ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Δίνει 1,2 δισ. ευρώ η Ελβετία για τη στήριξη των φτωχότερων χωρών της ΕΕ

Ικανοποίηση στις Βρυξέλλες για την απόφαση της Ελβετίας να αποδεσμεύσει το ποσό. Πλέον η Ελβετία ελπίζει πως θα μπορέσει να συμμετέχει ξανά στην εσωτερική αγορά της ΕΕ και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Horizon.

Με στόχο να συμμετέχει και πάλι στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, η Ελβετία πρόκειται να αποδεσμεύσει 1,2 δισ. ευρώ για την στήριξη των οικονομικά φτωχότερων χωρών της ΕΕ για να αναπτυχθούν, έπειτα από απόφαση του κοινοβουλίου της Βερνης. Τα χρήματα είχαν μπλοκαριστεί εδώ και χρόνια με τις σχέσεις Ελβετίας και ΕΕ να έχουν «ψυχρανθεί». Η Ελβετία ελπίζει ότι έτσι θα μπορεί πλέον να συμμετάσχει ξανά στο ερευνητικό πρόγραμμα της ΕΕ Horizon.

Η Ελβετία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά συμμετέχει στα προγράμματα της ΕΕ και στην εσωτερική αγορά της ΕΕ μέσω διμερών συμφωνιών. Σε αντάλλαγμα, συμφωνήθηκαν πριν από χρόνια καταβολές για τη στήριξη των φτωχότερων χωρών της ΕΕ. Στην Ελβετία, οι άνθρωποι μιλούν για το «δισεκατομμύριο συνοχής». Συνοχή σημαίνει συνεργασία. Τα πρώτα χρήματα, συνολικά περίπου ένα δισεκατομμύριο ελβετικά φράγκα, καταβάλλονταν για αρκετά χρόνια από το 2006 και μετά.

Ωστόσο, από τότε που η ΕΕ επέμεινε σε μια συμφωνία πλαίσιο για τη στενότερη δέσμευση της Ελβετίας, οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Ελβετίας είχαν ψυχρανθεί. Προκειμένου να ασκηθεί πίεση, η ΕΕ έπαψε να αναγνωρίζει το ελβετικό χρηματιστήριο ως ισοδύναμο με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ το 2019. Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία σταμάτησαν και φέτος η Ελβετία τις διέκοψε οριστικά.

Ο Επίτροπος της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς χαιρέτισε την αποδέσμευση του ποσού με σύντομο σχόλιο στο twitter, στο οποίο επεσήμανε ότι τα χρήματα έπρεπε να είχαν καταβληθεί εδώ και πολύ καιρό. «Μια τέτοια εισφορά αποτελεί το λογικό αντάλλαγμα για τη συμμετοχή της Ελβετίας στην εσωτερική αγορά της ΕΕ», πρόσθεσε.

Το συντηρητικό κόμμα SVP τασσόταν αυστηρά κατά της αποδέσμευσης του εν λόγω ποσού. Ο βουλευτής του κόμματος Ρόγκερ Κέπελ, ο οποίος υπήρξε αρχισυντάκτης της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt», έκανε λόγο για εκβιασμούς από την πλευρά της ΕΕ, η οποία είχε πιέσει ασφυκτικά μέσω της διάκρισης σε βάρος του ελβετικού χρηματιστηρίου και του αποκλεισμού της Ελβετίας από το πρόγραμμα «Ηorizon». Σε συζήτηση που είχε γίνει στο ελβετικό κοινοβούλιο είχε αναφέρει: «Ξέρετε τι συμβαίνει όταν δίνεις χρήματα σε έναν εκβιαστή;Έρχεται πάντα με περισσότερες απαιτήσεις, τις οποίες πρέπει να εκπληρώσεις».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ λίγο πριν τις προεδρικές εκλογές

Η Γαλλία, που διαδέχεται τη Σλοβενία, προεδρεύει για έξι μήνες του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των 27 χωρών-μελών απέναντι στην Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις προβλέπονται από την ΕΕ στη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Wagner

Οι κυρώσεις θα επιβληθούν σε οκτώ πρόσωπα, στον όμιλο Βάγκνερ και άλλες τρεις οντότητες που συνδέονται με αυτόν. Επίσης προβλέπονται ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα τυχόν πόρων στην επικράτεια της ΕΕ.
elvetia-koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Ελβετία: Καραντίνα σε 2.000 άτομα μετά από κρούσματα της Όμικρον σε σχολείο

Η καραντίνα θα διαρκέσει 10 ημέρες και οι μαθητές όπως και οι εκπαιδευτικοί των εγκαταστάσεων του Σατενιερέ, που βρίσκεται κοντά στη Γενεύη, θα πρέπει να κάνουν ένα τεστ PCR. Οι συγκεκριμένες εγκαταστάσεις φιλοξενούν ένα δημοτικό σχολείο και ένα γυμνάσιο.
elvetia-koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Ελβετία: «Ναι» στο κυβερνητικό σχέδιο διαχείρισης της πανδημίας

Εν μέσω του πέμπτου κύματος της πανδημίας του κορονοϊού, οι Ελβετοί ενέκριναν το κυβερνητικό σχέδιο διαχείρισης της πανδημίας εξουσιοδοτώντας έτσι την κυβέρνηση να συνεχίσει να λαμβάνει επιπλέον μέτρα.
ΔΙΕΘΝΗ

Να υπάρξει ευρωπαϊκή στήριξη στην Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χανς- Γκερτ Πέτερινγκ σημείωσε πως πρέπει να να υπάρξει απάντηση εάν υπάρχει παραβίαση του διεθνούς δικαίου και υπογράμμισε πως τάσσεται υπέρ ενός διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων με την Τουρκία.