ΓΔ: 905.04 -0.05% Τζίρος: 54.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
euro, evro, digital, psifiako, EKT
Φωτο: Shutterstock

Η G7 βάζει στην τελική ευθεία το σχέδιο για τα ψηφιακά νομίσματα

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι υπουργοί Οικονομικών των επτά ισχυρότερων κρατών αναφέρουν πως θα χρειαστεί διεθνής συντονισμός για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η διαφάνεια των ψηφιακών νομισμάτων.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 ενέκριναν χθες, Τετάρτη, 13 αρχές δημόσιας πολιτικής για τα ψηφιακά νομίσματα των κεντρικών τραπεζών, δηλώνοντας ότι τα ψηφιακά νομίσματα θα πρέπει να στηρίζονται στη διαφάνεια, στη νομιμότητα, αλλά και στην καλή οικονομική διακυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο των Οικονομικών στις ΗΠΑ.

Η καινοτομία στα ψηφιακά νομίσματα και τις πληρωμές έχει τη δυναμική να φέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, αλλά αναδεικνύει επίσης σημαντικά ζητήματα δημόσιας πολιτικής και κανονισμών», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες. «Ο ισχυρός διεθνής συντονισμός και η συνεργασία σε αυτά τα ζητήματα βοηθάει στη διασφάλιση ότι η καινοτομία στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα θα παράγει εσωτερικά και διασυνοριακά οφέλη, ενώ θα είναι ασφαλής για τους χρήστες και το ευρύτερο χρηματοοικονομικό σύστημα».

Ο προβληματισμός για τη δυνατότητα των κρυπτονομισμάτων να εξελιχθούν σε πραγματικά νομίσματα - μέσα πληρωμών είναι διάχυτος το τελευταίο διάστημα διεθνώς και αντανακλάται στην αξία του bitcoin, το οποίο δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από τον Έλον Μασκ, όταν ο ιδρυτής της Tesla ανακοίνωσε ότι δεν θα δέχεται η εταιρεία πληρωμές σε bitcoin και εξέφρασε προβληματισμό για τις ενεργειακές απαιτήσεις του κορυφαίου σε αξία κρυπτονομίσματος.

Υπενθυμίζεται ότι αρκετή πρόοδο στην κατεύθυνση της δημιουργίας του ψηφιακού ευρώ έχει σημειώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που ήδη ολοκλήρωσε σχετική διαβούλευση και εξετάζει όλες τις παραμέτρους του ψηφιακού νομίσματος πριν ληφθούν απόφασεις από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Επανάσταση» είχε χαρακτηρίσει πριν μερικούς μήνες, το ψηφιακό ευρώ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε τη μεγάλη διαφορά που θα έχει το ψηφιακό ευρώ της ΕΚΤ από την ψηφιακή μορφή του ευρώ στις ήδη υφιστάμενες ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσω των τραπεζών και άλλων: η επαναστατική αλλαγή είναι ότι θα δοθεί στον ιδιώτη για πρώτη φορά πρόσβαση στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας, όπου έχουν τώρα πρόσβαση μόνο οι τράπεζες και τα κράτη. Με άλλα λόγια, θα έχουν για πρώτη φορά το δικαίωμα ιδιώτες να κρατούν, σε ψηφιακή μορφή, τις καταθέσεις τους όχι σε μία εμπορική τράπεζα, αλλά στην κεντρική τράπεζα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Bretania-Johnson
ΔΙΕΘΝΗ

Τζόνσον: Σύνοδος των ηγετών της G7 για το Αφγανιστάν την Τρίτη

«Είναι κρίσιμο η διεθνής κοινότητα να εργαστεί από κοινού για να διασφαλίσει ασφαλείς απομακρύνσεις πολιτών, να αποτρέψει μια ανθρωπιστική κρίση και να βοηθήσει τους πολίτες του Αφγανιστάν», δήλωσε ο Μπ. Τζόνσον.
World-Health-Organization-WHO-POY-ΠΟΥ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΠΟΥ χαιρέτισε τη δέσμευση της G7 για τη δωρεά 870 εκατ. δόσεων

«Είναι μια μεγάλη βοήθεια, όμως χρειαζόμαστε περισσότερες και τις χρειαζόμαστε ταχύτερα», είπε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα.