ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
biden-usa
Φώτο: Nikos Libertas / SOOC

Έπεσε το ποσοστό δημοτικότητας του Μπάιντεν μετά το Αφγανιστάν

Το ποσοστό δημοτικότητας του προέδρου των ΗΠΑ έπεσε στο 46% από 53% που ήταν μόλις την Παρασκευή σε παρόμοια δημοσκόπηση που είχαν πραγματοποιήσει τα Reuters/Ipsos.

Κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο της επτάμηνης προεδρίας του, έπεσε το ποσοστό δημοτικότητας του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν με την κατάρρευση το σαββατοκύριακο της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ κυβέρνησης του Αφγανιστάν, που ώθησε χιλιάδες αμάχους και Αφγανούς στρατιωτικούς συμμάχους να προσπαθούν να διαφύγουν για την ασφάλειά τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos. Η δημοσκόπηση αυτή, που διεξήχθη τη Δευτέρα στις ΗΠΑ, έδειξε ότι το 46% των ενηλίκων Αμερικανών εγκρίνει την απόδοση του Μπάιντεν στο προεδρικό αξίωμα, με το ποσοστό αυτό να είναι το χαμηλότερο που λαμβάνει στις εβδομαδιαίες δημοσκοπήσεις που άρχισαν να γίνονται από τον Ιανουάριο που ανέλαβε καθήκοντα.

Το ποσοστό δημοτικότητας του Μπάιντεν έπεσε στο 46% από 53% που ήταν μόλις την Παρασκευή σε παρόμοια δημοσκόπηση που είχαν πραγματοποιήσει τα Reuters/Ipsos. Η δημοτικότητα του Μπάιντεν μειώθηκε καθώς οι Ταλιμπάν μπήκαν στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, διαγράφοντας δύο δεκαετίες αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα που στοίχισε σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια στους φορολογούμενους και χιλιάδες ζωές Αμερικανών. Ωστόσο, πλειοψηφία τόσο Ρεπουμπλικανών όσο και Δημοκρατικών ψηφοφόρων δήλωσε ότι το χάος αυτό δείχνει ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να φύγουν.

Ξεχωριστή δημοσκόπηση του Ipsos, η οποία διεξήχθη επίσης τη Δευτέρα, έδειξε ότι σε λιγότερους από τους μισούς Αμερικανούς άρεσε ο τρόπος που ο Μπάιντεν ηγήθηκε της αμερικανικής στρατιωτικής και διπλωματικής προσπάθειας στο Αφγανιστάν φέτος. Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος μόλις τον περασμένο μήνα εξήρε τις αφγανικές δυνάμεις, λέγοντας ότι είναι «τόσο καλά εξοπλισμένες όσο οποιεσδήποτε στον κόσμο», έλαβε τα χειρότερα ποσοστά σε σχέση με τους άλλους τρεις προέδρους που βρέθηκαν στο τιμόνι των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του πιο μακροχρόνιου πολέμου της χώρας.

Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους συνεχίζουν σήμερα να απομακρύνουν διπλωμάτες και πολίτες από το Αφγανιστάν, δύο ημέρες μετά την συρροή πλήθους Αφγανών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να διαφύγουν από το καθεστώς των Ταλιμπάν. Οι Αμερικανοί που ρωτήθηκαν εξέφρασαν εξάλλου ποικίλες απόψεις, οι οποίες μπορεί να διαμορφωθούν κι άλλο, καθώς οι Ταλιμπάν ολοκληρώνουν την ανάληψη του ελέγχου της χώρας. Η δημοσκόπηση του Ipsos έδειξε ότι το 75% των Αμερικανών υποστηρίζει την απόφαση να αποσταλούν επιπρόσθετα στρατεύματα για να διασφαλιστούν σημαντικές εγκαταστάσεις στο Αφγανιστάν έως ότου ολοκληρωθεί η αποχώρηση και περίπου το ίδιο ποσοστό Αμερικανών υποστηρίζει επίσης την απομάκρυνση των Αφγανών που βοήθησαν τις αμερικανικές δυνάμεις στη χώρα.

