ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
germany-recession
Φωτο: Shutterstock

Γερμανία: Στο 2,7% υποβαθμίζει την ανάπτυξη για φέτος η Επιτροπή «Σοφών»

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της Handelsblatt αίτια της υποβάμισης είναι τόσο η έκρηξη στις ενεργειακές τιμές όσο και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Στο 2,7% θα κυμανθεί η ανάπτυξη στη Γερμανία για το τρέχον έτος, εκτιμά η Επιτροπή των «Σοφών», αναθεωρώντας επί τα χείρω την προηγούμενη πρόβλεψή τους για ανάπτυξη ύψους 3,1%.

Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, αιτίες της αναθεώρησης είναι πιθανότατα τα προβλήματα στις παραδόσεις εμπορευμάτων, αλλά και η έκρηξη στις τιμές ενέργειας. Η ανάπτυξη ωστόσο αναμένεται να αντισταθμιστεί το επόμενο έτος, για το οποίο οι «Σοφοί», οι οποίοι συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση, εκτιμούν ότι θα φθάσει στο 4,6%. Όσο για τον πληθωρισμό, αναμένουν αύξηση 3,1% για φέτος και σταδιακή εξομάλυνση αργότερα, ξεκινώντας από 2,6% για το 2022.

Η Επιτροπή των Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να παρουσιάσει την Έκθεσή της αύριο και, σύμφωνα με δημοσιεύματα των γερμανικών ΜΜΕ, οι εκτιμήσεις της θα συνεπάγονται πρόβλημα για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις Μητσοτάκη με τον Επίτροπο Άμυνας της ΕΕ και τον Γερμανό ΥΠΕΞ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί αύριο με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Άμυνας Andrius Kubilius και τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Johann Wadephul. Το βράδυ θα μιλήσει στην εκδήλωση του Κολλεγίου Αθηνών για τα 100 χρόνια.
Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τον Γερμανό ομόλογό του θα συναντήσει αύριο ο Γεραπετρίτης

Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης θα συναντηθεί στις 4 Μαΐου με τον Γερμανό ομόλογό του Γιόχαν Βάντεφουλ, που επισκέπτεται την Αθήνα. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών τους.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Έτοιμος για περαιτέρω μείωση του αμερικανικού στρατού στη Γερμανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα αποσύρουν περισσότερους από 5.000 στρατιώτες από τη Γερμανία, επισημαίνοντας ότι η μείωση θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε 12 μήνες.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ρεπουμπλικάνοι αντιδρούν στην πρόταση Τραμπ για απόσυρση στρατιωτικών από Γερμανία

Βουλευτές και γερουσιαστές Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, επικεφαλής επιτροπών Άμυνας, εκφράζουν ανησυχία για το σχέδιο Τραμπ να αποσύρει αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη Γερμανία, τονίζοντας τον κίνδυνο για τις συμμαχίες.
Γερμανικό Κοινοβούλιο εξωτερική όψη
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Αντιδράσεις στην απόσυρση 5.000 στρατιωτών των ΗΠΑ

Οι Γερμανοί πολιτικοί αντιδρούν με ψυχραιμία αλλά και κριτική στην απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση 5.000 στρατιωτών. Τονίζουν ότι δεν χρειάζεται πανικός, αλλά επισημαίνουν την ανάγκη η Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά της.