ΓΔ: 914.84 -2.93% Τζίρος: 86.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σαουδική Αραβία: Η χώρα στοχεύει σε ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ είπε ότι η Saudi Green Initiative έχει στόχο να εξαλείψει 278 εκατ. τόνους εκπομπών άνθρακα κατ’ έτος, συγκριτικά με τον προηγούμενο στόχο για 130 εκατ. τόνους.

Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας είπε σήμερα ότι η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο στοχεύει σε καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2060 ενώ υπερδιπλασίασε τον ετήσιο στόχο για μείωση των εκπομπών άνθρακα σε σχεδόν 280 εκατ. τόνους.

Τα μαγνητοσκοπημένα σχόλια του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έγιναν στο φόρουμ για την Πράσινη Πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας (Saudi Green Initiative), που πραγματοποιήθηκε ενόψει της διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα COP26, στη Γλασκώβη στις 31 Οκτωβρίου με 12 Νοεμβρίου.

«Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας σκοπεύει να πετύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2060 βάσει του προγράμματος της κυκλικής οικονομίας άνθρακας σε συσχέτιση με το αναπτυξιακό σχέδιο του βασιλείου….διατηρώντας παράλληλα τον ηγετικό ρόλο του βασιλείου στην ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου», είπε ο πρίγκιπας Μοχάμεντ.

Το Ριάντ, που έχει υπογράψει τη συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, παρουσίασε σήμερα τις λεπτομέρειες για τις εθνικά καθορισμένες συνεισφορές του (NDC) --τους στόχους για τα μεμονωμένα κράτη στο πλαίσιο των προσπαθειών που έχουν στόχο η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη να μην ξεπεράσει τον 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.

Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ είπε ότι η Saudi Green Initiative έχει στόχο να εξαλείψει 278 εκατ. τόνους εκπομπών άνθρακα κατ’ έτος, συγκριτικά με τον προηγούμενο στόχο για 130 εκατ. τόνους.

Η οικονομία του βασιλείου συνεχίζει να βασίζεται πολύ στα έσοδα από το πετρέλαιο καθώς η οικονομική του διαφοροποίηση υστερεί σε σχέση με τους στόχους που έχει θέσει ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Σαουδάραβες αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι ο κόσμος θα συνεχίζει να έχει ανάγκη το αργό της Σαουδικής Αραβίας για τις επόμενες δεκαετίες. Παράλληλα, ειδικοί λένε ότι είναι πολύ νωρίς να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος από τα έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας που μόλις αρχίζουν να υλοποιούνται στη χώρα. Η πρώτη ενεργειακή μονάδα ανανεώσιμων πηγών της Σαουδικής Αραβίας άνοιξε τον Απρίλιο ενώ το πρώτο αιολικό πάρκο της χώρας ξεκίνησε να παράγει ενέργεια τον Αύγουστο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Arabikos-syndesmos
ΔΙΕΘΝΗ

Αραβικός Σύνδεσμος: Επιδείνωση των σχέσεων Βηρυτού και χωρών του Κόλπου

Ο Αραβικός Σύνδεσμος καλεί τις χώρες του Κόλπου «να σκεφτούν τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν (...) προκειμένου να αποφευχθούν περαιτέρω αρνητικές συνέπειες στην καταρρέουσα οικονομία του Λιβάνου».
ΔΙΕΘΝΗ

Σαουδική Αραβία: Σταματά τις εισαγωγές από Λίβανο, ανακαλεί τον πρεσβευτή

Η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας έρχεται λίγες μέρες μετά τη δημοσιοποίηση σχολίων του υπουργού Πληροφοριών του Λιβάνου, σχόλια επικιριτικά για την στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη.