ΓΔ: 1457.74 0.75% Τζίρος: 86.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Οι σχέσεις... διαπλοκής του Τραμπ στην Τουρκία

Οι δίδυμοι Πύργοι Τραμπ στην Κωνσταντινούπολη δίνουν στον Ντόναλντ Τραμπ έσοδα εκατομμυρίων από τα πνευματικά δικαιώματα για τη χρήση του ονόματός του και ίσως εξηγούν τη συνεχή στήριξη που παρέχει στον Ερντογάν.

«Θαυμαστής του Ερντογάν» δηλώνει ανοικτά ο Ντόναλντ Τραμπ και προσπαθεί συνεχώς να διευκολύνει τον Τούρκο ηγέτη, ακόμη και όταν ολόκληρο το κατεστημένο της Ουάσιγκτον «βράζει» από οργή εναντίον του. Η συμπάθεια του Τραμπ προς τον Ερντογάν, λένε όλο και περισσότεροι στις ΗΠΑ, πιθανόν να μην είναι τόσο... αγνή, αλλά να έχει άμεση σχέση με τις μεγάλες δουλειές του Αμερικανού προέδρου στην Τουρκία.

Οι Γερουσιαστές των Δημοκρατικών Τομ Ούνταλ, Τάμι Ντακγουορθ, Ελίζαμπεθ Γουόρεν και Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ με γράμμα που έστειλαν την Τρίτη, ζήτησαν από τον Τζιλ Α. Μάρτιν, εκτελεστικό αντιπρόεδρο του Trump Organization, το οποίο διαχειρίζεται τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Τραμπ όσο είναι πρόεδρος, να παραδώσει πληροφορίες για την ακίνητη περιουσία της οικογένειας Τραμπ στην Κωνσταντινούπολη.

Το Trump Organization έχει συμφωνία με τον τουρκικό όμιλο Dogan για έναν δίδυμο ουρανοξύστη στην Κωνσταντινούπολη, κάτι που ο ίδιος ο Τραμπ το είχε αποκαλύψει σε συνέντευξη που είχε δώσει το 2015, κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και είχε αναφέρει πως μπορεί να υπάρξει «σύγκρουση συμφερόντων» αν εκλεγεί.

Όπως αποκάλυψε ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, η προσέγγιση του Αμερικανού Προέδρου στα ζητήματα της Τουρκίας γίνεται με βάση στενά προσωπικά ή οικονομικά συμφέροντα, καθώς κανένας από τους συμβούλους του δεν είναι ευθυγραμμισμένος μαζί του για το θέμα.

Οι New York Times σε άρθρο τους σημειώνουν πως ο σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου και γαμπρός του, Τζάρεντ Κούσνερ, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι παντρεμένος με την Έσρα, την αγαπημένη κόρη του Ερντογάν, και ο Μεχμέτ Αλί Υαλσιντάγ, γαμπρός ενός Τούρκου μεγιστάνα, που είναι και επιχειρηματικός εταίρος της οικογένειας Τραμπ, έχουν χρησιμοποιηθεί ως τα παρασκηνιακά κανάλια επικοινωνίας μεταξύ των δύο ηγετών σε κρίσιμες στιγμές.

Οι δίδυμοι Πύργοι Τραμπ στην Κωνσταντινούπολη

Οι Πύργοι Τραμπ είναι ένα ζεύγος από γυάλινα κτίρια στην Κωνσταντινούπολη που φέρουν το όνομα του Αμερικανού προέδρου από το 2012. Τα κτίρια δεν ανήκουν στον Ντόναλντ Τραμπ, αλλά έχει δοθεί η άδεια από τον Αμερικανό πρόεδρο να χρησιμοποιείται το όνομα του, σε μια συμφωνία με τον πλουσιότερο Τούρκο, τον Αιντίν Ντογκάν.

trump_towers

Ο Ντογκάν είναι ένας επιχειρηματίας με μεγάλη πολιτική επιρροή. Για δύο δεκαετίες ('80 - '90) ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στο χώρο των τουρκικών ΜΜΕ, έχοντας ως ενημερωτική «ναυαρχίδα» την εφημερίδα Hürriyet, ενώ υπό τον έλεγχο του βρισκόταν και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Türk. Ήλθε σε σκληρή σύγκρουση με τον Ερντογάν και η εφορία του επέβαλε τεράστιο πρόστιμο 2,5 δισ. δολ. Στη διάρκεια του πραξικοπήματος του 2016, το CNN Türk έπαιξε καταλυτικό ρόλο υπέρ του Ερντογάν, μεταδίδοντας συνέντευξή του. Το 2018, ο Ντογκάν μεταβίβασε όλα τα μέσα ενημέρωσης που κατείχε στο Demirören Group, που είναι το «μακρύ χέρι» του Ερντογάν στην ενημέρωση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει το 2015, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για το πως θα διαχειριστεί το ζήτημα της Τουρκίας: «Έχω μια μικρή σύγκρουση συμφερόντων, επειδή έχω ένα μεγάλο, πολύ μεγάλο κτίριο στην Κωνσταντινούπολη». Και είχε προσθέσει: «Είναι μια τρομερά επιτυχημένη δουλειά. Ονομάζονται Πύργοι Τραμπ (Trump Towers), είναι δυο πύργοι, αντί για ένας, δεν είναι το σύνηθες ένα κτίριο, αλλά είναι δύο».

