ΓΔ: 2636.54 -1.24% Τζίρος: 502.26 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Armin Laset
Φωτο: ΑΠΕ

Γερμανία: Παραιτήθηκε από πρόεδρος του CDU ο Άρμιν Λάσετ

Ο υποψήφιος καγκελάριος Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών δήλωσε έτοιμος να παραμερίσει τις δικές του φιλοδοξίες προκειμένου να διευκολυνθούν ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις σχηματισμού κυβέρνησης Τζαμάικα.

Ο Άρμιν Λάσετ παραιτήθηκε από πρόεδρος του συντηρητικού κόμματος CDU, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Όπως ανακοίνωσε το κόμμα, ο Λάσετ θα προβεί σε δηλώσεις στις 19:30 ώρα Ελλάδας.

Προέχει ο σχηματισμός κυβέρνησης "Τζαμάικα" των προσωπικών φιλοδοξιών, δηλώνει ο Λάσετ

Ο υποψήφιος καγκελάριος Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) στις τελευταίες εκλογές Άρμιν Λάσετ δήλωσε έτοιμος να παραμερίσει τις δικές του φιλοδοξίες προκειμένου να διευκολυνθούν ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις σχηματισμού κυβέρνησης Τζαμάικα, δηλαδή με τους Πράσινους και το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP).

«Αν αυτό γίνεται καλύτερα με άλλους, τότε ευχαρίστως. Προέχει ο στόχος και μετά το πρόσωπο», είπε ο μέχρι σήμερα πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) σε μια διάσκεψη ανταλλαγής πληροφοριών της κοινοβουλευτικής ομάδας CDU / CSU για την τρέχουσα κατάσταση τη παράταξης, όπως πληροφορήθηκε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων από συμμετέχοντες.

Σύμφωνα με αρκετούς από αυτούς, ο Λάσετ ανακοίνωσε μια νέα σύνθεση - από την κορυφή έως τις επιτροπές- σε προσεχές συνέδριο του κόμματος. «Το κόμμα δεν χρειάζεται πλέον μια διαμάχη μεταξύ των ανθρώπων, αλλά μια κοινή πρόταση συναίνεσης. Ακριβώς όπως έκανα με τον υπουργό Μεταφορών Χένρικ Βιστ στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, τον οποίο πρότεινα ως διάδοχό μου στην πρωθυπουργία του κρατιδίου και την προεδρία του κόμματος», πρόσθεσε.

Ο Λάσετ δήλωσε για τις διαπραγματεύσεις με τους Πράσινους και το FDP την Κυριακή και την Τρίτη ότι το CDU/CSU ήταν πολύ καλά προετοιμασμένο. «Το γεγονός ότι υπήρξαν διαρροές σε σχέση με τις συνομιλίες τους δεν είναι καλό σημάδι. Πολλοί πολίτες θα ανέμεναν έναν συνασπισμό Τζαμάικα, Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), Πρασίνων και FDP. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και να μην προσβάλουμε κανέναν. Δεν γνωρίζω πώς το SPD, οι Πράσινοι και το FDP θα συγκεράσουν τα θέματά τους σε ένα συνασπισμό», τόνισε.

Τη διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) περιέγραψε πριν από λίγο ο αρχηγός 'Αρμιν Λάσετ, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.

Σε δηλώσεις του στον Tύπο λίγη ώρα μετά την διαρροή της είδησης ότι σκοπεύει να παραιτηθεί, ο κ. Λάσετ ανέφερε ότι το προσεχές διάστημα θα ξεκινήσουν ευρύτατες διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να αποφασιστεί σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί το κόμμα. Σύμφωνα με τον 'Αρμιν Λάσετ, πρέπει να υπάρξει αλλαγή αρχηγού, αντιπροέδρων και του συνόλου του ομοσπονδιακού προεδρείου του CDU, στο προσεχές Συνέδριο. Στο μεταξύ θα εξεταστούν και τα αίτια της εκλογικής ήττας.

Ο αρχηγός του CDU τόνισε πάντως ότι η Χριστιανική Ένωση παραμένει διατεθειμένη να συζητήσει έναν ενδεχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό «Τζαμάικα» (CDU/CSU, Πράσινοι, Φιλελεύθεροι) «μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο». Πρόσθεσε μάλιστα ότι η «Τζαμάικα» δεν θα αποτύχει εξαιτίας των προσώπων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αλέξης Τσίπρας ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η δήμαρχος Βερολίνου σε Τσίπρα: «Έχουμε κοινές αριστερές αξίες»

Η Elif Eralp, νέα δήμαρχος Βερολίνου με το Die Linke, χαρακτήρισε ενθαρρυντικό σημάδι το εκλογικό αποτέλεσμα ενάντια στην άνοδο της ακροδεξιάς, ευχαριστώντας τον Αλ. Τσίπρα για τη στήριξη και υπογραμμίζοντας τη σημασία της αριστερής συνεργασίας.
Σημαίες Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΙΕΘΝΗ

Μερτς: Ενότητα για Ουκρανία – Κατηγορεί την AfD ως υπεύθυνη

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς κάλεσε για ενότητα στη στήριξη της Ουκρανίας εντός ΝΑΤΟ και Ευρώπης, προειδοποιώντας ότι η ασφάλεια της Ευρώπης εξαρτάται από την Ουκρανία και ότι, αν δεν σταματήσει η Μόσχα, θα στραφεί κατά του ΝΑΤΟ.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ προς Γαλλία-Γερμανία: Απελευθερώστε ντίζελ ή διακινδυνεύετε απαγόρευση εξαγωγών

Η κυβέρνηση Τραμπ κάλεσε Γερμανία και Γαλλία να μειώσουν τα αποθέματα ντίζελ έκτακτης ανάγκης για να πέσουν οι διεθνείς τιμές, διαφορετικά απειλεί με απαγόρευση εξαγωγών ντίζελ από τις ΗΠΑ, κυρίως ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών.
Εμανουέλ Μακρόν συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν - Σάντσεθ: Κοινό μέτωπο για φιλόδοξο προϋπολογισμό ΕΕ

Ο Πέδρο Σάντσεθ και ο Εμανουέλ Μακρόν ενώνουν δυνάμεις προωθώντας έναν «φιλόδοξο» προϋπολογισμό της ΕΕ, τονίζοντας τη στενή συνεργασία Ισπανίας-Γαλλίας, ενώ οι διαπραγματεύσεις με χώρες όπως η Γερμανία αναμένονται δύσκολες.
Επίθεση με αυτοκίνητο Γερμανία
ΔΙΕΘΝΗ

Επιχείρηση κατά οργανωμένου εγκλήματος σε Γερμανία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Ολλανδία

Εκτεταμένες αστυνομικές επιχειρήσεις κατά οργανωμένου εγκλήματος σε Γερμανία, Βέλγιο, Βουλγαρία και Ολλανδία, με έρευνες σε άνω των 100 ιδιοκτησιών και κατασχέσεις ύψους 48,6 εκατ. ευρώ, στοχεύοντας και τους Hells Angels.
ΟΗΕ σημαίες εξωτερικά
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μερτς: Η Ρωσία αδιάφορη για διαπραγματεύσεις παρά τη συνάντηση ΟΗΕ

Ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς τόνισε ότι η συνάντηση των ΥΠΕΞ Γερμανίας-Ρωσίας δείχνει έλλειψη ρωσικού ενδιαφέροντος για διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία. Ήταν η πρώτη τέτοια συνάντηση από το 2022.