ΓΔ: 1063.49 -0.09% Τζίρος: 29.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:19:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Δίνει 1,2 δισ. ευρώ η Ελβετία για τη στήριξη των φτωχότερων χωρών της ΕΕ

Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες για την απόφαση της Ελβετίας να αποδεσμεύσει το ποσό. Πλέον η Ελβετία ελπίζει πως θα μπορέσει να συμμετέχει ξανά στην εσωτερική αγορά της ΕΕ και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon.

Με στόχο να συμμετέχει και πάλι στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, η Ελβετία πρόκειται να αποδεσμεύσει 1,2 δισ. ευρώ για την στήριξη των οικονομικά φτωχότερων χωρών της ΕΕ για να αναπτυχθούν, έπειτα από απόφαση του κοινοβουλίου της Βερνης. Τα χρήματα είχαν μπλοκαριστεί εδώ και χρόνια με τις σχέσεις Ελβετίας και ΕΕ να έχουν «ψυχρανθεί». Η Ελβετία ελπίζει ότι έτσι θα μπορεί πλέον να συμμετάσχει ξανά στο ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΕ Horizon.

Η Ελβετία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά συμμετέχει στα προγράμματα της ΕΕ και στην εσωτερική αγορά της ΕΕ μέσω διμερών συμφωνιών. Σε αντάλλαγμα, συμφωνήθηκαν πριν από χρόνια καταβολές για τη στήριξη των φτωχότερων χωρών της ΕΕ. Στην Ελβετία, οι άνθρωποι μιλούν για το «δισεκατομμύριο συνοχής». Συνοχή σημαίνει συνεργασία. Τα πρώτα χρήματα, συνολικά περίπου ένα δισεκατομμύριο ελβετικά φράγκα, καταβάλλονταν για αρκετά χρόνια από το 2006 και μετά.

Ωστόσο, από τότε που η ΕΕ επέμεινε σε μια συμφωνία πλαίσιο για τη στενότερη δέσμευση της Ελβετίας, οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ελβετίας είχαν ψυχρανθεί. Προκειμένου να ασκηθεί πίεση, η ΕΕ έπαψε να αναγνωρίζει το ελβετικό χρηματιστήριο ως ισοδύναμο με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ το 2019. Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία σταμάτησαν και φέτος η Ελβετία τις διέκοψε οριστικά.

Ο Επίτροπος της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς χαιρέτισε την αποδέσμευση του ποσού με σύντομο σχόλιο στο twitter, στο οποίο επεσήμανε ότι τα χρήματα έπρεπε να είχαν καταβληθεί εδώ και πολύ καιρό. «Μια τέτοια εισφορά αποτελεί το λογικό αντάλλαγμα για τη συμμετοχή της Ελβετίας στην εσωτερική αγορά της ΕΕ», πρόσθεσε.

Το συντηρητικό κόμμα SVP τασσόταν αυστηρά κατά της αποδέσμευσης του εν λόγω ποσού. Ο βουλευτής του κόμματος Ρόγκερ Κέπελ, ο οποίος υπήρξε αρχισυντάκτης της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», έκανε λόγο για εκβιασμούς από την πλευρά της ΕΕ, η οποία είχε πιέσει ασφυκτικά μέσω της διάκρισης σε βάρος του ελβετικού χρηματιστηρίου και του αποκλεισμού της Ελβετίας από το πρόγραμμα «Ηorizon». Σε συζήτηση που είχε γίνει στο ελβετικό κοινοβούλιο είχε αναφέρει: «Ξέρετε τι συμβαίνει όταν δίνεις χρήματα σε έναν εκβιαστή;Έρχεται πάντα με περισσότερες απαιτήσεις, τις οποίες πρέπει να εκπληρώσεις».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

WEF-World-Economic-Forum-Davos
ΔΙΕΘΝΗ

Νταβός: Συγκρατημένη αισιοδοξία για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας

Η φετινή σύνοδος έγινε σε μία δύσκολη περίοδο καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και ο υψηλός πληθωρισμός έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις περισσότερες οικονομίες του κόσμου.
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλογερμανικό μπλόκο στην απαγόρευση εισόδου των Ρώσων πολιτών στην ΕΕ

Οι υπ. Εξωτερικών Γερμανίας και Γαλλίας σε έγγραφο τους τονίζουν πως δεν πρέπει να αλλάξει το νομικό πλαίσιο για τη χορήγηση βίζας σε Ρώσους επισκέπτες, σημειώνοντας πως οι αιτήσεις θα πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά.