ΓΔ: 864.73 -0.76% Τζίρος: 55.13 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:59:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Μήνυμα... ανεξαρτησίας του επικεφαλής της Fed στον Τραμπ

Σαφές κατέστησε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, στον Ντόναλντ Τραμπ, ότι οι αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική λαμβάνονται ανεξάρτητα των πολιτικών προβληματισμών.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ υπενθύμισε σήμερα στον πρόεδρο της χώρας Ντόναλντ Τραμπ ότι οι αποφάσεις σχετικά με τη νομισματική πολιτική λαμβάνονται εκτός των πολιτικών προβληματισμών, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στον Λευκό Οίκο, έγινε γνωστό από τη Fed.

Ο Πάουελ δήλωσε ότι οι συνάδελφοί του στη Νομισματική Επιτροπή και ο ίδιος συνεχίζουν να καθορίζουν τη νομισματική πολιτική σε συμφωνία με τις νόμιμες αρμοδιότητες της Fed, δηλαδή να στηρίζουν τη μέγιστη απασχόληση και τις σταθερές τιμές, υπογραμμίζει η Fed σε ένα δελτίο Τύπου.

Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζεται στο κείμενο, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται «βασιζόμενοι αποκλειστικά σε μια μελετημένη, αντικειμενική και μη πολιτική ανάλυση».

Από την πλευρά του, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος έκανε λόγο για «μια πολύ καλή συνάντηση και μια εγκάρδια συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τον Τζέι (Τζερόμ) Πάουελ», σε ένα tweet που έστειλε σε ασυνήθιστα φιλικό τόνο.

«Συζητήσαμε για τα πάντα περιλαμβανομένων των επιτοκίων, των αρνητικών επιτοκίων, του χαμηλού πληθωρισμού, της ενίσχυσης του δολαρίου και των επιπτώσεών της στον κατασκευαστικό τομέα, το εμπόριο με την Κίνα, την ΕΕ και άλλους, κ.α», συμπλήρωσε ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επικρίνει συχνά τις αποφάσεις της Fed και του επικεφαλής της, μολονότι εκείνος τον διόρισε.

Η σημερινή συνάντηση, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η οικονομία, η ανάπτυξη, η απασχόληση και ο πληθωρισμός, πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα του Αμερικανού προέδρου και παρουσία του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, αναφέρει η Fed.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

«Οδηγία» Τραμπ στη Fed για μέγαλη μείωση επιτοκίου

Για ακόμη μια φορά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιτίθεται μέσω Twitter στον επικεφαλή της Fed Τζερόμ Πάουελ και καλεί για χαλάρωση της πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που βάζει σε μειονεκτική θέση τις ΗΠΑ.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γερουσία «ανέκρινε» τους δύο υποψηφίους που πρότεινε ο Τραμπ για το συμβούλιο της Fed

Οι οικονομολόγοι Τζούντι Σέλτον και Κρίστοφερ Γουόλερ προτάθηκαν τον Ιανουάριο από τον Τραμπ για κυβερνήτες της Fed. Όμως η έγκριση του διορισμού τους από τη Γερουσία δεν είναι αυτονόητη. Και η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες.
ΔΙΕΘΝΗ

Παραμένει ο Τζερόμ Πάουελ στη θέση του διοικητή της Fed

Πολύ διαφορετική αναμένεται να είναι η δεύτερη θητεία του Τζερόμ Πάουελ στην ηγεσία της Fed καθώς ενώ η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει, ο πληθωρισμός τρέχει σε υψηλό 30 ετών, ενώ πολλοί πιέζουν για αύξηση επιτοκίων.