ΓΔ: 866.73 -0.12% Τζίρος: 83.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η υποβάθμιση της Τουρκίας από τον οίκο Fitch φέρνει απώλειες για την λίρα

Ο οίκος Fitch ανέφερε στην έκθεση αξιολόγησης πως ήταν πρόωρη η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας κλονίζοντας την εμπιστοσύνη των καταθετών και θέτει σε κίνδυνο την εξωτερική χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

Συνεχίζεται η καθοδική πορεία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου μετά και την αξιολόγηση του οίκου Fitch που υποβάθμισε τις προοπτικές της Τουρκίας σε negative από stable εξαιτίας των κινδύνων που προκαλεί η νομισματική πολιτική που ακολουθείται στη χώρα. Είναι χαρακτηριστικό πως από την αρχή του έτους, η τουρκική λίρα έχει χάσει το 46% της αξίας της έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Η τουρκική λίρα διαμορφώνεται στα 13,74 έναντι του δολαρίου, με τον οίκο αξιολόγησης να αναφέρει πως η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ήταν πρόωρη καθώς ο πληθωρισμός βρισκόταν σε άνοδο και προκάλεσε επιδείνωση στην εμπιστοσύνη στο εσωτερικό της χώρας, που αντανακλάται σε απότομη υποτίμηση του νομίσματος.

Όπως ανέφερε ο οίκος Fitch στην έκθεση αξιολόγησης, «η διατήρηση ενός βαθιά αρνητικού πραγματικού επιτοκίου, θα μπορούσε να υπονομεύσει περαιτέρω την εγχώρια εμπιστοσύνη, αυξάνοντας τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, για παράδειγμα εάν κλονιστεί η εμπιστοσύνη των καταθετών, και ενδεχομένως να θέσει σε κίνδυνο την μέχρι τώρα ανθεκτική πρόσβαση των τραπεζών και των επιχειρήσεων στην εξωτερική χρηματοδότηση».

Η Τουρκία βρίσκεται κινείται στα όρια μιας ανεξέλεγκτης συναλλαγματικής κρίσης μετά και την απόφαση της κεντρικής τράπεζας την προηγούμενη εβδομάδα να μειώσει κατά 1% το βασικό της επιτόκιο, στο 15%, ακολουθώντας την καθοδήγηση που δίνει ο πρόεδρος Ερντογάν με ισλαμικές... κορώνες κατά των υψηλών επιτοκίων.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα έχει προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού κατά 400 μονάδες βάσης, ενώ προκειμένου να δικαιολογήσει την τελευταία παράλογη κίνησή της, υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός είναι «εισαγόμενος», επιχείρημα το οποίο δεν είναι εντελώς λανθασμένο, με δεδομένη την αύξηση, διεθνώς, τόσο των τιμών τροφίμων και κυρίως των ενεργειακών τιμών, και ως εκ τούτου αποτελεί «παροδικό» φαινόμενο. Βέβαια στην περίπτωση της Τουρκίας αποτελεί ένα «παροδικό» φαινόμενο που εμφανίζεται την τελευταία 2ετία!

Παράλληλα και ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, Σεχάπ Καβτσίογλου αναμένεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο αξιωματούχων που έχουν εκδιωχθεί από τον Ερντογάν καθώς φαίνεται ότι απέχει από τις διαθέσεις του Τούρκου προέδρου για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

Ειδικότερα, ο κ. Καβτσίογλου δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε μία νέα μείωση τον Δεκέμβριο αλλά ακολούθως θα εξετάσει την επίδραση του κύκλου μείωσης επιτοκίων στην οικονομία κατά το α’ εξάμηνο του 2022.  Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στον Τούρκο κεντρικό τραπεζίτη, ήθελε να στείλει το μήνυμα στις αγορές ότι η τράπεζα ενδεχομένως να εξετάσει την πιθανότητα να διακόψει τις μειώσεις, σε πλήρη αντίθεση με αυτά που έχει δηλώσει πρόσφατα ο κ. Ερντογάν, ο οποίος επιθυμεί οι μειώσεις επιτοκίων να συνεχιστούν και το 2023. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οίκος Fitch: Άμεσος ο κίνδυνος να κηρύξει στάση πληρωμών η Ρωσία

Η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας  υποβαθμίστηκε από τη βαθμίδα «B» στη «C» μετά το προεδρικό διάταγμα με το οποίο μπορεί να αποπληρώνει σε ρούβλια συγκεκριμένες χώρες και το αμερικανικοβρετανικό εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.
Turkey, Tourkia, Krisi, Crisis, Oikonomia, Economy, Lira
ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Ρεκόρ του πληθωρισμού κατά 54,4% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσε από την πλευρά του την Τρίτη άνοδο των τιμών λιανικής κατά 55,32% στη μεγαλούπολη το Φεβρουάριο, κάτι πρωτοφανές εδώ και 20 χρόνια.
ΔΙΕΘΝΗ

Το 2023 θα πέσει σε μονοψήφιο νούμερο ο πληθωρισμός στην Τουρκία

Η αδιέξοδη πολιτική του Ερντογάν οδηγεί την τουρκική οικονομία στα βράχια, όμως ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών διαμηνύει πως ο πληθωρισμός θα πέσει σε μονοψήφια νούμερα την περίοδο των εκλογών στη χώρα.