ΓΔ: 944.64 -1.22% Τζίρος: 62.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στη δίνη του πληθωρισμού η ευρωζώνη: Εκτίναξη πάνω από 4% τον Οκτώβριο

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2008 θα διαμορφωθεί ο πληθωρισμός της ευρωζώνης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat εξαιτίας της ανόδου των τιμών ενέργειας και την αυξημένη καταναλωτική ζήτηση. Άνοδο 2,2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο τρίμηνο.

Η αύξηση των τιμών ενέργειας και η ισχυρή καταναλωτική ζήτηση αναμένεται να σπρώξει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη που αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,1% σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Eurostat, συνεχίζοντας να βρίσκεται σε ανοδική τροχιά καθώς τον Σεπτέμβριο είχε διαμορφωθεί στο 3,4%.

Κύρια αιτία για την αύξηση των πληθωρισμού είναι η άνοδος των τιμών ενέργειας οι οποίες συνεχίζουν να αυξάνονται και σημειώνουν ετήσια άνοδο 23,5% τον Οκτώβριο ενώ τον Σεπτέμβριο το ποσοστό αυτό ήταν στο 17,6%. Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή -που δεν περιλαμβάνει τις πιο ευμετάβλητες κατηγορίες για τα τρόφιμα και την ενέργεια- διαμορφώθηκε στο 2,1% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, αφού αυξήθηκαν 1,7% τον προηγούμενο μήνα.

Αυτό είναι και το υψηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί ο πληθωρισμός της ευρωζώνης από τον Ιούλιο του 2018, με τις ευρωπαϊκές οικονομίες να ανακάμπτουν από την πανδημία καταγράφοντας ισχυρή καταναλωτική ζήτηση, ενώ παραμένουν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα, δημιουργώντας την «τέλεια καταιγίδα» που προκαλεί πιέσεις στις τιμές παγκοσμίως. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι πληθωρισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται στους επόμενους μήνες, αλλά θα μειωθεί κάτω του 2%, που αποτελεί στόχο της ΕΚΤ, το 2022 και το 2023.

Παράλληλα η ευρωζώνη σημειώνει υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης από ότι αναμένονταν εξαιτίας της άρσης των περιορισμών για τον κορονοϊό σε ολόκληρη την ήπειρο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, το ΑΕΠ στις 19 χώρες της ένωσης αυξήθηκε κατά 2,2% στο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων που έκαναν λόγο για άνοδο 2%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat, σε ετήσιο ρυθμό η οικονομία τρέχει με ρυθμό 3,7%, ξεπερνώντας και πάλι τις προβλέψεις που έκαναν λόγος για άνοδο 3,5%. Ωστόσο τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη της ευρωζώνης για μεμονωμένες χώρες, έδειξαν ότι στο γ΄ τρίμηνο οι οικονομίες αύξησαν την δραστηριότητα τους χάρη στην ελάφρυνση των περιορισμών.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Στο 4,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο, υψηλό 10ετίας

Ο βασικός παράγοντας που τροφοδότησε τον πληθωρισμό στη χώρα ήταν ξανά το ενεργειακό κόστος, με τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας να αυξάνονται 14,4% σε ετήσια βάση και το κόστος μεταφορών κατά 9,6%.
Eurozone, Evrozoni, Germany, Germania, Euro
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεπέρασε τις προβλέψεις η ανάπτυξη της οικονομίας στην ευρωζώνη με 2%

Την ισχυρότερη ανάκαμψη από τις μεγάλες οικονομίες κατέγραψε η Ιταλία που ενισχύθηκε κατά 2,8% ενώ η χαλάρωση των περιορισμών έδωσε ώθησε 4,9% στην ανάπτυξη της Πορτογαλίας. Μικρότερη των προβλέψεων η άνοδος της γερμανικής οικονομίας.