ΓΔ: 944.64 -1.22% Τζίρος: 62.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
eurozone-rise-on-inflation
Φωτο: Shutterstock

Στο 4,1% ο πληθωρισμός για ευρωζώνη τον Οκτώβριο, νέο υψηλό 13 ετών

Μεταξύ των χωρών με τη μικρότερη αύξηση, στο 2,8%, συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα, ενώ η ενίσχυση των τιμών ενέργειας αποτέλεσε τη βασική αιτία για τη διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα.

Στο 4,1% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την τελική μέτρηση της Eurostat, παραμένοντας στο υψηλότερο επίπεδο 13 ετών και ενισχυόμενος από 3,4% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. 

Για έναν ακόμη μήνα η ώθηση στην πορεία των πληθωριστικών πιέσεων προήλθε από την αύξηση των ενεργειακών τιμών (2,21 ποσοστιαίες μονάδες) ενώ συμβολή είχε ο κλάδος υπηρεσιών (0,88 ποσοστιαίες μονάδες), μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,55 ποσοστιαίες μονάδες) και είδη αλκοόλ και καπνού (0,43 ποσοστιαίες μονάδες). Για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο πληθωρισμός έφθασε στο 4,4% από 3,6% που ήταν τον Σεπτέμβριο. 

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Eurostat η μικρότερη άνοδος σημειώθηκε σε Μάλτα (1,4%), Πορτογαλία (1,8%), Φινλανδία και Ελλάδα (2,8%), ενώ η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε σε Λιθουανία (8,2%), Εσθονία (6,8%) και Ουγγαρία (6,6%). Σε σχέση με τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση ενισχύθηκε σε όλα τα κράτη - μέλη της ευρωζώνης. 

Η πορεία του πληθωρισμού στην ΕΕ

Πάντως η συνεχιζόμενη αύξηση του πληθωρισμού εξακολουθεί να μην ανησυχεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία παραμένει πιστή στην εκτίμησή της ότι αποτελεί ένα παροδικό φαινόμενο το οποίο θα αρχίσει να υποχωρεί εντός του επόμενου έτους και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κάποια ανάγκη, τουλάχιστον προς το παρόν, να αλλάξει η νομισματική πολιτική και κυρίως να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Στο 4,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο, υψηλό 10ετίας

Ο βασικός παράγοντας που τροφοδότησε τον πληθωρισμό στη χώρα ήταν ξανά το ενεργειακό κόστος, με τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας να αυξάνονται 14,4% σε ετήσια βάση και το κόστος μεταφορών κατά 9,6%.
ΔΙΕΘΝΗ

Στη δίνη του πληθωρισμού η ευρωζώνη: Εκτίναξη πάνω από 4% τον Οκτώβριο

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2008 θα διαμορφωθεί ο πληθωρισμός της ευρωζώνης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat εξαιτίας της ανόδου των τιμών ενέργειας και την αυξημένη καταναλωτική ζήτηση. Άνοδο 2,2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο τρίμηνο.
Eurozone, Evrozoni, Germany, Germania, Euro
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεπέρασε τις προβλέψεις η ανάπτυξη της οικονομίας στην ευρωζώνη με 2%

Την ισχυρότερη ανάκαμψη από τις μεγάλες οικονομίες κατέγραψε η Ιταλία που ενισχύθηκε κατά 2,8% ενώ η χαλάρωση των περιορισμών έδωσε ώθησε 4,9% στην ανάπτυξη της Πορτογαλίας. Μικρότερη των προβλέψεων η άνοδος της γερμανικής οικονομίας.