ΓΔ: 931.03 1.93% Τζίρος: 43.88 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:56:34 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις στην Ολλανδία για σχηματισμό κυβέρνησης

Ο ηγέτης του φιλελεύθερου VVD, Μαρκ Ρούτε ανέφερε πως υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν, και δεν φαίνεται στον ορίζοντα πως σύντομα θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κομμάτων για τη νέα κυβέρνηση της χώρας.

Μπορεί να έχουν συμπληρωθεί 226 ημέρες διαπραγματεύσεων, που αποτελούν ρεκόρ στην ιστορία της Ολλανδίας, για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ωστόσο δεν διαφαίνεται ακόμα στον ορίζοντα η πιθανότητα να υπάρξει συμφωνία, καθώς τα κόμματα δεν βρίσκουν ακόμη κοινό τόπο στους όρους επτά μήνες μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Τέσσερα κόμματα συμμετέχουν στις συνομιλίες για την επάνοδο στην εξουσία του τρέχοντος σχήματος, υπό τον συντηρητικό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε. Όμως οι διαπραγματεύσεις επί θεμάτων ουσίας μόλις άρχισαν και ο κ. Ρούτε παραδέχθηκε πως δεν αναμένει να έχουν ολοκληρωθεί σύντομα. «Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν», εξήγησε. Το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 225 ημέρες και είχε σημειωθεί το 2017, όταν διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στον σχηματισμό της τρίτης κυβέρνησης του Μαρκ Ρούτε.

Το παγκόσμιο ρεκόρ των πιο μακρόχρονων διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συμμαχίας το διατηρεί πάντως το γειτονικό Βέλγιο: το 2010-2011, χρειάστηκαν 541 ημέρες προτού τα κόμματα να συμφωνήσουν και να σχηματιστεί κυβέρνηση. Προς το παρόν τουλάχιστον, δεν μοιάζει να απειλείται.

Οι Ολλανδοί ψήφισαν τη 17η Μαρτίου με το δεξιό-φιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) να καταλαμβάνει την πρώτη θέση, ενώ το αριστερό-φιλελεύθερο κόμμα D66 σημείωσε αξιοσημείωτα εκλογικά κέρδη. Ωστόσο, χρειάζονται τουλάχιστον τέσσερα κόμματα για να σχηματιστεί κυβερνητικό σχήμα που θα διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Από το 2017, τα VVD και D66 συγκυβερνούν με τους Χριστιανοδημοκράτες (CDA) και τη μικρή Χριστιανική Ένωση.

Έπειτα από σκάνδαλα που έπληξαν κυρίως την παράταξη του Μαρκ Ρούτε και τους Χριστιανοδημοκράτες, το D66 αξίωσε αλλαγή στην ηγεσία της κυβέρνησης, τασσόμενο υπέρ του σχηματισμού κυβερνητικής συμμαχίας πέντε κομμάτων, με τη συμμετοχή των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων. Η προκήρυξη νέων εκλογών αποφεύχθηκε μόνο επειδή το αποφάσισε το D66, αποδεχόμενο να συνεχίσει να συγκυβερνά στο τρέχον σχήμα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mark-rutte-netherlands
ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδία: Ανοίγουν από αύριο μπαρ, εστιατόρια και πολιτιστικοί χώροι

Η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση χαλάρωσης του λοκντάουν ανταποκρινόμενη στις μεγάλες εντάσεις που υπάρχουν στους τομείς της εστίασης και του πολιτισμού, είπε σήμερα ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.
Rutte, Holland, Ollandia
ΔΙΕΘΝΗ

Ολλανδία: Με συμμετοχή γυναικών σχεδόν 50% η νέα κυβέρνηση Ρούτε

Τα κόμματα της κυβέρνησης συνασπισμού έχουν συμφωνήσει να επενδύσουν δισεκατομμύρια στην μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και της στέγασης.