ΓΔ: 2540.06 0.75% Τζίρος: 364.34 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Μπενιαμίν Νετανιάχου πορτραίτο
Φώτο: Shutterstock

Διώξεις για σκάνδαλα διαφθοράς στον Μπ. Νετανιάχου

Την άσκηση διώξεων εις βάρος του Μπενιαμίν Νετανιάχου για διαφθορά, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης σε τρεις υποθέσεις αποφάσισε ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.

Ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ Αβιχάι Μάντελμπλιτ αποφάσισε την απαγγελία κατηγοριών στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για διαφθορά, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης σε τρεις υποθέσεις.

Η απόφαση φέρνει την χώρα σε αχαρτογράφητα νερά με το πολιτικό αδιέξοδο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού να παραμένει επί μήνες, μετά τις δεύτερες βουλευτικές εκλογές σε διάρκεια ενός χρόνου.

«Ο γενικός εισαγγελέας του Ισραήλ Αβιχάι Μάντελμπλιτ αποφάσισε να απαγγείλει κατηγορίες στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για διαφθορά, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης», υπογράμμισε η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Σε μία από τις υποθέσεις ο Νετανιάχου κατηγορείται ότι ο ίδιος και η σύζυγός του Σάρα έλαβαν δώρα από τον Άρνον Μίλχαν, παραγωγό του Χόλιγουντ και Ισραηλινό υπήκοο και από τον Αυστραλό δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Τζέιμς Πάκερ. Αυτά τα δώρα φέρεται να περιελάμβαναν σαμπάνιες και τσιγάρα.

Άλλη κατηγορία είναι ότι ο Νετανιάχου ζήτησε από τον Άρνον Μόζες, εκδότη της μεγαλύτερης εφημερίδας του Ισραήλ, της Yediot Ahronot, να τον παρουσιάζει θετικά, με αντάλλαγμα μέτρα για τον περιορισμό της αντίπαλης εφημερίδας Israel Hayom.

Η δίωξη με κωδική ονομασία από τις δικαστικές αρχές «φάκελος 4.000», αφορά την υπόθεση του τηλεπικοινωνιακού ομίλου Bezeq. Ο Νετανιάχου φέρεται ότι προσπάθησε να διασφαλίσει ότι θα είχε ευνοϊκή μεταχείριση από τον ενημερωτικό ιστότοπο Walla, σε αντάλλαγμα για τις χάρες που έκανε στον όμιλο αυτό, ο οποίος θα μπορούσε να έχει αποκομίσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια.

Ο 70χρονος Νετανιάχου, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας, αρνείται οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη και βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με μια νομική διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει για χρόνια. Σημειώνεται πως δεν υποχρεούται να παραιτηθεί από το αξίωμά του.

Είναι ο πρώτος πρωθυπουργός στην ιστορία της χώρας που διώκεται ενώ βρίσκεται στο πόστο του. Στις 22:30 ώρα Ισραήλ και ώρα Ελλάδας αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις.

Η απόφαση του εισαγγελέα ενδέχεται να έχει σημαντικές πολιτικές συνέπειες, καθώς οι βουλευτές έχουν διορία τριών εβδομάδων να ορίσουν πρωθυπουργό για να βγει η χώρα από το άνευ προηγουμένου πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, αφού ούτε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ούτε ο αντίπαλός του Μπένι Γκαντς έχουν καταφέρει να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά τις εκλογές Σεπτεμβρίου.

Αν η προθεσμία που έχουν οι βουλευτές παρέλθει χωρίς τον ορισμό πρωθυπουργού, τότε η χώρα θα οδηγηθεί για ακόμη μια φορά σε εκλογές, που ελάχιστοι επιθυμούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μπενιαμίν Νετανιάχου ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Νετανιάχου: Είχα μία από τις καλύτερες συζητήσεις με τον Τραμπ

Ισραήλ και ΗΠΑ ενίσχυσαν τον συντονισμό τους για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με τον Νετανιάχου, έπειτα από «εξαιρετική» συνάντηση με τον Τραμπ όπου κυριάρχησε η συζήτηση για την αποτροπή πυρηνικών στο Ιράν.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Λευκός Οίκος χαρακτηρίζει θετική τη συνάντηση Τραμπ-Ισραηλινού ΠΘ

Ο Τραμπ υποδέχτηκε τον Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο για μια συνάντηση «θετική και εποικοδομητική», παρά τις πρόσφατες εντάσεις. Η συζήτηση κράτησε 1,5 ώρα, παρουσία κορυφαίων αξιωματούχων και έγινε κεκλεισμένων των θυρών.
Σημαίες Ισραήλ και Λιβάνου
ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Κυανόκρανοι βρήκαν εκρηκτικά σε εγκαταλελειμμένο χωριό κοντά σε ισραηλινή ζώνη

Σχεδόν τέσσερις τόνους εκρηκτικών βρήκαν οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ στις αρχές Ιουλίου σε κτίριο κοντά στη Χούλα, νότιο Λίβανο, κατά έλεγχο ρουτίνας. Ειδικοί της UNIFIL εξουδετέρωσαν το υλικό, χωρίς να διευκρινίζεται ο ιδιοκτήτης.
Σύγκρουση ΗΠΑ Ιράν πολεμικά αεροσκάφη
ΔΙΕΘΝΗ

ΥΠΑ μαχητικά χρησιμοποίησαν βάσεις Ισραήλ για επιθέσεις στο Ιράν

Ο Ισραήλ Κατς δήλωσε πως ΗΠΑ αεροσκάφη που έπληξαν το Ιράν απογειώθηκαν από Ισραήλ. Υπογράμμισε την ετοιμότητα της χώρας για αντίποινα σε τυχόν επίθεση. Στην Ουάσινγκτον βρίσκεται ο Νετανιάχου για συνομιλίες με τον Τραμπ για το Ιράν.
Ντόναλντ Τραμπ Ζελένσκι
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ, Νετανιάχου και Ζελένσκι συναντώνται στην Ουάσινγκτον

Ο Τραμπ, ο Νετανιάχου και ο Ζελένσκι συναντώνται σήμερα στην Ουάσινγκτον, με φόντο κρίσιμες εξελίξεις σε Ιράν και Ουκρανία. Νετανιάχου και Ζελένσκι παρίστανται στην τελετή για τον Λίντσεϊ Γκράχαμ, στενό σύμμαχο του Τραμπ.
Μη επανδρωμένο αεροσκάφος και άρμα
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραηλινός στρατός: Αναχαίτιση drone στα σύνορα με Ιορδανία

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις αναχαίτισαν σήμερα UAV κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, το οποίο δεν εισήλθε στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Ερευνάται η προέλευσή του. Χθες αναχαιτίστηκαν άλλα δύο drones στην ίδια περιοχή.