ΓΔ: 908.13 1.02% Τζίρος: 96.18 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Στηρίζει το Bitcoin ο Βλ. Πούτιν: «Είναι νόμιμο μέσο πληρωμών»

Ο πρόεδρος της Ρωσίας ξεκαθαρίζει, όμως, ότι τα κρυπτονομισμάτα δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για trading πετρελαίου και εμπορευμάτων, δηλαδή για πληρωμές των ρωσικών εξαγωγών.

Μία ανέλπιστη στήριξη δέχθηκαν τα κρυπτονομίσματα, καθώς ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν φρόντισε να υποστηρίξει ότι είναι πρόθυμος να δώσει άδεια προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως μέσα πληρωμής, αρκεί αυτό να μην αφορά τις… εξαγωγές της χώρας του. 

Σε συνέντευξή του στο CNBC ο κ. Πούτιν υποστήριξε ότι «τα κρυπτονομίσματα έχουν κάθε δικαίωμα να υπάρχουν και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πληρωμές», εκφράζοντας μία εντελώς διαφορετική άποψη σε σύγκριση αρκετές κυβερνήσεις ανά την υφήλιο, οι οποίες εξετάζουν τρόπους επιβολής ρυθμιστικών ελέγχων στα κρυπτονομίσματα. 

Πάντως ο κ. Πούτιν φρόντισε να ξεκαθαρίσει ότι είναι ακόμη νωρίς να ξεκινήσει μία συζήτηση για χρήση ψηφιακών νομισμάτων στο εμπόριο πετρελαίου και άλλων εμπορευμάτων, δηλαδή τα βασικά «στοιχεία» των ρωσικών εξαγωγών. 

Πιθανώς ο Ρώσος πρόεδρος εντάσσει τα κρυπτονομίσματα στις εναλλακτικές λύσεις που αναζητεί η Μόσχα, η οποία από το 2014 που ξεκίνησαν οι κυρώσεις εναντίον της μετά την εισβολή στην Κριμαία, αναζητά τρόπους να αποδεσμεύσει τις εμπορικές του δραστηριότητες από το δολάριο. 

Την ίδια ώρα η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας έχει σπεύσει να προειδοποιήσει τους επενδυτές ότι η αγορά κρυπτονομισμάτων χαρακτηρίζεται από πολύ έντονη μεταβλητότητα, ενώ τα ψηφιακά νομίσματα δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στη ρωσική αγορά ως μέσα πληρωμής. Αλλά ταυτόχρονα η Ρωσία δεν προτίθεται να επιβάλλει απαγορευτικούς κανόνες στη χρήση κρυπτονομισμάτων από τις τράπεζες όπως έχει πράξει η Κίνα, όπως ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Αλεξέι Μοίσεφ. 

Μπορεί ο Ρώσος πρόεδρος να δείχνει ανεκτικός έναντι των κρυπτονομισμάτων αλλά δεν ισχύει το ίδιο στις ΗΠΑ, όπου η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής μίας σειράς νέων ρυθμιστικών κανόνων και γι’ αυτήν την αγορά. Η Κίνα είναι πολύ πιο επιθετική, καθώς ξεκίνησε «πόλεμο» με τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων και τον Σεπτέμβριο απαγόρευσε όλες τις συναλλαγές τους. 

Βέβαια οι ΗΠΑ κέρδισαν και τα ηνία στην εξόρυξη bitcoin, μετά την κινεζική απαγόρευση καθώς στα τέλη Αυγούστου, στην Αμερική καταγράφηκε το 35,4% της ισχύς και της υπολογιστικής δύναμης που απαιτείται για την εξόρυξη του ψηφιακού νομίσματος, σύμφωνα με μελέτη του Cambridge Center for Alternative Finance. Πρόκειται για το διπλάσιο της δραστηριότητας που παρατηρήθηκε τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Alexei_Navalni
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες κατηγορίες εις βάρος του Ναβάλνι εφηύραν οι ρωσικές αρχές

Κατηγορίες εναντίον του αντιπολιτευόμενου και ήδη φυλακισμένου πολιτικού, Αλ. Ναβάλνι, συνεχίζουν να επινοούν οι ρωσικές αρχές. Τώρα κατηγορείται πως δημιούργησε οργάνωση που παραβιάζει τα δικαιώματα των Ρώσων πολιτών.