ΓΔ: 2309.1 1.50% Τζίρος: 365.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Έκρηξη στο αεροδρόμιο Καμπούλ
Στιγμιότυπο από έκρηξη στο αεροδρόμιο της Καμπούλ κατά την κρίση του 2021.

Μπαράζ εκτόξευσης ρουκετών κατά του αεροδρομίου της Καμπούλ

Η νέα επίθεση εναντίον του αεροδρομίου καταγράφηκε την παραμονή της οριστικής αποχώρησης των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν έπειτα από 20 χρόνια πολέμου αύριο Τρίτη.

Αρκετές ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου της Καμπούλ, όμως αναχαιτίστηκαν από αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας εγκατεστημένο εκεί, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, τονίζοντας πως αυτές είναι οι πρώτες πληροφορίες που έλαβε. Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, ανέφερε πως εκτοξεύθηκαν ως και 5 ρουκέτες, ωστόσο σημείωσε ότι δεν είναι σαφές ακόμη εάν καταρρίφθηκαν όλες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τις πρώτες πληροφορίες δεν υπήρξαν θύματα στις τάξεις του στρατού των ΗΠΑ, αλλά αυτή η πληροφορία δεν είναι οριστική ακόμη. Νωρίτερα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν πως άκουσαν εκτοξεύσεις ρουκετών και εκρήξεις στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την επομένη της ανακοίνωσης από τον στρατό των ΗΠΑ ότι κατέστρεψε με αεροπορικό πλήγμα αυτοκίνητο φορτωμένο με εκρηκτικά στην αφγανική πρωτεύουσα. Η νέα επίθεση εναντίον του αεροδρομίου καταγράφηκε την παραμονή της οριστικής αποχώρησης των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν έπειτα από 20 χρόνια πολέμου αύριο Τρίτη.

Οι ΗΠΑ ερευνούν εάν υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων στο αεροπορικό πλήγμα στην Καμπούλ

Οι ΗΠΑ διενεργούν έρευνα για το ενδεχόμενο να υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων στο αεροπορικό πλήγμα που κατέστρεψε αυτοκίνητο φορτωμένο εκρηκτικά στην αφγανική πρωτεύουσα, την Καμπούλ, ανακοίνωσε χθες Κυριακή εκπρόσωπος του μεικτού διοικητηρίου των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για το Αφγανιστάν, της Κεντρικής Διοίκησης (USCENTCOM). «Είμαστε ενήμεροι πως αναφέρθηκαν θύματα μεταξύ των αμάχων μετά το πλήγμα μας εναντίον οχήματος στην Καμπούλ», εξήγησε ο πλοίαρχος Μπιλ Έρμπαν, εκπρόσωπος της CENTCOM, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

«Είμαστε ακόμη στη διαδικασία αποτίμησης των αποτελεσμάτων του πλήγματος αυτού, το οποίο, εξ όσων γνωρίζουμε, εμπόδισε άμεση απειλή του ΙΚΧ (σ.σ. του Ισλαμικού Κράτους στο Χορασάν) εναντίον του αεροδρομίου», συνέχισε ο εκπρόσωπος της CENTCOM, αναφερόμενος στην τρομοκρατική οργάνωση η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της Πέμπτης. Προτού δημοσιοποιηθεί το δελτίο Τύπου αυτό, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι εννέα μέλη μιας οικογένειας, ανάμεσά τους έξι παιδιά, σκοτώθηκαν στο αεροπορικό πλήγμα στην αφγανική πρωτεύουσα.

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τον απολογισμό αυτό, πάντως αφγανικά ΜΜΕ έκαναν επίσης λόγο για θύματα μεταξύ των αμάχων. «Γνωρίζουμε ότι έγιναν μεγάλες και ισχυρές εκρήξεις μετά την καταστροφή του οχήματος, κάτι που υποδεικνύει ότι μέσα σε αυτό βρισκόταν μεγάλη ποσότητα εκρηκτικής ύλης, που θα μπορούσε να προκαλέσει κι άλλες απώλειες», σημείωσε ο πλοίαρχος Έρμπαν. «Δεν είναι σαφές το τι συνέβη και θα συνεχίσουμε να διενεργούμε έρευνα». «Θα μας λυπούσε βαθιά κάθε ενδεχόμενη απώλεια της ζωής αθώων», πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ προχώρησαν χθες Κυριακή στο αεροπορικό πλήγμα λίγα 24ωρα μετά την επίθεση καμικάζι εναντίον πολιτών και Αμερικανών στρατιωτικών που έκαναν έλεγχο στο τεράστιο πλήθος το οποίο προσπαθούσε να μπει στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ για να φύγει από τη χώρα, για να γλιτώσει από το νέο καθεστώς του ισλαμιστικού κινήματος των Ταλιμπάν. Κάπου εκατό άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτή, ανάμεσά τους δεκατρείς Αμερικανοί στρατιωτικοί και δύο Βρετανοί.

