ΓΔ: 1015.48 1.14% Τζίρος: 74.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
germany-recession
Φωτο: Shutterstock

Γερμανία: Ανάπτυξη 0,2% αναμένει για το 2023 η κυβέρνηση Σολτς

Για το 2024, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμό 1,8%, ωστόσο η συγκεκριμένη πρόβλεψη δεν περιλαμβάνεται στην έκθεση, η οποία αφορά μόνο το τρέχον έτος.

Ανάπτυξη 0,2% προβλέπει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τη γερμανική οικονομία κατά το τρέχον έτος, αναθεωρώντας τις αρχικές προβλέψεις που έκαναν λόγο για ύφεση. Η ανοδική πορεία αναμένεται να ενισχυθεί το 2024.

Σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση, που θα παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, για το 2023 αναμένεται ανάπτυξη ύψους 0,2%, έναντι ύφεσης 0,4% που προέβλεπε το υπουργείο Οικονομίας τον περασμένο Οκτώβριο. Για το 2024, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμό 1,8%, ωστόσο η συγκεκριμένη πρόβλεψη δεν περιλαμβάνεται στην έκθεση, η οποία αφορά μόνο το τρέχον έτος.

Όπως αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, η κατάσταση έχει γίνει διαχειρίσιμη, καθώς μέχρι τώρα δεν επαληθεύτηκαν οι φόβοι για έλλειψη φυσικού αερίου - κυρίως χάρη στις σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Επιπλέον, το πλαφόν στην τιμή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου φαίνεται ότι προστατεύουν αποτελεσματικά τους καταναλωτές, ενώ δεν έχει καταγραφεί αύξηση χρεοκοπιών σε επιχειρήσεις.

«Η αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση είναι πιο θετική από ό,τι περίμεναν πολλοί στο τέλος του 2022. Η εξέλιξη των οικονομικών στοιχείων δικαιολογεί τις νέες εκτιμήσεις. Οι τιμές αερίου και ρεύματος εξελίσσονται καλύτερα του αναμενόμενου», δήλωσε ο διευθυντής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών Ifo του Μονάχο Κλέμενς Φουστ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

germany-recession
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Στο 10% ο πληθωρισμός τον Σεπτέμβριο, λιγότερες αποταμιεύσεις

Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου YouGov για λογαριασμό της Postbank, το 53,9% των Γερμανών αποταμιεύει πλέον πολύ λιγότερο έως καθόλου, εξαιτίας της επιβάρυνσης που προκαλούν οι υψηλές τιμές ενέργειας.
ΔΙΕΘΝΗ

Σολτς: Πακέτο μέτρων ανακούφισης των πολιτών θα ανακοινώσει η κυβέρνηση

«Κανείς δεν πρέπει να αφεθεί μόνος με τα προβλήματά του», τόνισε ο καγκελάριος στο περιθώριο της διήμερης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιείται στο Κάστρο Μέζεμπεργκ του Βρανδεμβούργου.