ΓΔ: 2277.12 -0.32% Τζίρος: 91.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:33:43
Αψίδα Καμπούλ Αφγανιστάν
Σκηνή με πλήθος και αυτοκίνητα, κάτω από διάσημη αψίδα στην Καμπούλ, Αφγανιστάν.

ΠΟΥ: Αδυναμία παράδοσης ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού στο Αφγανιστάν

Σχεδόν 18,5 εκατομμύρια άνθρωποι - ο μισός πληθυσμός - βασίζονται στην ανθρωπιστική βοήθεια και οι ανθρωπιστικές ανάγκες αναμένεται να αυξηθούν εξαιτίας της ξηρασίας.

Περισσότεροι από 500 τόνοι προμηθειών ιατροφαρμακευτικού υλικού, περιλαμβανομένων χειρουργικού εξοπλισμού και συσκευασιών για την αντιμετώπιση του οξέος υποσιτισμού, που επρόκειτο να παραδοθούν στο Αφγανιστάν αυτή την εβδομάδα, δεν κατέστη δυνατόν να παραδοθούν εξαιτίας της κατάστασης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Οι υπηρεσίες αρωγής λένε ότι είναι κρίσιμο οι προμήθειες αυτές να φθάσουν στους περίπου 300.000 ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί στο Αφγανιστάν κατά τους τελευταίους δύο μήνες εν μέσω της προέλασης των ισλαμιστών μαχητών Ταλιμπάν, που κορυφώθηκε στις 15 Αυγούστου με την κατάληψη της πρωτεύουσας Καμπούλ.

Σχεδόν 18,5 εκατομμύρια άνθρωποι --ο μισός πληθυσμός-- βασίζονται στην ανθρωπιστική βοήθεια και οι ανθρωπιστικές ανάγκες αναμένεται να αυξηθούν εξαιτίας της ξηρασίας. «Ενώ το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας σήμερα είναι στραμμένο στους ανθρώπους που απομακρύνονται και στα αεροπλάνα που φεύγουν, υπάρχει ανάγκη να φθάσουν εδώ οι προμήθειες ώστε να βοηθηθούν εκείνοι που έχουν μείνει πίσω», ανέφερε σε ανακοίνωσή της που απέστειλε με email προς το Ρόιτερς η εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ινάς Χαμάμ.

Η ίδια είπε ότι ο ΠΟΥ κάνει έκκληση να αλλάξουν πορεία τα άδεια αεροπλάνα και να κατευθυνθούν στην αποθήκη του Οργανισμού στο Ντουμπάι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, προκειμένου να συλλέξουν τις προμήθειες κατευθυνόμενα προς το Αφγανιστάν για να παραλάβουν όσους απομακρύνονται από τη χώρα. Σύμφωνα με την Χαμάμ, ο ΠΟΥ αναζητεί τρόπους για τη δημιουργία μιας "ανθρωπιστικής αερογέφυρας" για την αποστολή των προμηθειών.

Από την πλευρά της, η εκτελεστική διευθύντρια της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά, της UNICEF, η Ενριέτα Φορ, δήλωσε σήμερα ότι περίπου δέκα εκατομμύρια παιδιά σε όλο το Αφγανιστάν έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας και ότι οι συνθήκες αναμένεται να επιδεινωθούν περαιτέρω.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διάδρομος νοσοκομείου
ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΥ: Ελήφθησαν διαβεβαιώσεις πως δύο νοσοκομεία Βηρυτού δεν θα πληγούν

Ο ΠΟΥ διαβεβαίωσε ότι δύο νοσοκομεία της Βηρυτού με εντολή εκκένωσης από το Ισραήλ δεν θα γίνουν στόχος. Οι 450 ασθενείς δεν απομακρύνθηκαν, αφού κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό, σύμφωνα με τον Δρ. Αμπντινασίρ Αμπουμπακάρ.
Πλημμύρες στο Πακιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Άνω των 220 νεκρών από τρεις εβδομάδες κακοκαιρίας σε Αφγανιστάν-Πακιστάν

Κακοκαιρία στις τελευταίες τρεις εβδομάδες σε Αφγανιστάν και Πακιστάν προκάλεσε τον θάνατο 222 ανθρώπων λόγω βροχών, πλημμυρών και χιονοπτώσεων, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διαχείρισης καταστροφών των δύο χωρών.
Διάδρομος νοσοκομείου
ΔΙΕΘΝΗ

ΠΟΥ: Νοσοκομεία στον Λίβανο κινδυνεύουν να ξεμείνουν από κιτ τραυμάτων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), προειδοποιεί ότι τα νοσοκομεία του Λιβάνου κινδυνεύουν να ξεμείνουν από κιτ τραυμάτων λόγω εξάντλησης αποθεμάτων μετά τις ισραηλινές επιδρομές, καθώς η ζήτηση για επιδέσμους, αντιβιοτικά και αναισθητικά εκτοξεύτηκε.
Σημαίες Αφγανιστάν Πακιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Αφγανιστάν και Πακιστάν εξετάζουν συνολική λύση

Το ΥΠΕΞ Κίνας ανακοίνωσε πως Αφγανιστάν και Πακιστάν, σε συνομιλίες στο Ουρούμτσι, συμφώνησαν να αποφύγουν ενέργειες κλιμάκωσης και να διερευνήσουν συνολική λύση στη σύγκρουση. Η Κίνα προσφέρει πλατφόρμα για διάλογο.
Πλημμύρες στο Πακιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Στους 188 οι νεκροί από τη σφοδρή κακοκαιρία σε Πακιστάν και Αφγανιστάν

Ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες και χιονοπτώσεις σε Αφγανιστάν και Πακιστάν τις τελευταίες δύο εβδομάδες κόστισαν τη ζωή σε 188 ανθρώπους, με 123 θύματα στο Αφγανιστάν από ακραία καιρικά φαινόμενα από τις 26 Μαρτίου.