Ωστόσο οι Αμερικανοί δείχνουν μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά τις σκέψεις τους για τον πόλεμο αυτόν, με πλειοψηφίες που εκφράζουν κάπως αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το τι θα έπρεπε να έχει κάνει ο αμερικανικός στρατός. Για παράδειγμα, πλειοψηφία -το 68%- των Αμερικανών ηλικίας 18 ως 65 ετών που ρωτήθηκαν στην δημοσκόπηση του Ipsos συμφωνεί ότι ο πόλεμος «θα τελείωνε άσχημα, ασχέτως με το πότε θα αποχωρούσαν οι ΗΠΑ», και πλειοψηφία 61% είπε ότι επιθυμεί οι ΗΠΑ να ολοκληρώσουν την απόσυρση των στρατευμάτων τους σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Ωστόσο μικρότερη πλειοψηφία -51%- συμφωνεί ότι «θα άξιζε τον κόπο οι ΗΠΑ να αφήσουν δυνάμεις τους στο Αφγανιστάν για άλλον έναν χρόνο» και ποσοστό 50% δηλώνει ότι επιθυμεί να σταλούν πίσω δυνάμεις στη χώρα για να πολεμήσουν τους Ταλιμπάν. Σε πολλές περιπτώσεις Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί δείχνουν να έχουν την ίδια οπτική για τον πόλεμο: 6 στους 10 Ρεπουμπλικανούς και 7 στους 10 Δημοκρατικούς συμφωνούν για παράδειγμα ότι η γρήγορη συνθηκολόγηση της αφγανικής κυβέρνησης «αποδεικνύει γιατί οι ΗΠΑ πρέπει να βγουν από την σύγκρουση». Παράλληλα περίπου το 44% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Μπάιντεν έκανε "καλή δουλειά" στο Αφγανιστάν, έναντι ποσοστού 51% που εξήρε τον τρόπο που χειρίστηκαν τον πόλεμο οι πρώην πρόεδροι Ντόναλντ Τραμπ και Μπαράκ Ομπάμα.

Το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνει τους χειρισμούς του Μπάιντεν στο Αφγανιστάν ήταν ωστόσο χαμηλότερο ακόμη και από αυτό του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους, ο οποίος έδωσε την εντολή για την εισβολή και περιχαράκωσε την δαπανηρή και εν τέλει μάταιη προσπάθεια των ΗΠΑ για την προώθηση μιας νέας ηγεσίας στην χώρα. Περίπου το 47% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Μπους έκανε καλή δουλειά στο Αφγανιστάν. Ωστόσο ακόμη είναι πολύ νωρίς για να διαφανεί το πώς η ανάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν θα επηρεάσει τον Μπάιντεν πολιτικά.

Το 40% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων δήλωσε στην δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos ότι θα ψήφιζε υπέρ ενός Δημοκρατικού στις εκλογές για το Κογκρέσο το ερχόμενο έτος, ενώ το 37% ότι θα υποστήριζε έναν Ρεπουμπλικανό. Η δημοσκόπηση των Reuters/Ipsos διεξήχθη διαδικτυακά, στα αγγλικά, σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκέντρωσε απαντήσεις από 947 ενήλικες Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένων 403 Δημοκρατικών και 350 Ρεπουμπλικανών. Τα αποτελέσματα έχουν περιθώριο σφάλματος 4 ποσοστιαίων μονάδων. Η ξεχωριστή διαδικτυακή δημοσκόπηση που διενήργησε το Ipsos συγκέντρωσε απαντήσεις από 1.000 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων 443 Δημοκρατικών και 247 Ρεπουμπλικανών. Αυτή έχει περιθώριο σφάλματος περίπου 4 ποσοστιαίων μονάδων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

biden-usa
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκρός μετά από αεροπορικό πλήγμα των ΗΠΑ ο ηγέτης της Αλ Κάϊντα

Την ανακοίνωση έκανε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Ο αλ Ζαουάχρι θεωρείται ένας από τους εγκεφάλους των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.
biden, USA
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν θα υποδεχτεί τα φέρετρα με τους νεκρούς στρατιώτες

Ο Μπάιντεν αναμένεται να υποδεχτεί τα φέρετρα με τα λείψανα των αμερικανικών στρατιωτών, τα οποία θα επιστραφούν με αεροπλάνο στην πατρίδα τους, τις ΗΠΑ. Παρούσες αναμένεται να είναι και οι οικογένειες των θυμάτων.
biden-usa
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπάιντεν υπεραμύνθηκε της απόφασης για αποχώρηση από το Αφγανιστάν

Σε περίπτωση επίθεσης, η απάντηση θα είναι «γρήγορη και ισχυρή», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, δεσμευόμενος ότι θα υπερασπιστεί τους Αμερικανούς πολίτες με «χρήση συντριπτικής ισχύος εάν είναι απαραίτητο».
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ θεωρούν εφικτή τη διαδικασία ειρήνευσης στο Αφγανιστάν

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα κληθεί προσεχώς να αποφασίσει εάν θα τηρήσει την προθεσμία της 1ης Μαΐου για την απόσυρση των περίπου 2.500 Αμερικανών στρατιωτικών που βρίσκονται ακόμη επί του πεδίου στο Αφγανιστάν