ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: ΑΠΕ

Γερμανία: Mπροστά από τους Πράσινους οι Σοσιαλδημοκράτες για πρώτη φορά

Ένας ενδεχόμενος συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων θα συγκέντρωνε το 50% και θα είχε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είναι η πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο που το SPD είναι ισχυρότερο από τους Πράσινους.

Το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Γερμανίας (SPD) ξεπέρασε τους Πράσινους στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων και θα μπορούσε να μετακομίσει στην καγκελαρία συνασπισζόμενο με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου δημοσκοπήσεων INSA η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας «Bild am Sonntag». Σύμφωνα με αυτήν, οι Σοσιαλδημοκράτες φτάνουν στο 20% αυτήν την εβδομάδα, δηλαδή δύο ποσοστιαίες μονάδες περισσότερες από ανάλογη δημοσκόπηση της προηγούμενης.

Οι Πράσινοι (Die Gruenen) διατηρούν το ποσοστό τους (18%), ενώ σταθερό στο 12% παραμένει επίσης το ποσοστό του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP). Έτσι, ένας ενδεχόμενος συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών, Πρασίνων και Φιλελευθέρων θα συγκέντρωνε το 50% και θα είχε κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Είναι η πρώτη φορά εδώ και έναν χρόνο που το SPD είναι ισχυρότερο από τους Πράσινους.

Η πτωτική τάση των δύο αδελφών κομμάτων, Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU / CSU) συνεχίζεται, αφού έχουν απώλεια μιας μονάδας και το ποσοστό τους ανέρχεται πλέον στο 25%. Το κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) παραμένει στο 11% , όπως επίσης σταθερό παραμένει και το ποσοστό του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke) στο 7%.

Άλλα κόμματα θα ψήφιζε το 7%, δηλαδή -1% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση. Στη θεωρητική περίπτωση άμεσης εκλογής καγκελαρίου, ο υποψήφιος καγκελάριος του SPD Όλαφ Σολτς θα προηγείτο σαφώς, αφού θα συγκέντρωνε το 29% (+2%), ποσοστό το οποίο είναι το υψηλότερο το οποίο έχει καταγραφεί από τον Ινστιτούτο INSA για υποψήφιο σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία. Έπεται στις προτιμήσεις των ερωτηθέντων η υποψήφια καγκελάριος των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία ξεκίνησε μεν την προεκλογική εκστρατεία πριν από 14 εβδομάδες με προβάδισμα, συγκεντρώνοντας την προτίμηση του 26 % των ψηφοφόρων, αλλά το ποσοστό της παραμένει σε χαμηλό επίπεδο και ανέρχεται πλέον -όπως και την προηγούμενη εβδομάδα- στο 13 %. Ο υποψήφιος καγκελάριος Χριστιανοδημοκρατών / Χριστιανοκοινωνιστών (CDU / CSU) αύξησε το ποσοστό του κατά μία ποσοστιαία μονάδα και θα τον προτιμούσε αυτήν την εβδομάδα το 15%. Το 30 % δήλωσε πάντως ότι δεν ήθελε να ψηφίσει κανέναν από τους τρεις υποψηφίους.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Κατά του lockdown η νέα κυβέρνηση, στους 100.000 οι νεκροί

Η νέα κυβέρνηση της χώρας απορρίπτει, προς το παρόν, ένα νέο lockdown και προωθεί διεύρυνση της χρήσης του υγειονομικού πάσου, ειδικά στις συγκοινωνίες, και την επιβολή περιορισμών στους ανεμβολίαστους.
OLAF SCHOLZ, Germania, Germany, SPD
ΔΙΕΘΝΗ

Νέος καγκελάριος ο Όλαφ Σολτς, ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις

Tο υπουργείο Οικονομικών δίδεται στο FDP, ενώ τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομίας - Πολιτικής για το Κλίμα στους Πράσινους. Αντικαγκελάριος θα είναι ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ. 
Germania, lockdown
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Lockdown ζητά ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ»

Ζητά να περιοριστούν οι επαφές, να ακυρωθούν μεγάλες εκδηλώσεις, να διευκολυνθεί η εργασία από το σπίτι, να μειωθεί ο αριθμός των θεατών στα διάφορα θεάματα και κυρίως να κλείσουν τελείως οι «εστίες» μόλυνσης, όπως τα μπαρ και τα κλαμπ.