ΓΔ: 2617.02 -0.49% Τζίρος: 235.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01
Φώτο: ΑΠΕ

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Nέα συζήτηση για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ανεστάλη πέρυσι καθώς οι χώρες έπρεπε να δανειστούν τεράστια ποσά για να μετριάσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να απλοποιήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες για τις χώρες της ΕΕ μετά την ανάληψη δανείων ρεκόρ κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού. Την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ξεκινήσει την επίσημη συζήτηση των μεταρρυθμίσεων επί του θέματος με ένα έγγραφο θέσεων.

Σε προσχέδιο του εγγράφου το οποίο βρίσκεται στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τάσσεται υπέρ «απλούστερων δημοσιονομικών κανόνων» και μιας «καλύτερης εφαρμογής» τους. Αρκετές χώρες της ΕΕ είχαν προηγουμένως ζητήσει μια πιο εκτεταμένη μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών απαιτήσεων.

«Η ευελιξία των δημοσιονομικών κανόνων επέτρεψε μια έγκαιρη και στοχευμένη απάντηση προσαρμοσμένη στην κρίση του κορονοϊού», αναφέρει στο προσχέδιό της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ανεστάλη πέρυσι καθώς οι χώρες έπρεπε να δανειστούν τεράστια ποσά για να μετριάσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τίτζα Κάλας Εσθονία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ερώτηση στην ΕΕ για την τουρκική πρόκληση με τα θαλάσσια πάρκα

Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ερώτηση στην ΕΕ ζητώντας μέτρα στήριξης της Ελλάδας, μετά την τουρκική ανακήρυξη θαλάσσιων πάρκων που παραβιάζουν διεθνές δίκαιο και ελληνικά δικαιώματα σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ερώτημα στην ΕΕ για τη διαχείριση της τουρκικής πρόκλησης με τα «θαλάσσια πάρκα»

Τέσσερις ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν γραπτή ερώτηση στην Κάγια Κάλλας για τη μονομερή απόφαση της Τουρκίας να δημιουργήσει θαλάσσια πάρκα, παραβιάζοντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Πρόσοψη τράπεζας κολώνες
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΕΑΤ με «προίκα» 2 δισ. στηρίζει δάνεια έως 5 δισ. για μικρομεσαίες

Η αναβάθμιση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας από την ΕΕ φέρνει φθηνότερα δάνεια και εγγυήσεις για ΜμΕ, αγρότες και νοικοκυριά, ενώ καθιστά την τράπεζα βασικό εταίρο ευρωπαϊκών προγραμμάτων με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
ΔΙΕΘΝΗ

Η πρόεδρος της Κομισιόν χαιρετίζει τις αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαιρέτισε την έγκριση των αυστηρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας από τη Γερουσία των ΗΠΑ, επισημαίνοντας τη σημασία της ενότητας ΕΕ-ΗΠΑ για την αποδυνάμωση της Ρωσίας και τον τερματισμό του πολέμου.
Κυριάκος Πιερρακάκης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΘΟΟ: Αίτημα για ρήτρα διαφυγής και 1 δισ. επενδύσεις στην Ενέργεια

Αίτημα προς την Ε.Ε. για επέκταση της Εθνικής Ρήτρας Διαφυγής, ώστε να καλυφθούν επενδύσεις άνω του 1 δισ. ευρώ ως το 2028 για ενεργειακή ανθεκτικότητα, υπέβαλε ο Κ. Πιερρακάκης. Οι δαπάνες εξαιρούνται από τα ευρωπαϊκά όρια δαπανών.
Κτίριο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Μπελέρης ρωτά την Κομισιόν για Ευρωπαϊκό Ταμείο Φυσικών Καταστροφών

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Φρέντης Μπελέρης ζητά από την Κομισιόν νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών, με ανεξάρτητο προϋπολογισμό, λόγω της ανεπάρκειας χρηματοδότησης του υπάρχοντος Ταμείου Αλληλεγγύης.