ΓΔ: 788.65 -2.10% Τζίρος: 49.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:11:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
katar-qatar-kolpos-aravia
Φώτο: Shutterstock

Κατάρ: Οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στην ιστορία του εμιράτου

Μόνο απόγονοι πολιτών του Κατάρ εγγεγραμμένων στα δημοτολόγια από το 1930 έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν και να θέσουν υποψηφιότητα.

Στο Κατάρ άρχισαν χθες να κατατίθενται υποψηφιότητες για τις πρώτες βουλευτικές εκλογές στο εμιράτο, η διεξαγωγή των οποίων ορίστηκε, έπειτα από αρκετές αναβολές, ότι θα γίνει τη 2η Οκτωβρίου. Η ανάδειξη του Μάτζλις ας Σούρα («Συμβουλευτικού Συμβουλίου», του κοινοβουλίου), που θα έχει 45 έδρες, θα γίνει για πρώτη φορά με εκλογές, όπως προέβλεπε το Σύνταγμα του 2004. Η ψηφοφορία είχε αναβληθεί επανειλημμένα.

Ως τώρα, τα μέλη του διορίζονταν από τον εμίρη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του εμίρη, η ημερομηνία της ψηφοφορίας ορίστηκε με διάταγμα ότι θα είναι η 2η Οκτωβρίου. Η διαδικασία εγγραφής υποψηφίων θα διαρκέσει ως την Πέμπτη. Η προεκλογική εκστρατεία προβλέπεται να αρχίσει τον επόμενο μήνα. Στο Πανεπιστήμιο του Κατάρ, στην περιφέρεια της Ντόχας, μετέβησαν αρκετοί επίδοξοι υποψήφιοι για να υποβάλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.

«Περίμενα τις εκλογές αυτές χρόνια τώρα», είπε χαρακτηριστικά στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λίνα Νάσερ αλ Ντάφα, πτυχιούχος νομικής, που κατέθεσε τον φάκελο της υποψηφιότητάς της. Οι υποψηφιότητες θα υποβληθούν σε διεξοδική εξέταση από το υπουργείο Εσωτερικών και πρέπει να εκπληρώνουν σειρά κριτηρίων. Μόνο απόγονοι πολιτών του Κατάρ εγγεγραμμένων στα δημοτολόγια από το 1930 έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν και να θέσουν υποψηφιότητα. Απαγορεύεται κατά συνέπεια να ψηφίσουν μέλη οικογενειών που απέκτησαν την ιθαγένεια του Κατάρ μετά τη χρονιά εκείνη.

Επίσης εξαιρούνται υπουργοί, μέλη των ένοπλων δυνάμεων και μέλη δημοτικών συμβουλίων. Απαγορεύεται επίσης να είναι υποψήφια μέλη της βασιλικής οικογένειας, αν και θα τους επιτραπεί να ψηφίσουν. Οι βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου θα είναι οι πρώτες που θα διεξαχθούν στο Κατάρ, πάντως οι πολίτες είχαν ήδη ψηφίσει για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς και για την ανάδειξη τοπικών αιρετών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Εκλογική σύγκρουση Λούλα και Μπολσονάρου στην πόλη Σαλβαντόρ

Τον Μάιο, ο κ. Μπολσονάρου υποστήριξε ότι ο στρατός πρέπει να διεξαγάγει παράλληλη καταμέτρηση των αποτελεσμάτων των εκλογών. Από πέρυσι, ο πρόεδρος της Βραζιλίας έχει επανειλημμένα απειλήσει πως δεν αποδεχθεί ενδεχόμενη ήττα του στις προεδρικές εκλογές.
ΔΙΕΘΝΗ

Κύπρος: Στήριξη της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Χριστοδουλίδη από το ΔΗΚΟ

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ενόψει της αποδοχής των πολιτικών προτάσεων του ΔΗΚΟ, ανοίγει ο δρόμος για μια έντιμη και παραγωγική συνεργασία με τον Νίκο Χριστοδουλίδη».
Bulgary-Kiril-Petkov
ΔΙΕΘΝΗ

Έπεσε η κυβέρνηση της Βουλγαρίας έπειτα από την πρόταση δυσπιστίας

Στις τέταρτες εκλογές από τον Απρίλιο του 2021 αναμένεται να οδηγηθεί και πάλι η Βουλγαρία που κινδυνεύει να χάσει τους ευρωπαϊκούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς και τα σχέδια της για να υιοθετήσει το ευρώ το 2024.
mpennet-israel
ΔΙΕΘΝΗ

Πρόωρες εκλογές στο Ισραήλ, διαλύεται ο κυβερνητικός συνασπισμός

Νομοσχέδιο για τη διάλυση της βουλής θα υποβάλλουν ο ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ και ο Γιαΐρ Λαπίντ καθώς η οκτακομματική κυβέρνηση έχει χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία καθώς δεν γεφυρώθηκαν ποτέ οι διαφορές.