ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
xrimata, money, metrita, cash
Φωτο: Shutterstock

Ανησυχούν για την πανδημία και συσσωρεύουν μετρητά οι ευρωπαϊκές εταιρείες

Στα 3,2 τρισ. ευρώ έφθασαν οι καταθέσεις των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών της ευρωζώνης τον Ιούλιο, με τις ελληνικές εταιρείες να έχουν «μαζέψει» 35,2 δισ.

Οι ανησυχίες για την πορεία της πανδημίας αλλά και για την αλλαγή στην πολιτική των κεντρικών τραπεζών φαίνεται ότι δεν έχουν εγκαταλείψει στο ελάχιστο τις ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες συσσωρεύουν μετρητά με εντυπωσιακό ρυθμό. 

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα τέλη Ιουλίου οι καταθέσεις των μη χρηματοοικονομικών ομίλων της ευρωζώνης έφθασαν στο επίπεδο – ρεκόρ των 3,2 τρισ. ευρώ. Πρόκειται για ποσό κατά 600 δισ. ευρώ υψηλότερο σε σύγκριση με τις αντίστοιχες καταθέσεις στην αρχή της πανδημίας το 2020. Βάσει, δε, των ανακοινώσεων της Τράπεζας της Ελλάδος κατά τον ίδιο μήνα οι αντίστοιχες καταθέσεις ελληνικών επιχειρήσεων είχαν φθάσει στα 35,28 δισ. ευρώ. 

Η ύπαρξη όλου αυτού του όγκου των μετρητών, αποτελεί έναν από τους βασικούς λόγους για τους οποίους οι αγορές διαπραγμάτευσης ομολόγων υψηλού κινδύνου είναι απόλυτα ήρεμες και όλα δείχνουν ότι θα παραμείνουν σε αυτή τη διάθεση και μετά τις αποφάσεις που ανακοίνωσε η ΕΚΤ την Πέμπτη αναφορικά με το έκτακτο πρόγραμμα ΡΕΡΡ αλλά και τα επιτόκια. 

Υψηλές καταθέσεις από τις μη χρηματοοικονομικές εταιρείες της Ευρώπης

Ταυτόχρονα οι εταιρείες διατηρώντας αυτά τα «μαξιλάρια» ρευστότητας έχουν τη δυνατότητα να αντέξουν οποιαδήποτε σκαμπανεβάσματα των πιστωτικών αγορών, όπως για παράδειγμα το «πάγωμα» που είχε σημειωθεί το 2020, με τις χρηματοδοτήσεις από τις τράπεζες να είναι μηδενικές, σε μία, βέβαια, φυσιολογική εξέλιξη λόγω του πρώτου κύματος της πανδημίας και της επιβολής περιοριστικών μέτρων ανά την υφήλιο. 

Οι εταιρείες «θα μπορούσαν να είναι πιο επιθετικές, αλλά αυτή τη στιγμή προτιμούν να είναι συνετές», εκτιμά ο Φίλιπ Μπούρκχαρντ,  αναλυτής σταθερού εισοδήματος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Lombard Odier Investment Managers, η οποία επιβλέπει κοντά στα 70 δισ. ελβετικά φράγκα, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg. 

Την ίδια ώρα  οι αγοραστές εταιρικών ομολόγων είναι επίσης γεμάτοι με μετρητά, καθώς σημειώθηκαν και μεγάλες εισροές στη συγκεκριμένη αγορά κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων. 

Η EPFR Global σημειώνει ότι τα χρήματα από λιανικούς επενδυτές (retail investors) τα οποία έχουν εισρεύσει σε κεφάλαια υψηλού πιστοληπτικού επιπέδου στην Ευρώπη έχουν ξεπεράσει τα 50 δισ. δολάρια από την αρχή του 2021. Τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα δείχνουν «ισχυρές εισροές» σε πιστωτικά κεφάλαια υψηλού επιπέδου που μπορεί να αποδοθούν στην αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την παραλλαγή δέλτα του κορονοϊού, όπως σημειώνουν σε έκθεσή τους αναλυτές της Bank of America με επικεφαλής τον κ. Ιωαν. Αγγελάκη.

«Υπήρξαν περίοδοι όπου τα spreads εμφάνισαν ενδείξεις διεύρυνσης, αλλά οι διαχειριστές μετρητών έσπευσαν να αλλάξουν τη ρότα της αγοράς. Άλλωστε έχουν τεράστιο απόθεμα μετρητών», εκτιμά ο Τομ Μολντς, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίων στη BlueBay Asset Management, η οποία διαχειρίζεται περισσότερα από 75 δισ. δολάρια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Christine Lagarde, ECB, EKT
ΔΙΕΘΝΗ

Οι κεντρικοί τραπεζίτες κάνουν... πολιτική: «Χτυπούν» το AfD και τον Τραμπ

Στέλεχος της Bundesbank μίλησε σε συγκέντρωση κατά του ακροδεξιού κόμματος της Γερμανίας, ενώ η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ανοικτά την ανησυχία της για το ενδεχόμενο επανόδου του Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
ING GROEP
ΔΙΕΘΝΗ

Έκθεση ING: Οι τρεις μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία

Τα χρέη των 7,6 τρισ. δολ. του κινεζικού τομέα real estate, η ενδεχόμενη διακοπή των επενδύσεων της ΕΚΤ σε κρατικά ομόλογα και ο τομέα των εμπορικών ακινήτων στις ΗΠΑ προκαλούν παγκόσμια ανησυχία.
ΔΙΕΘΝΗ

Άρχισε... ηρωική διαπραγμάτευση η Ιταλία για το χρέος και τον ESM

Εναντίον της ΕΚΤ στρέφεται η νέα κυβέρνηση της Μελόνι και γίνεται λόγος για «παράλογες» αυξήσεις επιτοκίων, ενώ η Ρώμη είναι η μόνη χώρα που δεν επικυρώνει την αναδιάρθρωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΔΙΕΘΝΗ

Στα 192 εκατ. ευρώ υποχώρησαν τα κέρδη της ΕΚΤ το 2021, στα 680 δισ. ο ισολογισμός

Η υποχώρηση των κερδών οφείλεται τα χαμηλότερα έσοδα από τα συναλλαγματικά διαθέσιμα και από τους τίτλους που διακρατούνται για σκοπούς νομισματικής πολιτικής, καθώς και σε μεταφορά ποσού προς την πρόβλεψη έναντι χρηματοοικονομικών κινδύνων.