ΓΔ: 2483.71 -1.13% Τζίρος: 65.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:08:34
afganistan
Φωτο: ΑΠΕ

Οι Ταλιμπάν ζητούν περισσότερη βοήθεια από τη διεθνή κοινότητα

Ο Ρουχανί επέκρινε τη διεθνή κοινότητα για την υποστήριξή της προς τη «διεφθαρμένη κυβέρνηση», όπως τη χαρακτήρισε, του Αφγανιστάν τα τελευταία 20 χρόνια.

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στην πόλη Κουντούζ στο βόρειο Αφγανιστάν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αυξήσει την παροχή βοήθειας προς τη χώρα, τονίζοντας ότι οι ισλαμιστές μαχητές δεν είναι τρομοκράτες.

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ματιουλάχ Ρουχανί δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι η βοήθεια μπορεί να λάβει τη μορφή επενδύσεων, έργων ανοικοδόμησης «ή οποιουδήποτε είδους ανθρωπιστικής στήριξης για την κυβέρνηση ή τους πολίτες του Αφγανιστάν», απευθύνοντας έκκληση σε «ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας». Οι Ταλιμπάν θα θεωρήσουν τη βοήθεια «ιδιαίτερα καλοδεχούμενη», είπε.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Κουντούζ στις 8 Αυγούστου στο πλαίσιο της προέλασής τους στη χώρα. Τα τελευταία αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν από το Αφγανιστάν στα τέλη Αυγούστου, σηματοδοτώντας το τέλος μιας στρατιωτικής αποστολής που διήρκησε σχεδόν δύο δεκαετίες.

Ο Ρουχανί επέκρινε τη διεθνή κοινότητα για την υποστήριξή της προς τη «διεφθαρμένη κυβέρνηση», όπως τη χαρακτήρισε, του Αφγανιστάν τα τελευταία 20 χρόνια και για το ότι σταμάτησε την παροχή βοήθειας όταν οι Ταλιμπάν ανήλθαν στην εξουσία. Οι Ταλιμπάν έφεραν ειρήνη στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας «δεν είμαστε τρομοκράτες». Ο ίδιος πάντως αρνήθηκε να σχολιάσει τις αμφιλεγόμενες πολιτικές των Ταλιμπάν αναφορικά με τις γυναίκες, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στη μεταβατική κυβέρνηση στην Καμπούλ. Ο Ρουχανί δήλωσε απλά ότι οι Ταλιμπάν θεωρούν πως όλοι οι πολίτες, άνδρες και γυναίκες, έχουν την ίδια αξία.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαία Αφγανιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Υπουργός Ταλιμπάν: Δεν υπάρχει "καταπίεση" γυναικών στη Χεράτ

Ο υπουργός Ηθικής των Ταλιμπάν διέψευσε σήμερα ότι υπάρχει καταπίεση στη Χεράτ, τονίζοντας πως τα δικαιώματα των γυναικών γίνονται σεβαστά, παρά την αυστηρότερη τήρηση ενδυματολογικών περιορισμών από την αστυνομία ηθών.
Υπουργείο Εξωτερικών ΗΠΑ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Στήριξη στο δικαίωμα του Πακιστάν για άμυνα κατά τρομοκρατικών επιθέσεων

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως η Ουάσιγκτον στηρίζει το δικαίωμα του Πακιστάν στην άμυνα κατά τρομοκρατικών επιθέσεων, ενώ συνεχίζονται οι έντονες συγκρούσεις με το Αφγανιστάν, που έχουν κορυφωθεί από τον Φεβρουάριο.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πακιστανικός στρατός κατέρριψε τέσσερα drones από το Αφγανιστάν

Ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε τέσσερα αφγανικά drones που παραβίασαν τα σύνορα στο Μπαλουτσιστάν, ενώ οι Ταλιμπάν απειλούν με αντίποινα για αεροπορικές επιδρομές του Πακιστάν στο ανατολικό Αφγανιστάν.
Σημαίες Αφγανιστάν Πακιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Πακιστάν: Εντολή για σύλληψη Αφγανών χωρίς βίζα από το Ισλαμαμπάντ

Το Πακιστάν διέταξε τη σύλληψη κάθε Αφγανού χωρίς βίζα από 10 Ιουλίου, εντείνοντας την πολιτική μαζικών απελάσεων. Το μέτρο αφορά όλες τις περιοχές και απειλεί να επιδεινώσει το ήδη τεταμένο ζήτημα επαναπατρισμού Αφγανών.
Καμπούλ τοπίο πόλης
ΔΙΕΘΝΗ

Καταγγελία Αφγανιστάν: Δεκάδες άμαχοι νεκροί από βομβαρδισμούς του Πακιστάν

Αεροπορικές επιδρομές του Πακιστάν στο ανατολικό Αφγανιστάν προκάλεσαν δεκάδες θύματα αμάχους, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με τον Ζαμπιουλά Μουτζάχιντ, που τις χαρακτήρισε «άνανδρη επίθεση» και «έγκλημα».