ΓΔ: 2459.77 -0.31% Τζίρος: 293.61 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Σημαία του Ιράν
Η εθνική σημαία του Ιράν κυματίζει στο φως του ηλιοβασιλέματος.

Ιράν-πυρηνικά: Ζητάει από τους Δυτικούς μια "ρεαλιστική" προσέγγιση

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων είχαν «παγώσει» από τον Ιούνιο, για την αναβίωση της ιστορικής συμφωνίας του 2015.

Το Ιράν κάλεσε σήμερα τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους να επιλέξουν μια «ρεαλιστική» προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμά του, που θα ξεκινήσουν εκ νέου στα τέλη Νοεμβρίου, έπειτα από διακοπή πέντε μηνών.

«Η ταχεία εξέλιξη των συνομιλιών υποχρεώνει την ευρωπαϊκή και αμερικανική πλευρά να υιοθετήσουν μια ρεαλιστική και εποικοδομητική προσέγγιση αποφεύγοντας τις υπερβολικές απαιτήσεις που υπερβαίνουν τους όρους της συμφωνίας για τα πυρηνικά» του 2015, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Χουσέιν Αμίρ- Αμπντολαχιάν, σε ένα δελτίο τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου του.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Τεχεράνης και των μεγάλων δυνάμεων είχαν «παγώσει» από τον Ιούνιο, για την αναβίωση της ιστορικής συμφωνίας του 2015 βάσει της οποίας θα περιοριζόταν δραστικά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με αντάλλαγμα μια χαλάρωση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της χώρας.

Το Ιράν και η Ευρωπαϊκή Ένωση, βασική μεσολαβήτρια σε αυτές της έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Τεχεράνης, ανακοίνωσαν ταυτόχρονα την Τετάρτη την ημερομηνία επανάληψης των συνομιλιών.

Οι εναπομείνασες χώρες στη συμφωνία του 2015 (Ιράν, Γερμανία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία) θα συναντηθούν υπό την προεδρία του Ευρωπαίου διαπραγματευτή Ενρίκε Μόρα, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ σε ένα δελτίο τύπου.

«Εάν η αμερικανική πλευρά επιστρέψει πλήρως στις υποχρεώσεις της και δεν προβάλει άλλες απαιτήσεις, η Δημοκρατία του Ιράν θα τηρήσει όλες τις υποχρεώσεις της», τόνισε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σιλουέτα μπροστά σε σημαίες
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσικό προσωπικό ίσως επιστρέψει στον πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ στο Ιράν

Η Rosatom σκοπεύει να επιστρέψει προσωπικό στον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ τις επόμενες εβδομάδες, εφόσον η κατάσταση παραμείνει σταθερή, μετά την απομάκρυνση λόγω των εχθροπραξιών ΗΠΑ και Ισραήλ κατά του Ιράν.
Σημαία IAEA
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Κατηγορεί τη ΔΥΑΕ για πολιτικοποίηση του πυρηνικού ελέγχου

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν τόνισε ότι η ΔΥΑΕ δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τις αναφορές της για πολιτική πίεση και απέδωσε την απώλεια εποπτείας της σε επιθέσεις, κατηγορώντας την για δημιουργία ασάφειας στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν χρειάζεται συμφωνία με Ιράν για εμπλουτισμένο ουράνιο

Ο Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται συμφωνία για να πάρουν εμπλουτισμένο ουράνιο από το Ιράν, αλλά δεν το θεωρεί απαραίτητο, αφού «είναι θαμμένο». Τόνισε πως δεν επιθυμεί συνάντηση με τον Χαμενεΐ αν δεν υπάρξει συμφωνία.
Ντόναλντ Τραμπ και Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Το νέο μνημόνιο με ΗΠΑ δεν καλύπτει πυρηνικά ή τα Στενά Ορμούζ

Πηγές στο ιρανικό πρακτορείο Fars χαρακτήρισαν τις πρόσφατες δηλώσεις Τραμπ για το Ιράν «κράμα αλήθειας και ψεμάτων», τονίζοντας ότι αναφέρονται σε όρους που δεν υπάρχουν στη συμφωνία και πρόκειται για «κατασκευασμένη νίκη».