ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τα νησιά Κέιμαν δεν θέλουν να είναι φορολογικός παράδεισος

Τα νησιά Κέιμαν αποτελούν έναν από τους δημοφιλέστερους φορολογικούς παραδείσους, όμως η κυβέρνηση του μικρού κρατιδίου της Καραϊβικής σχεδιάζει να το αλλάξει, περιμένοντας από την ΕΕ να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Τα νησιά Κέιμαν αποτελούνται από ένα σύμπλεγμα τριών νησιών και στην Καραϊβική και είναι από τους πιο διάσημους φορολογικούς παράδεισους, για χιλιάδες ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Οι Αρχές όμως της χώρας σχεδιάζουν να απομακρυνθούν πλέον από αυτό τον χαρακτηρισμό και προχωρούν σε μεταρρυθμίσεις για να αποκαλυφθούν τα ονόματα των ιδιωτών που κρύβονται πίσω από δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στην περιοχή, αν οι χώρες της ΕΕ τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Όπως ανέφερε η ανακοίνωση της κυβέρνησης των νήσων Κέιμαν: «Θα προχωρήσουμε στην νομοθετική ρύθμιση για την εισαγωγή δημόσιων εγγραφών για ιδιοκτήσια, όταν αυτό συμβεί».

Η αποκάλυψη των Panama Papers και οι διαρροές δεδομένων, έχουν προκαλέσει πίεση στους φορολογικούς παραδείσους να εγκαταλείψουν τις σκιώδεις πρακτικές για τις offshore εταιρείες που φαίνονται να δραστηριοποιούνται στη χώρα με μηδενική φορολογία. Αυτό έχει φέρει σαν αποτέλεσμα οι κυβερνητικές Αρχές των νήσων Κέιμαν να αναγκάζονται να σχεδιάσουν δημόσιες εγγραφές που θα δείχνουν σε ποιον ανήκουν οι εταιρείες που βρίσκονται στη χώρα.

Μικρά κρατίδια σαν τα νησιά Κέιμαν έχουν οικονομικό όφελος μέσω της δημιουργίας αυτού του πέπλου προστασίας που επιτρέπει σε πλούσιες επιχειρήσεις και ιδιώτες να δημιουργούν μικρές θυγατρικές και να κρύβουν τις δραστηριότητες τους.

Στο παρελθόν εταιρείες που δήλωναν έδρα στα νησιά Κέιμαν έχουν εμπλακεί σε μερικά από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά σκάνδαλα του κόσμου με την περιοχή να θεωρείται και ιδανικός τόπος για να κρύψουν τα χρήματα τους έμποροι ναρκωτικών και για ξέπλυμα χρήματος.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ευρωβουλευτές ζητούν αυστηρότερο φορολογικό έλεγχο στις εταιρείες

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε ψήφισμα με τις προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής, που αφορούν τις επιζήμιες φορολογικές πρακτικές και ζητούν από την ΕΕ να εντείνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση τέτοιων πρακτικών.
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Χρειάζεται συμβιβασμός για μια παγκόσμια φορολογική συμφωνία

«Απέχουμε ένα χιλιοστό από μια παγκόσμια συμφωνία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, αναφερόμενος στον συμβιβασμό που πρέπει να επιτευχθεί για έναν παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή.