ΓΔ: 1033.02 -0.04% Τζίρος: 89.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
TotalEnergies
Φωτο: ΑΠΕ

Η TotalEnergies επιστρέφει στο Ιράκ με μια επένδυση 10 δισ. δολαρίων

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Πατρίκ Πουγιανέ βρισκόταν χθες, Κυριακή, στη Βαγδάτη για να μονογράψει με την κυβέρνηση τη συμφωνία, η οποία θα είναι διάρκειας 25 ετών.

Ο γαλλικός όμιλος TotalEnergies χαιρέτισε σήμερα την «επιστροφή (του) από τη μεγάλη πόρτα» στο Ιράκ με μια επένδυση το ύψος της οποίας ανακοίνωσε πως θα είναι περίπου 10 δισεκ. δολάρια. Αυτό το ίδιο συμβόλαιο είχε εκτιμηθεί χθες, Κυριακή, σε 27 δισεκ. δολάρια από την ιρακινή κυβέρνηση, μια διαφορά που εξηγείται εφόσον ληφθούν υπόψη τα έξοδα εκμετάλλευσης.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Πατρίκ Πουγιανέ βρισκόταν χθες, Κυριακή, στη Βαγδάτη για να μονογράψει με την κυβέρνηση τη συμφωνία, η οποία θα είναι διάρκειας 25 ετών. Ο ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Ιχσάν Ισμαήλ είχε μιλήσει για συνολική αξία «27 δισεκ. δολαρίων», από τα οποία μια επένδυση 10 δισεκ. στις υποδομές.

«Όταν το υπουργείο λέει 27 δισεκ., πρόκειται για το 'Capex' (σ.σ.: κεφαλαιουχικές δαπάνες) συν το 'Opex' (λειτουργικές δαπάνες)», είχε διευκρινίσει χθες ο Πατρίκ Πουγιανέ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Και το Opex είναι τα κόστη και έχουμε έσοδα για να χρηματοδοτήσουμε» αυτές τις δαπάνες, πρόσθεσε.

Σήμερα ο TotalEnergies επιβεβαίωσε με ανακοίνωση πως τα σχέδιά του στο Ιράκ αντιπροσωπεύουν συνολική επένδυση περίπου 10 δισεκ. δολαρίων (περίπου 8,4 δισεκ. ευρώ), χωρίς να αναφερθεί σε άλλα ποσά. «Οι συμφωνίες αυτές σηματοδοτούν την επιστροφή μας από τη μεγάλη πόρτα στο Ιράκ, χώρα όπου η Εταιρεία μας γεννήθηκε το 1924», δήλωσε ο Πουγιανέ, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία και Ιράκ ενισχύουν τους διμερείς δεσμούς σε ενέργεια και ασφάλεια

Η συμφωνία μεταξύ των δυο κρατών καλύπτει τη συνεργασία σε τομείς, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η καταπολέμηση του οικονομικού και του οργανωμένου εγκλήματος, η προστασία του περιβάλλοντος και η προώθηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
ΔΙΕΘΝΗ

Εκδόθηκε στο Ιράκ ένας κατηγορούμενος για συμμετοχή στο Ισλαμικό Κράτος

Ο Αμπντάλα Σαμπάουι είναι «γιος ενός ανιψιού» του πρώην δικτάτορα Σαντάμ Χουσεΐν, δήλωσε η πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Η έκδοση έγινε την Παρασκευή, σύμφωνα με τον ίδιο.
Irak-protest
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα εισβολή υποστηρικτών του Μοκτάντα Σαντρ στο Κοινοβούλιο στη Βαγδάτη

Το κόμμα του Σαντρ ήρθε πρώτο στις γενικές εκλογές τον Οκτώβριο, αλλά απέσυρε τους βουλευτές του όταν δεν κατόρθωσε να σχηματίσει κυβέρνηση που απέκλειε τους σιίτες αντιπάλους του, κυρίως οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν.