bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Γερμανία: «Άλμα» του πληθωρισμού τον Αύγουστο, έφτασε στο 3,9%

Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε επίσης ότι το ποσοστό πληθωρισμού ενδέχεται να αυξηθεί στο 5% τους επόμενους μήνες και να μειωθεί ξανά αισθητά από το 2022.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία έφτασε τον Αύγουστο στο υψηλότερο επίπεδο από το 1993 μετά την επανένωση των Γερμανιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, τα αγαθά και οι υπηρεσίες ήταν κατά μέσο όρο 3,9% ακριβότερα τον Αύγουστο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Η τελευταία φορά που σημειώθηκε μεγαλύτερη αύξηση των τιμών ήταν την περίοδο μετά την επανένωση της Γερμανίας, τον Δεκέμβριο του 1993, οπότε ο πληθωρισμός έφτασε το 4,3%. Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε επίσης ότι το ποσοστό πληθωρισμού ενδέχεται να αυξηθεί στο 5% τους επόμενους μήνες και να μειωθεί ξανά αισθητά από το 2022.

Ένας από τους λόγους της αύξησης είναι η λήξη της μείωσης των συντελεστών ΦΠΑ που σχετίζονται με τον κορονοϊό. Οι οικονομολόγοι παραπέμπουν επίσης στην συνεχιζόμενη, εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και στα προβλήματα των διεθνών αλυσίδων εφοδιασμού, για παράδειγμα για προϊόντα που χρειάζεται ο κατασκευαστικός κλάδος.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: «Κλείδωσε» στο 2,4% ο πληθωρισμός για τον Απρίλιο

Oι τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες για να συγκρίνονται με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαν αυξηθεί κατά 2,3% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων σχεδόν τριών ετών.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανάπτυξη μόλις 0,7% προβλέπει για την γερμανική οικονομία το Ifo

«Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά είτε θα δεχθούν μεγαλύτερη πίεση είτε θα λάβουν λιγότερες ελαφρύνσεις και οι δημόσιες δαπάνες θα περιοριστούν», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ifo Τίμο Βόλμερσχόιζερ,
ΔΙΕΘΝΗ

«Βουτιά» πληθωρισμού σε Γερμανία και Ισπανία αλλά «επιμένει» ο δομικός

Στο 7,8% υποχώρησε ο γερμανικός πληθωρισμός τον Μάρτιο, ενώ στην Ισπανία αποκλιμακώθηκε στο 3,1%, αίροντας μέρος των πιέσεων για την ΕΚΤ. Παραμένει, όμως, σε υψηλά επίπεδα ο δομικός δείκτης.