ΓΔ: 877.24 1.10% Τζίρος: 59.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Aramco

Ακυρώθηκε η διάθεση μετοχών της Aramco στο Λονδίνο

Χαμηλώνει τις διεθνείς βλέψεις της η Aramco, με την ακύρωση του roadshow που ήταν προγραμματισμένο για τους επενδυτές στο Λονδίνο. Σε εσωτερική υπόθεση εξελίσσεται η δημόσια εγγραφή της μεγαλύτερης εταιρείας του κόσμου.

Δυσκολίες στην έξοδο της στις διεθνείς αγορές συναντάει ο ενεργειακός κολοσσός Saudi Aramco, καθώς υποχρεώθηκε να ακυρώσει τη διάθεση μετοχών στο Λονδίνο, όπως και το roadshow που θα πραγματοποιούνταν την Τετάρτη.

Αυτό είναι και το τελευταίο σημάδι πως ο σαουδαραβικός κολοσσός πετρελαίου, χαμηλώνει τις διεθνείς προσδοκίες για την δημόσια εγγραφή εξαιτίας της ανεπαρκούς ζήτησης από ξένους επενδυτές. Η εταιρεία έχει ήδη αποφασίσει να μην προχωρήσει σε άνοιγμα στις αγορές των ΗΠΑ του Καναδά ή της Ιαπωνίας και αναμένεται να βασιστεί στην είσοδο κυρίως πλούσιων οικογενειών της Σαουδικής Αραβίας και τοπικών επενδυτών.

Η εταιρεία προχωρά σε δημόσια προσφορά μετοχών μετά από προσπάθειες τεσσάρων ετών του πρίγκιπα διαδόχου, και έχει στόχο να συγκεντρώσει κεφαλαία που θα βοηθήσουν την απεξάρτηση της σαουδικής οικονομίας από το πετρέλαιο στα πλαίσια των στόχων που έχουν τεθεί μέχρι το 2030.

Παρόλα αυτά, οι επενδυτές δείχνουν απρόθυμοι να επενδύσουν στην Saudi Aramco καθώς οι τιμές του πετρελαίου έχουν κατρακυλήσει από τα 110 δολάρια το βαρέλι το 2014 στα 60 δολάρια, με πολλούς αναλυτές να περιμένουν την παγκόσμια ζήτηση να καταγράψει ακόμα μεγαλύτερη πτώση από το 2025 και μετά καθώς αναμένεται να αυξηθεί η χρήση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με τις κυβερνήσεις να στοχεύουν στην μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος. Παράλληλα οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, με τις πρόσφατες αναταραχές με το Ιράν να προβληματίζουν τους επενδυτές.

Υπενθυμίζουμε πως η αποτίμηση του πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco από τον πρίγκιπα διάδοχο, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ήταν στα 2 τρισ. δολάρια, καθώς το εύρος αποτίμησης για τη δημόσια προσφορά ήταν μεταξύ 1,2 τρισ. δολαρίων και 2,3 τρισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Saudi Aramco-Petrelaio
ΔΙΕΘΝΗ

Η επανεκκίνηση της οικονομίας ενίσχυσε 30% τα κέρδη της Saudi Aramco

«Άλμα» πραγματοποίησε η καθαρή κερδοφορία της Saudi Aramco στο πρώτο τρίμηνο καθώς η ανάκαμψη των τιμών πετρελαίου οδηγεί στην πλήρη ανατροπή της περυσινής εικόνας που είχε διαμορφωθεί λόγω πανδημίας.