ΓΔ: 957.6 0.63% Τζίρος: 80.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
G20-Italia-Italy
Φωτο: ΑΠΕ

Συμφωνία χαμηλών φιλοδοξιών από την Ομάδα των 20 για το κλίμα

Στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου οι ηγέτες περιορίζονται στο να κάνουν έκκληση για αποτελεσματική δράση ώστε να περιοριστεί η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Η Ομάδα των G20 έκλεισε μια συμφωνία για το κλίμα που υπολείπεται πολύ από αυτό που πίεζαν ορισμένα έθνη, σε μια συμβιβαστική συμφωνία που δεν έδωσε στους ηγέτες πολλά να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής COP26 στη Γλασκώβη αυτή την εβδομάδα.

Σε ένα αντίγραφο του τελικού ανακοινωθέντος, σύμφωνα με το Bloomberg, από τη διήμερη σύνοδο κορυφής των G-20 στη Ρώμη, η γλώσσα αντικατοπτρίζει προηγούμενες δεσμεύσεις που έγιναν στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα του 2015. Οι ηγέτες δήλωσαν ότι «παραμένουν προσηλωμένοι στον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού να διατηρήσει την παγκόσμια μέση αύξηση της θερμοκρασίας πολύ κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και να συνεχίσουν τις προσπάθειες για τον περιορισμό της σε 1,5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα».

Όπως ήταν αναμενόμενο, η δήλωση της Κυριακής συμφωνεί στη σταδιακή κατάργηση των επενδύσεων σε νέους υπεράκτιους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, κάτι που η Κίνα είχε ήδη δηλώσει ότι θα έκανε. «Θα βάλουμε τέλος στην παροχή διεθνών δημόσιων οικονομικών για νέα αδιάκοπη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα στο εξωτερικό έως το τέλος του 2021», ανέφερε.

Σχετικά με τον εγχώριο άνθρακα, η δήλωση περιέχει μόνο μια γενική δέσμευση να υποστηρίξει εκείνες τις χώρες που δεσμεύονται να «καταργήσουν σταδιακά τις επενδύσεις σε νέα αμείωτη ικανότητα παραγωγής ενέργειας από άνθρακα για να το πράξουν το συντομότερο δυνατό».

«Αν το G-20 ήταν μια πρόβα τζενεράλε για το COP26, τότε οι παγκόσμιοι ηγέτες ξεπέρασαν τις γραμμές τους», δήλωσε η Jennifer Morgan, εκτελεστική διευθύντρια της Greenpeace International. «Η ανακοίνωσή τους ήταν αδύναμη, δεν είχε φιλοδοξία και όραμα και απλώς απέτυχε να ανταποκριθεί στη στιγμή».

Η δήλωση των G-20 προσέφερε ελάχιστα πράγματα ως προς τη συγκεκριμένη δράση. Δεσμεύτηκε να «μειώσει σημαντικά» τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου «λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές συνθήκες». Μεγάλο μέρος της διατύπωσης, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών σε εθνικές συνθήκες και μιας κυκλικής οικονομίας άνθρακα, ευνοήθηκε από χώρες όπως η Αυστραλία, η Κίνα, η Ινδία και η Σαουδική Αραβία.

Η Κίνα, ο μεγαλύτερος ρυπαντής παγκοσμίως, έχει θέσει ως στόχο το 2060 και άλλοι μεγάλοι ρυπαντές όπως η Ινδία και η Ρωσία επίσης δεν έχουν δεσμευτεί να ικανοποιήσουν τον στόχο του 2050.

Ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών λένε ότι ακόμη και αν τα ισχύοντα εθνικά σχέδια εφαρμοστούν πλήρως ο κόσμος οδεύει προς μια άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 2,7 βαθμούς Κελσίου, κάτι το οποίο θα συνοδευόταν από καταστροφική επιτάχυνση ακραίων καιρικών φαινομένων όπως ξηρασίες, πλημμύρες και καταιγίδες.

Επίσης οι ηγέτες της G20 δεν όρισαν συγκεκριμένη ημερομηνία για την κατάργηση της χρηματοδότησης ορυκτών καυσίμων λέγοντας ότι θα προσπαθήσουν να το επιτύχουν "μεσοπρόθεσμα".

Σχετικά με το μεθάνιο, το οποίο έχει ισχυρότερες αλλά μικρότερης διάρκειας επιπτώσεις σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα στην υπερθέρμανση του πλανήτη, η διατύπωσή τους είναι αποδυναμωμένη σε σχέση με μια προηγούμενη διακήρυξη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

biden, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπάιντεν θα εκφωνήσει την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης

Ένα σχέδιο επενδύσεων, μια μεταρρύθμιση της πρόσβασης στην κάλπη... ο Μπάιντεν ελπίζει ότι θα μπορεί να υπερηφανευθεί για την έγκριση αυτών των δύο μεγάλων έργων κατά την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης.
ΔΙΕΘΝΗ

Ελλείψεις προϊόντων και πληθωρισμός οι μεγάλες ανησυχίες για το 2022

Από την Κίνα μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες, από την Ευρώπη μέχρι την Αφρική, η πανδημία ισοπέδωσε σχεδόν ταυτόχρονα τις οικονομίες όλων των χωρών την άνοιξη του 2020. Δυόμιση χρόνια αργότερα, η έξοδος από την κρίση δεν είναι ομοιόμορφη.