ΓΔ: 944.64 -1.22% Τζίρος: 62.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Klima, Kllimatiki Allagi, COP26
Πηγή: Shutterstock

COP26: Διπλασιασμός της χρηματοδότησης των πλουσίων χωρών στα προσχέδια

Στα προσχέδια συμφωνιών καλούνται οι πλούσιες χώρες να διπλασιάσουν τη χρηματοδότηση για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή έως το 2025 από τα επίπεδα του 2019.

Η διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα COP26 δημοσίευσε σήμερα μια σειρά από νέα προσχέδια συμφωνιών, διατηρώντας τις αναφορές για ανοδική αναθεώρηση των δεσμεύσεων από χώρες αναφορικά με το Κλίμα το 2022 και τον σταδιακό τερματισμό της αναποτελεσματικής χρηματοδότησης των ορυκτών καυσίμων.

Στα προσχέδια συμφωνιών καλούνται επίσης οι πλούσιες χώρες να διπλασιάσουν τη χρηματοδότηση για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή έως το 2025 από τα επίπεδα του 2019.

Οι πικρές διαπραγματεύσεις στην COP26, συνόδου κεφαλαιώδους σημασίας για τον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, συνεχίζονται και σήμερα, προκειμένου να εξευρεθούν συμβιβασμοί όσον αφορά τη βοήθεια στις φτωχότερες χώρες και όσον αφορά τα ορυκτά καύσιμα.

Χθες το πρωί, η βρετανική προεδρία της συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα έδωσε στη δημοσιότητα νέο, δεύτερο σχέδιο τελικής διακήρυξης. Όμως η συνεδρίαση της ολομέλειας το απόγευμα έφερε στο φως ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη διάσταση απόψεων μεταξύ των 200 χωρών που υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού το 2016 και οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν αργά το βράδυ, πολύ πέρα από την επίσημη ώρα λήξης της συνόδου, στις 18:00 (τοπική ώρα· στις 20:00 ώρα Ελλάδας).

Μετά το νέο, τροποποιημένο κείμενο, που παρουσιάστηκε, θα ακολουθήσει νέα ολομέλεια για να συμφιλιωθούν οι απόψεις των μερών, εξήγησε σε μήνυμά του ο πρόεδρος της COP26, ο Αλόκ Σάρμα, ο οποίος ευελπιστεί πως οι μαραθώνιες συνομιλίες θα ολοκληρωθούν μέσα στην ημέρα.

Η αποτυχία αυτής της COP θα στένευε ακόμη περισσότερο τα περιθώρια για την επίτευξη του στόχου της συμφωνίας του Παρισιού, δηλαδή να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη «κάτω» από τους 2 ° Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή, ει δυνατόν στον 1,5 ° Κελσίου.

Ο πλανήτης εξακολουθεί να οδεύει προς μια «καταστροφική» αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,7 ° , προειδοποιεί ο ΟΗΕ, παρά τις νέες δεσμεύσεις με ορίζοντα το 2030 που ανακοινώθηκαν λίγο προτού αρχίσει η COP26 και κατά τη διάρκειά της.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

biden, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μπάιντεν θα εκφωνήσει την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης

Ένα σχέδιο επενδύσεων, μια μεταρρύθμιση της πρόσβασης στην κάλπη... ο Μπάιντεν ελπίζει ότι θα μπορεί να υπερηφανευθεί για την έγκριση αυτών των δύο μεγάλων έργων κατά την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης.
ΔΙΕΘΝΗ

Ελλείψεις προϊόντων και πληθωρισμός οι μεγάλες ανησυχίες για το 2022

Από την Κίνα μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες, από την Ευρώπη μέχρι την Αφρική, η πανδημία ισοπέδωσε σχεδόν ταυτόχρονα τις οικονομίες όλων των χωρών την άνοιξη του 2020. Δυόμιση χρόνια αργότερα, η έξοδος από την κρίση δεν είναι ομοιόμορφη.
ΔΙΕΘΝΗ

Στόχος ακτιβιστών κατά της κλιματικής αλλαγής η Amazon

Η Amazon, αντιμετωπίζει επικρίσεις από οικολόγους ακτιβιστές, οι οποίοι υπογραμμίζουν πως η υπερβολική κατανάλωση βλάπτει το περιβάλλον, ενώ μια συμμαχία συνδικάτων καταγγέλλει πως η εταιρεία δεν πληρώνει αρκετά τους εργάτες της.
ΔΙΕΘΝΗ

Κοινό ανακοινωθέν από ΗΠΑ και Κίνα για την προστασία του περιβάλλοντος

Στην ανακοίνωση οι δύο χώρες δεσμεύονται να εργαστούν στην COP26 για «ένα φιλόδοξο, ισορροπημένο και χωρίς αποκλεισμούς αποτέλεσμα στον μετριασμό (χαμηλότερες εκπομπές), την προσαρμογή και την οικονομική υποστήριξη».