ΓΔ: 2493.46 -0.74% Τζίρος: 96.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:33:34
afganistan
Φωτο: ΑΠΕ

Αφγανιστάν: Ο πρόεδρος εγκατέλειψε τη χώρα - Αποχωρούν οι διπλωμάτες

Οι Ταλιμπάν αναμένουν μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου σήμερα. Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν εγκατέλειψε τη χώρα.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι εγκατέλειψε την πρωτεύουσα Καμπούλ για το Τατζικιστάν, είπε σήμερα ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αφγανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Σε αίτημα να σχολιάσει σχετικά, το προεδρικό γραφείο απάντησε ότι «δεν μπορεί να πει τίποτα σχετικά με τη μετακίνηση του Άσραφ Γάνι για λόγους ασφαλείας».

Ένας εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε ότι η οργάνωση ελέγχει το πού βρίσκεται ο Γάνι.

Αποχωρούν οι διπλωμάτες

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα πως το προσωπικό της αμερικανικής πρεσβείας στην Καμπούλ αποχωρεί από το κτίριο και μεταφέρεται εκτάκτως στο αεροδρόμιο, όπου έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες.

«Μεταφέρουμε τους άνδρες και τις γυναίκες της πρεσβείας μας προς το αεροδρόμιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο πρόεδρος (Τζο Μπάιντεν) έστειλε πολυάριθμες δυνάμεις», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

Την ίδια ώρα, η Ολλανδία μετέφερε την πρεσβεία της στην Καμπούλ σε μια τοποθεσία κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, με τη Χάγη να κινείται ταχέως για να απομακρύνει τους εναπομείναντες Αφγανούς μεταφραστές και τους ντόπιους εργαζόμενους, είπε ένας εκπρόσωπος τύπου του ολλανδικού ΥΠΕΞ.

Το προσωπικό της ιταλικής πρεσβείας στην Καμπούλ θα επιστρέψει στη Ρώμη σήμερα, έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ένα στρατιωτικό αεροσκάφος θα απογειωθεί από την Καμπούλ στις 21.30 τοπική ώρα, ανέφερε μια εκπρόσωπος τύπου, προσθέτοντας πως τα περισσότερα μέλη του προσωπικού της πρεσβείας εγκατέλειψαν το κτίριο χθες και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο.

Η εκπρόσωπος τύπου απέφυγε να πει εάν ο πρέσβης θα βρίσκεται μεταξύ όσων θα φύγουν στην αποψινή πτήση και είπε πως είναι πρόωρο να πει ότι η Ιταλία έχει κλείσει την πρεσβεία της.

Την ίδια ώρα, το προσωπικό της πρεσβείας της Σουηδίας στην αφγανική πρωτεύουσα θα φύγει αμέσως και η επιχείρηση εκκένωσης αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο Δευτέρα, δήλωσε σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Αν Λίντε.

«Όλο το προσωπικό θα έχει φύγει έως αύριο», είπε η Λίντε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

«Η σουηδική αρχή Μετανάστευσης εργάζεται για να φέρει πίσω τους ντόπιους εργαζόμενους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ευρωκοινοβούλιο ζητά εξηγήσεις για τη συνάντηση Κομισιόν-Ταλιμπάν

Στις 23 Ιουνίου, αξιωματούχοι της ΕΕ συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία Ταλιμπάν στο Βέλγιο, με επίκεντρο τις απελάσεις Αφγανών. Το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ο Μάγκνους Μπρύνερ θα απαντήσει στα σχετικά ερωτήματα στο Ευρωκοινοβούλιο.
Σημαία Αφγανιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Υπουργός Ταλιμπάν: Δεν υπάρχει "καταπίεση" γυναικών στη Χεράτ

Ο υπουργός Ηθικής των Ταλιμπάν διέψευσε σήμερα ότι υπάρχει καταπίεση στη Χεράτ, τονίζοντας πως τα δικαιώματα των γυναικών γίνονται σεβαστά, παρά την αυστηρότερη τήρηση ενδυματολογικών περιορισμών από την αστυνομία ηθών.
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Στήριξη στο δικαίωμα του Πακιστάν για άμυνα κατά τρομοκρατικών επιθέσεων

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως η Ουάσιγκτον στηρίζει το δικαίωμα του Πακιστάν στην άμυνα κατά τρομοκρατικών επιθέσεων, ενώ συνεχίζονται οι έντονες συγκρούσεις με το Αφγανιστάν, που έχουν κορυφωθεί από τον Φεβρουάριο.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πακιστανικός στρατός κατέρριψε τέσσερα drones από το Αφγανιστάν

Ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε τέσσερα αφγανικά drones που παραβίασαν τα σύνορα στο Μπαλουτσιστάν, ενώ οι Ταλιμπάν απειλούν με αντίποινα για αεροπορικές επιδρομές του Πακιστάν στο ανατολικό Αφγανιστάν.
Σημαίες Αφγανιστάν Πακιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Εντολή για σύλληψη Αφγανών χωρίς βίζα από το Ισλαμαμπάντ

Το Πακιστάν διέταξε τη σύλληψη κάθε Αφγανού χωρίς βίζα από 10 Ιουλίου, εντείνοντας την πολιτική μαζικών απελάσεων. Το μέτρο αφορά όλες τις περιοχές και απειλεί να επιδεινώσει το ήδη τεταμένο ζήτημα επαναπατρισμού Αφγανών.