ΓΔ: 1477.69 -0.27% Τζίρος: 79.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
recession
Πηγή: Shutterstock.

«Σύννεφα» ύφεσης στην ευρωζώνη: Απροσδόκητη μείωση του γερμανικού ΑΕΠ

Κατά 0,2% συρρικνώθηκε το γερμανικό ΑΕΠ στο δ' τρίμηνο του περασμένου έτους. Επιστροφή των πληθωριστικών πιέσεων στην Ισπανία. Επανέρχεται ο φόβος για ύφεση στην ευρωζώνη φέτος.

Δυσάρεστα μηνύματα για την πορεία της ευρωζώνης στέλνουν τόσο η γερμανική όσο και η ισπανική οικονομία, με τα μακροοικονομικά τους δεδομένα να ανησυχούν αγορές και επενδυτές

Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,2% στο δ’ τρίμηνο του 2022, κάτι το οποίο ήταν αναπάντεχο και επιβεβαίωσε όσους εκτιμούν ότι η Γερμανία δεν θα αποφύγει την ύφεση φέτος, συμπαρασύροντας σε αυτήν την πορεία και την οικονομία της ευρωζώνης. 

Αρκετοί δείκτες τις τελευταίες εβδομάδες έδειξαν ότι η εμπιστοσύνη στη Γερμανία αυξάνεται μετά από έναν ήπιο χειμώνα εξαιτίας των γεμάτων αποθηκών με φυσικό αέριο που σχεδόν εξάλειψαν τον κίνδυνο ελλείψεων κατά τη διάρκεια της περιόδου του χειμώνα. Οι τιμές χονδρικής πώλησης του αερίου έχουν μειωθεί από τα επίπεδα ρεκόρ, καλλιεργώντας ελπίδες ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Όμως την ίδια ώρα η ζήτηση επιβαρύνεται, καθώς η άνοδος των τιμών συνεχίζει να μεταφέρεται στους καταναλωτές. Η τάση αυτή ήταν επίσης ορατή στη Σουηδία, η οικονομία της οποίας συρρικνώθηκε απροσδόκητα το τέταρτο τρίμηνο, όπως έδειξαν ξεχωριστά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

«Περιμένουμε περισσότερα από τα ίδια για τις αρχές του 2023, δηλαδή μια μέτρια μείωση του πραγματικού ΑΕΠ που θα αντανακλά κυρίως τη χαμηλότερη κατανάλωση», εκτιμά σε έκθεσή της η Berenberg και προσέθεσε ότι «μετά από την ήπια ύφεση του χειμώνα, η οικονομία είναι πιθανό να σταθεροποιηθεί την άνοιξη και να αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά σημαντικά στα μέσα του 2023».

Η γερμανική κυβέρνηση προέβλεψε την περασμένη εβδομάδα οριακή ανάπτυξη 0,2% για το 2023, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για συρρίκνωση 0,4%. Ο υπουργός Οικονομίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ εξακολουθεί να προειδοποιεί για πιθανή ύφεση και να τονίζει ότι η κρίση που προκάλεσε η Ρωσία με την εισβολή της στην Ουκρανία δεν έχει τελειώσει.

Οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες. Ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί επίμονος εν μέσω αυξανόμενων απαιτήσεων για υψηλότερους μισθούς. Οι εργαζόμενοι στα ταχυδρομεία κατέβηκαν σε απεργία για να διεκδικήσουν αύξηση μισθών κατά 15%, ενώ και οι υπάλληλοι του δημόσιου τομέα επιδιώκουν επίσης διψήφια αύξηση. 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την άνοδο των τιμών με περιοριστική νομισματική πολιτική. Πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 50 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας στην ήδη πιο επιθετική εκστρατεία σύσφιξης στην ιστορία της. Ο πλήρης αντίκτυπος αυτών των μέτρων δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός.

Ο πληθωρισμός επιστρέφει στην Ισπανία

Εν τω μεταξύ, ο ισπανικός πληθωρισμός επιταχύνθηκε απροσδόκητα τον Ιανουάριο μετά από ένα πεντάμηνο επιβράδυνσης της αύξησης των τιμών.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 5,8% σε ετήσια βάση από 5,5% που ήταν τον Δεκέμβριο του 2022. Πρόκειται για διαμόρφωση του δείκτη πολύ υψηλότερα από το 4,8% που ανέμεναν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, με τις προβλέψεις τους να κυμαίνονται, πάντως, από 3,8% έως και 6,5%. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Inflation, Times, Plithorismos
ΔΙΕΘΝΗ

«Βουτιά» πληθωρισμού σε Γερμανία και Ισπανία αλλά «επιμένει» ο δομικός

Στο 7,8% υποχώρησε ο γερμανικός πληθωρισμός τον Μάρτιο, ενώ στην Ισπανία αποκλιμακώθηκε στο 3,1%, αίροντας μέρος των πιέσεων για την ΕΚΤ. Παραμένει, όμως, σε υψηλά επίπεδα ο δομικός δείκτης.
Nagkel
ΔΙΕΘΝΗ

Kατά της χαλαρής νομισματικής πολιτικής ο νέος επικεφαλής της Bundesbank

Ο Γιόαχιμ Νάγκελ σημειώνει ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν είναι απλά προσωρινή και προειδοποιεί ότι οι αυξήσεις των τιμών μπορεί να συνεχίσουν να είναι υψηλότερες από τις προβλεπόμενες.
germany-recession
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: «Κλείδωσε» στο 2,4% ο πληθωρισμός για τον Απρίλιο

Oι τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες για να συγκρίνονται με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είχαν αυξηθεί κατά 2,3% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, το χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων σχεδόν τριών ετών.
Germany, Germania, Economy, Oikonomia
ΔΙΕΘΝΗ

Ανάπτυξη μόλις 0,7% προβλέπει για την γερμανική οικονομία το Ifo

«Οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά είτε θα δεχθούν μεγαλύτερη πίεση είτε θα λάβουν λιγότερες ελαφρύνσεις και οι δημόσιες δαπάνες θα περιοριστούν», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ifo Τίμο Βόλμερσχόιζερ,
ΔΙΕΘΝΗ

Βίσκο (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός μπορεί να μειωθεί πιο γρήγορα από τις προβλέψεις

Οι χαμηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του φυσικού αερίου, αναμένεται να έχουν αυξανόμενο αντίκτυπο, σημείωσε ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας.