ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σε 400 εκατ. οι απώλειες της σερβικής οικονομίας από το εμπάργκο του Κοσόβου

Ο υπουργός Εμπορίου της Σερβίας Ρ. Λιάγιτς υποστήριξε ότι οι απώλειες υπολογίστηκαν με βάση το εμπορικό ισοζύγιο του έτους πριν από το εμπάργκο.

Ο υπουργός Εμπορίου της Σερβίας Ράσιμ Λιάγιτς ανέφερε ότι η απόφαση της Πρίστινας να επιβάλει δασμούς της τάξης του 100% για τα σερβικά εμπορεύματα, πριν από ένα χρόνο ακριβώς, προκάλεσε μείωση των εξαγωγών προς το Κόσοβο κατά 395,7 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Λιάγιτς σε συνέντευξή του στην δημόσια τηλεόραση της Σερβίας, RTS, διευκρίνισε ότι οι απώλειες αυτές υπολογίστηκαν με βάση το εμπορικό ισοζύγιο του έτους πριν από το εμπάργκο και δεν εκτιμήθηκε ενδεχόμενη αύξηση των συναλλαγών.

Ο υπουργός Εμπορίου της Σερβίας ανέφερε επίσης ότι τις μεγαλύτερες ζημιές υπέστησαν η σερβική πετρελαϊκή βιομηχανία, NIS, που ανήκει στην ρωσική Gazprom Njeft και η κινέζικών συμφερόντων χαλυβουργία στο Σμεντέρεβο. Ζημιές υπέστη επίσης η βιομηχανία τροφίμων που κατείχε μεγάλο μέρος της αγοράς του Κοσόβου, ανέφερε ο Ράσιμ Λιάγιτς. Ταυτόχρονα --συμπλήρωσε-- την ίδια περίοδο καταγράφεται αύξηση των εξαγωγών προς το Κόσοβο από την Ελλάδα, την Βουλγαρία, την Ουγγαρία, την Κροατία και την Σλοβενία ενώ από την Βόρεια Μακεδονία η αύξηση εξαγωγών ξεπέρασε το 50%.

Η κυβέρνηση του Ράμους Χαραντινάι στις 21 Νοεμβρίου του 2018 αποφάσισε την επιβολή δασμών της τάξης του 100% για τα προϊόντα που προέρχονται από την Σερβία ως αντίδραση «για την επιθετική εκστρατεία που πραγματοποιεί το Βελιγράδι στο εξωτερικό κατά του Κοσόβου». Μια ημέρα νωρίτερα είχε καταψηφιστεί αίτημα της Πρίστινας για ένταξη στην Interpol. Η απόφαση για την επιβολή δασμών οδήγησε στην διακοπή του διαλόγου Βελιγραδίου -Πρίστινας που διεξάγονταν υπό την αιγίδα της Ε.Ε. αφού η Σερβία έθεσε όρο την άρση τους για να επιστρέψει στο τραπέζιο των διαπραγματεύσεων. Η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ επίσης ζητούν από την Πρίστινα να αποσύρει την απόφαση για την επιβολή των δασμών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κρίση στις σχέσεις Μαυροβουνίου-Σερβίας με απελάσεις πρεσβευτών

Αφορμή η κριτική που άσκησε δημόσια ο πρεσβευτής της Σερβίας στη διακήρυξη που ψηφίστηκε το 2018, από τη Βουλή του Μαυροβουνίου, και με την οποία ακυρώνεται η ένταξη στη σύνθεση του βασιλείου Σέρβων-Κροατών και Σλοβένων που αργότερα μετονομάστηκε σε Γιουγκοσλαβία.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέο αρνητικό ρεκόρ νέων κρουσμάτων στη Σερβία

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων, μέσα σε μία ημέρα, που καταγράφεται από την εκδήλωση της πανδημίας. Ο Βούτσιτς απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικού lockdown στη χώρα, επισημαίνοντας ότι «κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το αντέξει η οικονομία».
ΔΙΕΘΝΗ

Σερβία: Η χειρότερη ημέρα, 18 νεκροί και 382 νέα κρούσματα σε ένα 24ωρο

Η πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα περισσότερα νέα κρούσματα προέρχονται από το Βελιγράδι και απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα προστασίας και υγιεινής, όπως και την κοινωνική αποστασιοποίηση.