ΓΔ: 908.95 3.66% Τζίρος: 32.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:39:45 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σαουδική Αραβία: Αυστηροποίηση κανονισμού πιστοποίησης Halal στα εισαγόμενα

Από πλευράς επιπτώσεων της νέας ρύθμισης στις ελληνικές εξαγωγές στη Σαουδική Αραβία ένας μεγάλος αριθμός προϊόντων περιλαμβάνεται σε αυτή τη ρύθμιση.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν οι Ελληνικές επιχειρήσεις που εξάγουν στη Σαουδική Αραβία τρόφιμα καθώς αυστηροποιείται ο κανονισμός πιστοποίησης Halal και επεκτείνεται σε 100 προϊόντα από τον Ιανουάριο του 2022.

Όπως σημειώνεται σε ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Τζέντας (με αρμοδιότητα και για Ομάν, Υεμένης), η αρμόδια Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων της Σαουδικής Αραβίας (Saudi Food and Drug Authority-SFDA) είχε ανακοινώσει, από τον Ιούνιο 2020, ότι θα απαιτείται πιστοποίηση Halal για όλα τα εισαγόμενα προϊόντα κρέατος, η οποία θα εκδίδεται από εξουσιοδοτημένους - στη χώρα προέλευσης - φορείς, διαπιστευμένους στο "Halal Center" της SFDA, με ημερομηνία έναρξης της νέας ρύθμισης από πέρυσι το Νοέμβριο για όσες χώρες διαθέτουν αναγνωρισμένους φορείς για την έκδοση σχετικών πιστοποιήσεων και την 1η Μαρτίου 2021 για τις χώρες που δεν διαθέτουν αντίστοιχους φορείς, όπως είναι η Ελλάδα, στην οποία δεν υφίσταται επίσημα αναγνωρισμένος φορέας,  με έδρα την χώρα μας.

Στο παρόν στάδιο πλέον, βάσει του νέου υπό διαμόρφωση ρυθμιστικού πλαισίου, η Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων της Σαουδικής Αραβίας (SFDA) ενσωματώνει τροποποίηση  στους κανονισμούς Halal, η οποία επεκτείνει την υποχρεωτική πιστοποίηση Halal σε περίπου 100 προϊόντα και αναγνωρίζει το Κέντρο Halal του SFDA της Σαουδικής Αραβίας ως τη μόνη Αρχή για την έκδοση πιστοποιητικών Halal για όλα τα τοπικά παραγόμενα και εισαγόμενα τρόφιμα.

Από πλευράς επιπτώσεων της νέας ρύθμισης στις ελληνικές εξαγωγές, αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα βρώσιμα έλαια, τα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαρώδη (όπως  μπισκότα, σοκολάτα, κέικ, καραμέλες, κ.α), λίπη, ζελέ, κατεψυγμένα τρόφιμα (όπως ζυμαρικά, πίτσα, χυλοπίτες, κατεψυγμένα fast food), ενεργειακά - αθλητικά ποτά και σάλτσες. Επιπροσθέτως, στο νέο κανονισμό υποχρεωτικής πιστοποίησης halal συμπεριλαμβάνονται συμπληρώματα διατροφής και παιδικών τροφών, καθώς και τρόφιμα και μή αλκοολούχα ποτά μεγάλης διάρκειας.

Στην παρούσα φάση, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, οι Αρχές προσανατολίζονται να ακολουθήσουν τμηματική εφαρμογή του νόμου, σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση θα ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2022 και η δεύτερη φάση από την 1η Ιουλίου 2022. Στην πρώτη φάση, η πιστοποίηση Halal θα είναι υποχρεωτική για γάλα, βρώσιμα έλαια και κατεψυγμένα τρόφιμα και στη δεύτερη φάση για τα λοιπά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών ποτών.

Οπως προαναφέρθηκε, με την περαιτέρω αυστηροποίηση της διαδικασίας και της επέκτασής της σε περίπου 100 προϊόντα, το σχέδιο του νέου νομοθετήματος της Σαουδικής Αραβίας ορίζει ότι θα εισάγονται μόνο προϊόντα, που έχουν πιστοποιηθεί από τους οργανισμούς πιστοποίησης Halal, οι οποίοι είναι διαπιστευμένοι από το Κέντρο Halal της Σαουδικής Αραβίας στις αντίστοιχες χώρες τους και, ως εκ τούτου, εξουσιοδοτημένοι για διενέργεια ελέγχου των τεχνικών  προδιαγραφών του εξοπλισμού, την καθαρότητα του προϊόντος, την πιστοποίηση των μονάδων σφαγείων (συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου για υπολείμματα χοιρινού), κλπ.

Δημοσίευση οργανισμών πιστοποίησης Halal, διαπιστευμένων από την αρμόδια Αρχής Ελέγχου Τροφίμων της Σ. Αραβίας

Επί του παρόντος, μόνο 69 οργανισμοί πιστοποίησης Halal είναι διαπιστευμένοι από τη Σαουδική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (SFDA) σε διάφορες χώρες, οι οποίοι περιλαμβάνονται στον κατάλογο που παρατίθεται στον κατωτέρω σύνδεσμο: ttps://api-halal.sfda.gov.sa//uploads/Clients/acd38a6c-0c1b-49b8-b399-4e97ad81f3c0.pdf. 

Από πλευράς ελληνικού ενδιαφέροντος, σημειώνεται ότι «περιήλθε στο Γραφείο μας επιστολή, η οποία μας ενημερώνει ότι ο φορέας πιστοποίησης Halal Quality Control BV, ο οποίος συμπεριλαμβάνεται στη ανωτέρω λίστα συνεργαζόμενων φορέων, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα μέσω της Halal Quality Control Greece Smpc "Hqc Greece" και είναι σε θέση να εκδώσει αποδεκτά από τον SFDA (Saudi Halal Center) πιστοποιητικά Halal σε σειρά τροφίμων, πέραν των προϊόντων κρέατος, συμπεριλαμβανομένων των τυροκομικών. Επίσης, σύμφωνα με επιστολή που μας περιήλθε από τον φορέα πιστοποίησης μας Halal Assurance & Quality Greece-HAQ Greece, ο εν λόγω φορέας έχει ήδη παραλάβει το πιστοποιητικό διαπίστευσης της ΕΙΑC (Emirates International Accreditation Center) και της ESMA και έχει ήδη εκκινήσει τη διαδικασία εγγραφής του στον κατάλογο διαπιστευμένων φορέων του Halal Centre στην Σαουδική Αραβία (SFDA)».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Arabikos-syndesmos
ΔΙΕΘΝΗ

Αραβικός Σύνδεσμος: Επιδείνωση των σχέσεων Βηρυτού και χωρών του Κόλπου

Ο Αραβικός Σύνδεσμος καλεί τις χώρες του Κόλπου «να σκεφτούν τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν (...) προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω αρνητικές συνέπειες στην καταρρέουσα οικονομία του Λιβάνου».
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Σταματά τις εισαγωγές από Λίβανο, ανακαλεί τον πρεσβευτή

Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας έρχεται λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση σχολίων του υπουργού Πληροφοριών του Λιβάνου, σχόλια επικιριτικά για την στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη.
USA-flag-Irak
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα αποχαρακτηρισμένο έγγραφο για την 11η Σεπτεμβρίου

Οι οικογένειες περίπου 2.500 από αυτούς που σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι που τραυματίστηκαν, έχουν προσφύγει κατά της Σαουδικής Αραβίας διεκδικώντας δισεκατομμύρια δολάρια.