Το αυτοκίνητο το οποίο καταστράφηκε χθες Κυριακή από το αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα κατευθυνόταν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, επιβεβαίωσε εκπρόσωπος των Ταλιμπάν. Πάνω από 114.000 άνθρωποι έχουν μεταφερθεί αεροπορικώς εκτός Αφγανιστάν από τη 15η Αυγούστου, όταν κατέλαβαν την εξουσία οι Ταλιμπάν. Η αποχώρηση του αμερικανικού στρατού από τη χώρα αναμένεται να έχει αποπερατωθεί αύριο Τρίτη 31η Αυγούστου. 

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαιώνει την επίθεση με ρουκέτες εναντίον του αεροδρομίου της Καμπούλ, τονίζει πως η επιχείρηση εκκένωσης συνεχίζεται «χωρίς διακοπή» Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για την επίθεση με ρουκέτες εναντίον του αεροδρομίου της Καμπούλ, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση εκκένωσης συνεχίζεται «χωρίς διακοπή». «Ο πρόεδρος ενημερώθηκε ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζονται χωρίς διακοπή» και «επαναβεβαίωσε στους διοικητές τη διαταγή να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους να κάνουν κατά προτεραιότητα ό,τι απαιτείται για την προστασία των δυνάμεών μας στο πεδίο», πρόσθεσε η κυρία Ψάκι.

Τον πρόεδρο ενημέρωσαν ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν και ο γενικός γραμματέας της προεδρίας Ρον Κλέιν, διευκρίνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου. Αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει νωρίτερα υπό τον όρο να μην κατονομαστεί στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι ως και πέντε ρουκέτες εκτοξεύθηκαν εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι στην Καμπούλ αλλά αναχαιτίστηκαν από αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας εγκατεστημένο σε αυτό. Ο ίδιος ανέφερε πως σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που έλαβε δεν υπήρξαν θύματα στις τάξεις του στρατού των ΗΠΑ, επισήμανε ωστόσο πως αυτή η πληροφορία δεν είναι οριστική ακόμη.

Νωρίτερα, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν πως άκουσαν εκτοξεύσεις ρουκετών και εκρήξεις στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την επομένη της ανακοίνωσης από τον στρατό των ΗΠΑ ότι κατέστρεψε με αεροπορικό πλήγμα αυτοκίνητο φορτωμένο με εκρηκτικά στην αφγανική πρωτεύουσα. Η νέα επίθεση εναντίον του αεροδρομίου, έπειτα από αυτή που διέπραξε καμικάζι σκοτώνοντας κάπου 100 ανθρώπους την Πέμπτη, καταγράφηκε την παραμονή της οριστικής αποχώρησης των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων από το Αφγανιστάν, έπειτα από 20 χρόνια πολέμου, αύριο Τρίτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πλημμύρες στο Πακιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Άνω των 220 νεκρών από τρεις εβδομάδες κακοκαιρίας σε Αφγανιστάν-Πακιστάν

Κακοκαιρία στις τελευταίες τρεις εβδομάδες σε Αφγανιστάν και Πακιστάν προκάλεσε τον θάνατο 222 ανθρώπων λόγω βροχών, πλημμυρών και χιονοπτώσεων, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διαχείρισης καταστροφών των δύο χωρών.
Σημαίες Αφγανιστάν Πακιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Αφγανιστάν και Πακιστάν εξετάζουν συνολική λύση

Το ΥΠΕΞ Κίνας ανακοίνωσε πως Αφγανιστάν και Πακιστάν, σε συνομιλίες στο Ουρούμτσι, συμφώνησαν να αποφύγουν ενέργειες κλιμάκωσης και να διερευνήσουν συνολική λύση στη σύγκρουση. Η Κίνα προσφέρει πλατφόρμα για διάλογο.
Πλημμύρες στο Πακιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Στους 188 οι νεκροί από τη σφοδρή κακοκαιρία σε Πακιστάν και Αφγανιστάν

Ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες και χιονοπτώσεις σε Αφγανιστάν και Πακιστάν τις τελευταίες δύο εβδομάδες κόστισαν τη ζωή σε 188 ανθρώπους, με 123 θύματα στο Αφγανιστάν από ακραία καιρικά φαινόμενα από τις 26 Μαρτίου.