είναι δεμένα κατά μήκος του Παλατιού των Δόγηδων και να σκάνε στα πεζοδρόμια.

«Μια υψηλή πλημμυρίδα 187 εκατοστών θα αφήσει μια ανεξίτηλη πληγή», είπε ο Μπρουνιάρο.

Κύμα κακοκαιρίας, με σφοδρές βροχοπτώσεις, πλήττει εκτός από τη Βενετία, πολλές άλλες περιοχές της Ιταλίας όπως η Σικελία, η Καλαβρία και η Βασιλικάτα (νότια).

Η σοβαρότερη κατάσταση καταγράφεται στο νότιο τμήμα της χώρας, όπου οι πλημμύρες είχαν ως αποτέλεσμα χθες να κλείσουν σχολεία σε πολλές πόλεις όπως τον Τάραντα, το Μπρίντεζι, τη Λέτσε (στην Πούλια), το Ποτσάλο και το Νότο (στη Σικελία) και τη Ματέρα (στη Βασιλικάτα), σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Τη Ματέρα, πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2019, σάρωσε τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη ένας ανεμοστρόβιλος, ο οποίος ξερίζωσε δέντρα, έριξε κολώνες φωτισμού και κατέστρεψε στέγες και κτίρια, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.

Η κακοκαιρία αναμένεται να διαρκέσει και τις επόμενες ημέρες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν ζητά χρήση αχρησιμοποίητων κονδυλίων για ενεργειακή κρίση

Η Κομισιόν σύντομα θα απαντήσει στην επιστολή της Τζόρτζια Μελόνι για επέκταση της ρήτρας διαφυγής λόγω ενεργειακής κρίσης, τονίζοντας πως η στάση της για τη δημοσιονομική ευελιξία παραμένει αμετάβλητη έως τώρα.
Ματέο Πιαντεντόζι ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλός υπ. Εσωτερικών: Ο δράστης της Μόντενα δεν είχε σχέσεις με ισλαμιστές

Ο Ιταλός ΥΠΕΣ, Ματέο Πιαντεντόζι, δήλωσε πως ο δράστης του περιστατικού στη Μόντενα είχε διαγνωστεί με σχιζοειδή διαταραχή και ήταν απογοητευμένος από την επαγγελματική του πορεία και την απουσία εργασίας μετά το πτυχίο.
Αστυνομικός Ιταλίας υπηρεσία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Ψυχιατρικής φύσης το επεισόδιο στη Μόντενα, λέει ο υπ. Εσωτερικών

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Πιαντεντόζι τόνισε ότι οι έρευνες για το τραγικό συμβάν στη Μόντενα συνεχίζονται, με ενδείξεις για ψυχιατρικό υπόβαθρο και όχι τρομοκρατία, ενώ παραμένει η ανησυχία για τις συνέπειες.
Αστυνομικός Ιταλίας υπηρεσία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Ο άνδρας που σταμάτησε τον δράστη στη Μόντενα μιλά για το θάρρος του

Ο Ιταλός πρόεδρος Ματαρέλα και η πρωθυπουργός Μελόνι επισκέφθηκαν τραυματίες από την επίθεση στη Μόντενα. Δύο από όσους ακινητοποίησαν τον δράστη ήταν ξένοι πολίτες, ενώ έγινε έκκληση να αποφευχθούν γενικεύσεις.
Αστυνομικός Ιταλίας υπηρεσία
ΔΙΕΘΝΗ

Μόντενα: Έκτακτη επίσκεψη Μελόνι και Ματαρέλα λόγω εγκληματικής επίθεσης

Δύο τραυματίες από την επίθεση στη Μόντενα υποβλήθηκαν σε ακρωτηριασμό. Μια γυναίκα παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ συνολικά τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα. Η Μελόνι ακύρωσε το ταξίδι της στην Κύπρο για να μεταβεί στη Μόντενα.
Αστυνομικός Ιταλίας υπηρεσία
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Άνδρας τραυμάτισε 8 στη Μόντενα - Δεν φαίνεται τρομοκρατία

Ο Σαλίμ Ελ Κούντρι, ιταλός υπήκοος μαροκινής καταγωγής, τραυμάτισε οκτώ πεζούς στη Μόντενα, χωρίς ενδείξεις τρομοκρατίας. Είχε ιστορικό ψυχολογικών προβλημάτων. Η αστυνομία και οι πολίτες τον ακινητοποίησαν.