ΓΔ: 2683.03 0.60% Τζίρος: 127.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:16:36
Σιλουέτα μαχητή πολέμου
Φώτο: Shutterstock

Ταλιμπάν: Aντικατέστησαν το υπουργείο Γυναικείων Θεμάτων με την αστυνομία ηθών

Οι εργαζόμενες στο υπουργείο έλεγαν ότι προσπαθούσαν να πάνε στη δουλειά τους εδώ και αρκετές εβδομάδες αλλά τους έλεγαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Τελικά, οι πύλες του κτιρίου σφραγίστηκαν την Πέμπτη.

Οι Ταλιμπάν φαίνεται ότι κατήργησαν σήμερα το υπουργείο Γυναικείων Θεμάτων και το αντικατέστησαν με την «αστυνομία ηθών», γνωστή για τις φονταμενταλιστικές θέσεις της κατά την πρώτη διακυβέρνηση των ισλαμιστών, πριν από 20 χρόνια. Εργάτες αντικατέστησαν τις πινακίδες στο κτίριο του υπουργείο Γυναικείων Θεμάτων με άλλες που έγραφαν «Υπουργεία Προσευχής και Καθοδήγησης και Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς».

Οι εργαζόμενες στο υπουργείο έλεγαν ότι προσπαθούσαν να πάνε στη δουλειά τους εδώ και αρκετές εβδομάδες αλλά τους έλεγαν να επιστρέψουν στο σπίτι τους. Τελικά, οι πύλες του κτιρίου σφραγίστηκαν την Πέμπτη. Σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν πολλά μηνύματα που δείχνουν τις εργαζόμενες να διαδηλώνουν έξω από το κτιριο επειδή έχασαν τη δουλειά τους.

«Κανείς δεν ακούει τις γυναίκες μας» έγραψε μία γυναίκα στο Twitter. «Τι να περιμένουμε από αυτά τα κτήνη;» της απάντησε μια άλλη. Οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα να σχολιάσουν αυτήν την εξέλιξη. Μολονότι επέμεναν ότι θα κυβερνήσουν με περισσότερη μετριοπάθεια σε σύγκριση με την περίοδο 1996-2001, οι Ταλιμπάν δεν επέτρεψαν στις περισσότερες γυναίκες να επιστρέψουν στη δουλειά τους. Εισήγαγαν επίσης ενδυματολογικούς κανόνες για τις φοιτήτριες.

Καμία γυναίκα δεν μετέχει στο προσωρινό υπουργικό συμβούλιο που ανακοινώθηκε πριν από δύο εβδομάδες. Την περίοδο 1996-2001 οι γυναίκες ήταν αποκλεισμένες από τη δημόσια ζωή. Δεν μπορούσαν να βγουν από το σπίτι τους παρά μόνο αν συνοδεύονταν από κάποιον άνδρα συγγενή τους.

Τα μέλη του υπουργείου Προώθησης της Αρετής και Πρόληψης της Διαφθοράς συχνά μαστίγωναν γυναίκες εάν κυκλοφορούσαν μόνες τους. Αποστολή τους ήταν επίσης να φροντίζουν ώστε όλοι να τηρούν αυστηρά τους κανόνες που είχαν θέσει οι Ταλιμπάν, όπως ήταν η υποχρεωτική συμμετοχή στην προσευχή και η απαγόρευση στους άνδρες να ξυρίζονται.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Αφγανιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

UNICEF: Κίνδυνος θανάτου από υποσιτισμό για 1 εκατ. παιδιά στο Αφγανιστάν

Η UNICEF προειδοποιεί ότι ένα εκατομμύριο παιδιά στο Αφγανιστάν αντιμετωπίζουν θανάσιμο κίνδυνο λόγω σοβαρού οξέος υποσιτισμού, ενώ συνολικά 3,7 εκατομμύρια παιδιά πάσχουν από οξύ υποσιτισμό και χρειάζονται άμεση βοήθεια.
Ηνωμένα Έθνη κτίριο
ΔΙΕΘΝΗ

Αφγανιστάν: Ελεύθερα δύο μέλη της αποστολής του ΟΗΕ μετά από σύλληψη

Δύο αφγανοί εργαζόμενοι της αποστολής του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, που είχαν συλληφθεί στις 9 Αυγούστου στη Χεράτ, αφέθηκαν ελεύθεροι και είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του ΟΗΕ.
Έκρηξη στο αεροδρόμιο Καμπούλ
ΔΙΕΘΝΗ

Έκρηξη σε σχολείο στην Καμπούλ: Δεκάδες τραυματίες μαθητές

Ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ καταδίκασε επίθεση κοντά σε σχολείο στην Καμπούλ, όπου ζει η μειονότητα Χαζάρα, με πολλά παιδιά τραυματίες. Κάτοικος ανέφερε ότι οι τραυματίες μεταφέρονταν στο νοσοκομείο και με ιδιωτικά οχήματα λόγω έλλειψης ασθενοφόρων.
Σημαία Αφγανιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Αφγανές γυναίκες: Μόνες απέναντι στους Ταλιμπάν και την παγκόσμια αδιαφορία

Η Αφγανή δημοσιογράφος Ζάρα Ζόγια καταγγέλλει ότι οι Αφγανές έχουν μείνει μόνες απέναντι στους Ταλιμπάν, εγκαταλελειμμένες από τη διεθνή κοινότητα, θυμούμενη τον τρόμο που έζησε με την κατάληψη της Καμπούλ πριν τρία χρόνια.
Έκρηξη νάρκης στη θάλασσα
ΔΙΕΘΝΗ

Αφγανιστάν: Ανακάλυψη σοβιετικής βόμβας 500 κιλών σε οικιακό κήπο

Βόμβα μισού τόνου από την εποχή της σοβιετικής εισβολής εντοπίστηκε σε αυλή αγρότη στην επαρχία Γκάζνι του Αφγανιστάν και εξουδετερώθηκε με ασφάλεια, χωρίς να υπάρξουν θύματα, σύμφωνα με την αστυνομία.