ΓΔ: 1027.25 0.43% Τζίρος: 103.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: pixabay

Προσπάθειες αναβίωσης της συμφωνίας με το Ιράν για τα πυρηνικά

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, η Τεχεράνη συνεχίζει να επεκτείνει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Γκρόσι έφτασε χθες, Σάββατο, το βράδυ στην Τεχεράνη, όπου αναμένεται να έχει συνάντηση σήμερα με τον νέο επικεφαλής του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν Μοχαμάντ Εσλαμί σε μια νέα προσπάθεια από την IAEA για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015.

Ο Εσλαμί αντικατέστησε τον Αλί Ακμπάρ Σαλεχί στα τέλη του Αυγούστου.

Ο Γκρόσι αναμένεται επίσης να έχει συνάντηση με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.

Είναι η πρώτη φορά που ο γενικός διευθυντής της IAEA επισκέπτεται την Τεχεράνη μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον υπερσυντηρητικό νέο πρόεδρο του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί τον περασμένο μήνα.

Ο Γκρόσι προγραμματίζει να σχολιάσει το αποτέλεσμα της επίσκεψής του κατά την επιστροφή του στη Βιένη σήμερα το βράδυ.

Πολλοί εκφράζουν ανησυχίες ότι το Ιράν συγκεντρώνει μεγαλύτερες ποσότητες εμπλουτισμένου σε υψηλά επίπεδα ουρανίου.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, η Τεχεράνη συνεχίζει να επεκτείνει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Στην έκθεση αναφερόταν επίσης ότι το Ιράν χρησιμοποιεί πιο σύγχρονες, ισχυρές συσκευές φυγοκέντρισης για να παράξει υψηλού βαθμού εμπλουτισμού ουράνιο.

Η Τεχεράνη δηλώνει ότι το πυρηνικό πρόγραμμά της έχει απολύτως ειρηνικό χαρακτήρα.

Η συμφωνία της Βιένης, η οποία είχε στόχο να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων, είναι υπό κατάρρευση μετά την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από αυτήν το 2018 υπό τον τότε πρόεδρό τους Ντόναλντ Τραμπ.

Διαπραγματεύσεις για την διάσωσή της γίνονται από τον Απρίλιο. Ωστόσο οι συνομιλίες ανεστάλησαν κατά τη διάρκεια της μεταβίβασης των προεδρικών καθηκόντων από τον μετριοπαθή πρώην πρόεδρο Χασάν Ροχανί στον υπερσυντηρητικό Εμπραχίμ Ραϊσί.

Το Ιράν δηλώνει ότι προτίθεται να συνεχίσει τις συνομιλίες για την αναβίωση της συμφωνίας της Βιένης, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται σε ημερομηνίες.

Οι εναπομείναντες από αυτούς που έχουν υπογράψει την συμφωνία προσπαθούν να πείσουν τις ΗΠΑ να επανέλθουν σε αυτήν και το Ιράν να συμμορφωθεί με τους όρους της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πρωτοβουλία Μακρόν για επιστροφή του Ιράν στο πυρηνικό πρόγραμμα

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει επικοινωνήσει με τον Ιρανό πρόεδρο για να τον ενθαρρύνει να δεχθεί τους όρους που προτείνουν οι Ευρωπαίοι για να περισωθεί η διεθνής συμφωνία του 2015. Θα υπάρξει και νέα συνάντηση στις ΗΠΑ.
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία Γαλλία και Γερμανία αμφιβάλλουν για τις πραγματικές προθέσεις του Ιράν

Η Τεχεράνη ζήτησε πρόσφατα για άλλη μια φορά να κλείσει η έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για τα ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου που βρέθηκαν σε τρεις μη δηλωμένες εγκαταστάσεις.
european union-europi-europe-komision
ΔΙΕΘΝΗ

Τις απαντήσεις του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα εξετάζουν οι Βρυξέλλες

Έπειτα από πολλούς μήνες που είχαν παγώσει οι διαδικασίες, η ΕΕ προσπαθεί να διασώσει τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά και μελετά, μαζί με τους εταίρους της, την απάντηση του Ιράν στο τελικό κείμενο που είχε αποσταλεί στην Τεχεράνη.
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν θέτει και πάλι σε κίνδυνο τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Το Ιράν ανακοίνωσε χθες την αποσύνδεση ορισμένων καμερών, χωρίς να προσδιορίσει τον αριθμό τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του ΟΗΕ να επικρίνει την Τεχεράνη για έλλειψη συνεργασίας.