ΓΔ: 859.74 -0.84% Τζίρος: 21.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:38:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
usa-economy-oikonomia
Φώτο: Shutterstock

Στο 6,8% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, ρεκόρ τεσσάρων δεκαετιών

Η αύξηση των τιμών ήταν μεγαλύτερη τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020, αφού διαμορφώθηκε στο +6,2% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας.

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση στις ΗΠΑ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξησή του από το 1982, καθώς η ισχυρή ζήτηση από τους καταναλωτές επλήγη από προβλήματα στη τροφοδοσία που σχετίζονται με την πανδημία.

Η αύξηση των τιμών ανήλθε στο 6,8% τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020, αφού διαμορφώθηκε στο +6,2% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας. Τα στοιχεία συμβαδίζουν με τις προβλέψεις των αναλυτών. Σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, η αύξηση των τιμών επιβραδύνθηκε: +0,8% σε σχέση με +0,9% τον Οκτώβριο.

Τα τελευταία στοιχεία εντείνουν τις προσδοκίες ότι η Fed θα αναγκαστεί να επιταχύνει τον ρυθμό μείωσης των αγορών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ξεκίνησε το 2020 για να αντιμετωπίσει την κρίση του κορονοϊού, προκειμένου να ανοίξει τον δρόμο για την αύξηση των επιτοκίων της στα μέσα του 2022.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλησε να είναι καθησυχαστικός σήμερα όσον αφορά τον πληθωρισμό, που ανήλθε ωστόσο τον Νοέμβριο στο υψηλότερο επίπεδό του των τελευταίων 39 ετών, δηλώνοντας ότι η αύξηση των τιμών άρχισε να επιβραδύνεται.

«Οι εξελίξεις τις εβδομάδες που ακολούθησαν τη συλλογή των δεδομένων για τον περασμένο μήνα δείχνουν ότι η αύξηση των τιμών και των δαπανών επιβραδύνεται», υπογράμμισε σε ανακοίνωση, αναγνωρίζοντας ότι οι τιμές επιβραδύνονται «όχι τόσο γρήγορα όσο θα θέλαμε».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πάουελ: Οι κίνδυνοι ενός πιο επίμονου πληθωρισμού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν

Η δήλωση αυτή συνιστά σημαντική αλλαγή στάσης εκ μέρους του προέδρου της Fed, δεδομένου ότι επί μήνες η τράπεζα επέμενε ότι ο πληθωρισμός δεν θα διαρκέσει, αλλά οφείλεται σε πρόσκαιρους παράγοντες που συνδέονται με την οικονομική ανάκαμψη.