Όταν είχε παρουσιαστεί κρίση στις σχέσεις Τραμπ – Ερντογάν μετά τις δηλώσεις περί «χωρών τρομοκρατίας», ο επιχειρηματίας Ντογκάν μαζί με τον Τούρκο πρόεδρο είχαν απειλήσει τον Ντόναλντ Τραμπ πως θα τερματιζόταν η συμφωνία για τους δίδυμους πύργους στην Κωνσταντινούπολη και θα αφαιρούσαν το όνομα του. Σε λιγότερο από έναν μήνα μετά την απειλή να αποσυρθεί το όνομα του, ο Τραμπ δημοσίως δήλωσε την στήριξη του στον Ερντογάν, όταν ο Τούρκος πρόεδρος βρέθηκε αντιμέτωπος με προσπάθεια πραξικοπήματος.

Όταν ήταν υποψήφιος, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως θα διαχειριστεί αυτές τις συγκρούσεις συμφερόντων με το να μεταβιβάσει αυτές τις επιχειρήσεις στα παιδιά του. Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί. Αντιθέτως απλά έχει απομακρυνθεί από τις καθημερινές υποχρεώσεις της επιχειρηματικής διαχείρισης, αλλά διατηρεί την πλήρη ιδιοκτησία όλων των περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων και των πνευματικών δικαιωμάτων που έχουν παραχωρηθεί στον Ντογκάν, που υπολογίζεται ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αποφέρει έσοδα περίπου 17 εκατ. δολ.

Οι Γερουσιαστές των Δημοκρατικών ζήτησαν να ενημερωθούν σχετικά με τα συνολικά έσοδα που έχει η εταιρεία από τα πνευματικά δικαιώματα και τους όρους της συμφωνίας, βάσει των οποίων θα μπορούσαν οι Τούρκοι εταίροι του Τραμπ να τερματίσουν την συμφωνία. Παράλληλα ρώτησαν ποια αρχή της τουρκικής κυβέρνησης μπορεί να αφαιρέσει το όνομα Τραμπ από τα κτίρια ή να επηρεάσει την συμφωνία πνευματικών δικαιωμάτων και αν το Trump Organization έχει λάβει μηνύματα από την τουρκική κυβέρνηση.

Όμως το Trump Organization έχει αγνοήσει μέχρι στιγμής τα ερωτήματα που έθεσαν τέσσερις Δημοκρατικοί Γερουσιαστές για τις δουλειές του Τραμπ, στην Τουρκία...

Στηρίζοντας τον Ερντογάν...

Οι σχέσεις Τραμπ – Ερντογάν συγκέντρωναν πάντα τα φώτα της δημοσιότητας. Όπως τον Μάιο του 2017, με την επίθεση των σωματοφυλάκων του Τούρκου προέδρου, που χτύπησαν διαδηλωτές έξω από την κατοικία του Τούρκου πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, ξεσηκώνοντας σάλο. Αν και η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε ομόφωνα την καταδίκη της επίθεσης, ο Τραμπ αρνήθηκε να το κάνει και λίγους μήνες αργότερα ο Αμερικανός πρόεδρος εξύμνησε τον Ερντογάν, περιγράφοντάς τον ως «έναν πολύ καλό φίλο», ενώ σημείωσε πως «παίρνει υψηλή βαθμολογία για τον τρόπο που κυβερνάει την Τουρκία».

Είχαν προηγηθεί την περασμένη χρονιά «σύννεφα» στις σχέσεις των δυο αντρών, όταν τον Ιούνιο του 2016, ο Αμερικανός Πρόεδος είχε δηλώσει ότι πρέπει να απαγορευτεί η μετανάστευση σε πολίτες που προέρχονται από χώρες που συνδέονται με την ισλαμική τρομοκρατία, καθώς τις αποκάλεσε «χώρες τρομοκρατίας», με τον Ταγίπ Ερντογάν να αντιδρά έντονα και να θέτει σε κίνδυνο τις δουλειές του Ντόναλντ Τραμπ στην Κωνσταντινούπολη.

Οι διευκολύνσεις Τραμπ στον Ερντογάν συνεχίζονται ως τώρα. Από την άδεια που έδωσε για την εισβολή τουρκικών δυνάμεων στην Συρία, ως την προσπάθεια να σταματήσει την επιβολή κυρώσεων από το Κογκρέσο για την αγορά των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S400, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δείξει ότι κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υποστηρίξει τον Τούρκο ηγέτη, ο οποίος δεν κρύβει ότι για κάθε σοβαρό θέμα θέλει να συζητάει προσωπικά με τον Τραμπ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

halkbank
ΔΙΕΘΝΗ

Η κρίσιμη δίκη στις ΗΠΑ για τη Halkbank απειλεί την τουρκική οικονομία

Αν η κρατική τουρκική τράπεζα καταδικαστεί για παραβίαση των κυρώσεων στο Ιράν, αντιμετωπίζει πρόστιμο έως 20 δισ. δολ. που θα ήταν «ταφόπλακα» στην οικονομία της Τουρκίας, σύμφωνα με το Spiegel.
ΔΙΕΘΝΗ

«Μαύρες» προβλέψεις από ΔΝΤ για την Τουρκία: Ύφεση 5%, ανεργία 17%

Η τουρκική οικονομία σαρώνεται από την κρίση του κορονοϊού, η χώρα απειλείται με κατάρρευση της λίρας και ανεξέλεγκτη συναλλαγματική κρίση, αλλά ο Ερντογάν επιμένει να αρνείται μια διάσωση από το Ταμείο.