ΓΔ: 930.01 1.82% Τζίρος: 37.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:56:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ιράν: Eπιτάχυνση της παραγωγής ουρανίου εμπλουτισμένου στο 60%

Η διεθνής συμφωνία της Βιέννης (2015) για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης θέτει το επίπεδο 3,67% ως όριο στον εμπλουτισμό του ουρανίου.

Την επιτάχυνση της παραγωγής ουρανίου εμπλουτισμένου στο 60% στο Ιράν εντόπισε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) που προειδοποιεί ότι η Τεχεράνη αυξάνει τις ικανότητες εμπλουτισμού ουρανίου στο εργοστάσιο της Νατάνζ. Στην τελευταία του έκθεση ο διευθυντής της IAEA Ραφαέλ Γκρόσι προειδοποιεί τα κράτη μέλη του διεθνούς οργανισμού ότι το Ιράν εφαρμόζει νέα διαδικασία για την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου στο 60% χρησιμοποιώντας δύο διατάξεις συσκευών φυγοκέντρησης, έναντι μίας μέχρι σήμερα.

Το Ιράν ξεκίνησε τον εμπλουτισμό ουρανίου από το 20% στο 60% τον Απρίλιο, απαντώντας στην έκρηξη και διακοπή της ηλεκτροδότησης στο εργοστάσιο της Νατάνζ. Η Τεχεράνη επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στο Ισραήλ. Το επίπεδο εμπλουτισμού που απαιτείται για την κατασκευή πυρηνικών όπλων είναι περί 90%. Η διεθνής συμφωνία της Βιέννης (2015) για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης θέτει το επίπεδο 3,67% ως όριο στον εμπλουτισμό του ουρανίου.

Η εφαρμογή της συμφωνίας επέτρεψε την άρση μέρους των διεθνών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την δέσμευση του Ιράν να μην αποκτήσει πυρηνικό όπλο. Μετά την αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών του Ντόναλντ Τραμπ από την συμφωνία της Βιέννης και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν, η Τεχεράνη ξεκίνησε σταδιακά να αθετεί τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας της Βιέννης για τον διεθνή έλεγχο του πυρηνικού της προγράμματος. Οι πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν είναι ειρηνικές και σύμφωνες με τις δεσμεύσεις, ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ολα τα πυρηνικά προγράμματα και τα μέτρα του Ιράν βρίσκονται σε απόλυτη συμφωνία με τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών Οπλων (NPT), τις δεσμεύσεις του Ιράν και τελούν υπό την εποπτεία της IAEA», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών. «Αν οι υπόλοιπες πλευρές επιστρέψουν στην τήρηση των δεσμεύσεών τους στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας (της Βιέννης) και η Ουάσινγκτον άρει πλήρως και κατά επαληθεύσιμο τρόπο τις μονομερείς και παράνομες κυρώσεις της...όλα τα αντίμετρα που έχουν ληφθεί από το Ιράν θα είναι αναστρέψιμα», πρόσθεσε.

«Το Ιράν θα συνεχίσει το ειρηνικό πυρηνικό του πρόγραμμα, σύμφωνα με τις ανάγκες του, τις κυρίαρχες αποφάσεις του και σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του μέχρι την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας της Βιέννης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες πλευρές», συνέχισε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών. Εξι γύροι διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκαν στην Βιέννη από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο ανάμεσα στο Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις σε μία προσπάθεια διάσωσης της διεθνούς πυρηνικής συμφωνίας. Ο τελευταίος γύρος έληξε στις 20 Ιουνίου και δεν έχει ορισθεί καμία ημερομηνία για την επανάληψη των συνομιλιών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουάσινγκτον δηλώνει έτοιμη για επείγουσες διαπραγματεύσεις με το Ιράν

Διαπραγματεύσεις άρχισαν τον Απρίλιο στη Βιέννη και επαναλήφθηκαν το φθινόπωρο έπειτα από διακοπή πέντε μηνών για τη διάσωση της συμφωνίας στόχος της οποίας είναι να εμποδίσει την Ισλαμική Δημοκρατία να αποκτήσει ατομική βόμβα.
ΔΙΕΘΝΗ

EE: Tο Ιράν να επιταχύνει τις συνομιλίες για το πυρηνικό του πρόγραμμα

«Κάποια πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο σημειώθηκε το τελευταίο 24ωρο» της συνεδρίασης στη Βιέννη για τη διάσωση της συμφωνίας του 2015, ωστόσο «μένει πολύ λίγος χώρος για τις διαπραγματεύσεις αυτές», δήλωσαν οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές.
mplinken-blinken
ΔΙΕΘΝΗ

Η συμφωνία με την Τεχεράνη θέμα της συζήτησης Μπλίνκεν με ομολόγους του

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Λίβερπουλ της βόρειας Αγγλίας την παραμονή της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών.
ΔΙΕΘΝΗ

Μέρκελ: Καθοριστικές οι επόμενες εβδομάδες για τη συμφωνία με το Ιράν

Οι συνομιλίες με την ισραηλινή ηγεσία αναμένεται να επικεντρωθούν μεταξύ άλλων στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στο ζήτημα για ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και σε διμερή θέματα.