ΓΔ: 1063.25 -0.11% Τζίρος: 21.58 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:44:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό: Pixabay

Αυστρία: Συνεχίζει την ξέφρενη ανοδική πορεία η βιομηχανική παραγωγή

Ο ρυθμός ανάπτυξης για τη βιομηχανία της χώρας ήταν ταχύτερος από τον μέσο όρο της ευρωζώνης κατά την τελευταία 20ετία, ενώ ξεπέρασε και αυτόν της Γερμανίας.

Η βιομηχανία της Αυστρίας ήταν τα τελευταία 20 χρόνια σημαντικά πιο επιτυχημένη από τον μέσο όρο στη ζώνη του ευρώ, και, ενώ η βιομηχανική παραγωγή στην Αυστρία αυξήθηκε κατά περίπου 60% σε πραγματικούς όρους από το 2000, στη ευρωζώνη υπήρξε αύξηση μόνον κατά 10%.

Αλλά και στη Γερμανία, τη σημαντικότερη βιομηχανική χώρα της Ευρώπης, η ανάπτυξη ήταν μόνο κατά το ήμισυ σε σύγκριση με την Αυστρία, συγκεκριμένα στο 35%, σύμφωνα με ανάλυση μίας από τις μεγαλύτερες αυστριακές τράπεζες που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ταυτόχρονα, αυξήθηκε η πραγματική προστιθέμενη αξία στη βιομηχανία, δηλαδή η αξία των αγαθών που παράγονται μετά από προσαρμογή στις αλλαγές τιμών, και ενώ στην Αυστρία σημειώθηκε αύξηση άνω του 55%, στη Γερμανία κατά περίπου 35% και στην ευρωζώνη κάτω από 30%.

Η σημαντική αύξηση της παραγωγής στην Αυστρία επιτεύχθηκε με σταθερή απασχόληση, καθώς η παραγωγικότητα αυξήθηκε κατακόρυφα, και ταυτόχρονα η σταθερή απασχόληση είναι επίσης επιτυχής.

Στο μέσο όρο της ζώνης του ευρώ η αύξηση της παραγωγής ήταν τόσο χαμηλή που ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε κατά περισσότερο από 10% μεταξύ του 2000 και της έναρξης της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως αναφέρεται στην ανάλυση της αυστριακής τράπεζας, η ωριαία παραγωγικότητα στη βιομηχανία της Αυστρίας έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 70% από το 2000.

Όλοι οι σημαντικοί βιομηχανικοί τομείς της Αυστρίας αυξήθηκαν πάνω από τον μέσο όρο σε σύγκριση με τη ζώνη του ευρώ, αλλά ο μηχανολογικός τομέας παρουσίασε ιδιαίτερα σημαντική αύξηση, συγκεκριμένα κατά 140% μεταξύ 2000 και 2019 - επταπλάσια σε σχέση με τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη, όπου ήταν μόνον 20%.

Σχεδόν το ένα τρίτο της αναπτυξιακής υπεροχής στην εγχώρια βιομηχανία μπορεί να εντοπιστεί στον μηχανολογικό τομέα, που αντιπροσωπεύει το 14% της βιομηχανικής παραγωγής, ενώ, άλλοι τομείς που συνέβαλαν πάνω από το μέσο όρο στην επιτυχία της εγχώριας βιομηχανίας ήταν η επεξεργασία μετάλλων, η παραγωγή μετάλλων και οι βιομηχανίες ηλεκτρικών και αυτοκινήτων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Προετοιμασίες στην Αυστρία για ενδεχόμενες διακοπές ηλεκτροδότησης

Μέχρι το 2025 θα έχουν επενδυθεί 180 εκατ. ευρώ για την επέκταση 100 αυτοδύναμων στρατώνων που θα διαθέτουν ενεργειακή επάρκεια για δυο εβδομάδες για την περίπτωση να υπάρξουν μακράς διαρκείας «μπλακ άουτ» στη χώρα.
Karl Nehammer-Austria
ΔΙΕΘΝΗ

Βέτο της Αυστρίας στην ένταξη Ρουμανίας και Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί πρόκειται να στηρίξουν τόσο την ένταξη της Κροατίας, όσο των Ρουμανίας και Βουλγαρίας. Εκτός της Αυστρίας, και η Ολλανδία διάκειται αρνητικά απέναντι στην ένταξη της Βουλγαρίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Αυστρία κατά Κομισιόν, για την «πράσινη» ταμπέλα στην πυρηνική ενέργεια

Στην επιχειρηματολογία της η Αυστρία, επικαλείται διαδικαστικά σφάλματα και επισημαίνει ακόμη ότι είναι κάθε άλλο παρά συνηθισμένο να λαμβάνονται τόσο σημαντικές πολιτικές αποφάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.