ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Γερμανία: «Άλμα» του πληθωρισμού τον Αύγουστο, έφτασε στο 3,9%

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε επίσης ότι το ποσοστό πληθωρισμού ενδέχεται να αυξηθεί στο 5% τους επόμενους μήνες και να μειωθεί ξανά αισθητά από το 2022.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία έφτασε τον Αύγουστο στο υψηλότερο επίπεδο από το 1993 μετά την επανένωση των Γερμανιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα αγαθά και οι υπηρεσίες ήταν κατά μέσο όρο 3,9% ακριβότερα τον Αύγουστο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Η τελευταία φορά που σημειώθηκε μεγαλύτερη αύξηση των τιμών ήταν την περίοδο μετά την επανένωση της Γερμανίας, τον Δεκέμβριο του 1993, οπότε ο πληθωρισμός έφτασε το 4,3%. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε επίσης ότι το ποσοστό πληθωρισμού ενδέχεται να αυξηθεί στο 5% τους επόμενους μήνες και να μειωθεί ξανά αισθητά από το 2022.

Ένας από τους λόγους της αύξησης είναι η λήξη της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ που σχετίζονται με τον κορονοϊό. Οι οικονομολόγοι παραπέμπουν επίσης στην συνεχιζόμενη, εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και στα προβλήματα των διεθνών αλυσίδων εφοδιασμού, για παράδειγμα για προϊόντα που χρειάζεται ο κατασκευαστικός κλάδος.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Nagkel
ΔΙΕΘΝΗ

Kατά της χαλαρής νομισματικής πολιτικής ο νέος επικεφαλής της Bundesbank

Ο Γιόαχιμ Νάγκελ σημειώνει ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν είναι απλά προσωρινή και προειδοποιεί ότι οι αυξήσεις των τιμών μπορεί να συνεχίσουν να είναι υψηλότερες από τις προβλεπόμενες.
Eurozone, Evrozoni, Germany, Germania, Euro
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία στέλνει στο 6,1% τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη

Ανοιχτό το ενδεχόμενο οικονομικής ύφεσης στα πλέον εξαρτημένα από το ρωσικό φυσικό αέριο κράτη-μέλη της ΕΕ. Στο 2,7% θα διαμορφωθεί η αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη το 2022 και στο 2,3% το 2023 με την Κομισιόν να υποβαθμίζει τις χειμερινές προβλέψεις της.