ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Bulgary-Kiril-Petkov
Φωτο: ΑΠΕ

Βουλγαρία: Ανακοινώνεται νέα κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Πέτκοφ

Ο Πέτκοφ παρουσίασε αμέσως τον κατάλογο της ομάδας του, η οποία αποτελείται από πολλά νέα πρόσωπα που έχουν έρθει από το εξωτερικό και προέρχονται από επιχειρηματικούς κύκλους.

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας όρισε σήμερα πρωθυπουργό της χώρας τον Κίριλ Πέτκοφ, συνιδρυτή μιας νέας κίνησης κατά της διαφθοράς, την επομένη της ανακοίνωσης μιας συμφωνίας μεταξύ τεσσάρων σχηματισμών, η οποία βάζει τέλος στην πολιτική κρίση.

Ο Πέτκοφ παρουσίασε αμέσως τον κατάλογο της ομάδας του, η οποία αποτελείται από πολλά νέα πρόσωπα που έχουν έρθει από το εξωτερικό και προέρχονται από επιχειρηματικούς κύκλους.

«Δεν θα χάσουμε ούτε λεπτό, δεν θα ξοδέψουμε ούτε ένα λεβ περισσότερο με αναποτελεσματικό τρόπο», δήλωσε ο Πέτκοφ, ένας 41χρονος επιχειρηματίας που στράφηκε πρόσφατα στην πολιτική.

Χθες είχε ανακοινώσει την επίτευξη συμφωνίας συνασπισμού με τρεις άλλους σχηματισμούς, από τη δεξιά («Δημοκρατική Βουλγαρία») μέχρι τους σοσιαλιστές, περνώντας από το εικονοκλαστιτκό κόμμα που ίδρυσε ο πρώην τραγουδιστής Σλάβι Τριφόνοφ.

Στο κατακερματισμένο κοινοβούλιο, που αναμένεται να εγκρίνει επισήμως την κυβέρνηση μεθαύριο, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός θα διαθέτει πλειοψηφία 134 στους 240 βουλευτές.

«Σ' εσάς ανήκει η ευθύνη να μεταρρυθμίσετε μια διεφθαρμένη εξουσία, να ξεπεράσετε τη διαφθορά, την αυθαιρεσία, τις ανισότητες και την αδικία», δήλωσε ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ δίνοντας την πρωθυπουργική εντολή στον Πέτκοφ.

Η Βουλγαρία βρίσκεται έτσι στον επίλογο μιας πολιτικής κρίσης που είχε ως αποτέλεσμα την πραγματοποίηση φέτος τριών βουλευτικών εκλογών.

Ενωμένα εναντίον του συντηρητικού πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, τα τέσσερα κόμματα υποσχέθηκαν να εξαλείψουν την ενδημική διαφθορά και να μεταρρυθμίσουν το δικαστικό σύστημα.

Μια άλλη δηλωμένη προτεραιότητα του Κίριλ Πέτκοφ είναι να επιταχύνει την εμβολιαστική εκστρατεία κατά της Covid-19. Με πλήρως εμβολιασμένο μόνο το 26% του πληθυσμού της, η Βουλγαρία των 6,9 εκατομμυρίων κατοίκων έχει επίσης από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας στον κόσμο.

Η συμφωνία συνασπισμού που υπογράφηκε χθες, Παρασκευή, και εκτείνεται σε 140 σελίδες, «αποτελεί μια εγγύηση σταθερότητας της μελλοντικής κυβέρνησης», δήλωσε ο Παρβάν Σιμενόνοφ, αναλυτής της Gallup International, όταν ερωτήθηκε από το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο BNT.

Έστω κι αν «στην καθημερινότητα, η λειτουργία θα είναι περίπλοκη», καθώς οι ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των κομμάτων είναι μεγάλες, προειδοποιεί.

Υπουργός Οικονομικών και αρμόδιος ιδιαίτερα για τα ευρωπαϊκά κεφάλαια θα είναι ο 44χρονος Ασέν Βασίλεφ, στενός συνεργάτης του Πέκτοφ, ο οποίος φιλοδοξεί να βάλει τέλος στις υπεξαιρέσεις και να αναζωογονήσει την οικονομία της χώρας, που είναι η πιο φτωχή στην ΕΕ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Έγκριση πακέτου μέτρων 1,1 δισ. δολάρια για την ενεργειακή κρίση

Το πακέτο που συμφωνήθηκε από τον κυβερνώντα συνασπισμό περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, μέτρα στήριξης ύψους 2 δισεκ. λέβα (1,08 δισεκ. δολαρίων), από τη μείωση φόρων στο ψωμί και τη θέρμανση.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Βουλγαρία ζητά να εξαιρεθεί από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Η χώρα των Βαλκανίων δεν θα υποστηρίξει το νέο πακέτο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας εάν δεν εξασφαλίσει την εξαίρεσή της από το προτεινόμενο εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδράσεις από Βουλγαρία για το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Την εξαίρεση της από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο όπως συνέβη και σε Σλοβακία, Ουγγαρία και Τσεχία ζητάει η Βουλγαρία καθώς θα χρειαστεί αρκετό διάστημα ώστε να δημιουργήσει τις υποδομές για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο.
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Νεοφυής επιχείρηση σώζει ζωές και κέρδισε διαγωνισμό της Roche

Το πρότζεκτ της Kelvin Health είναι ένα εργαλείο θερμογραφίας που χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για εύκολη διάγνωση που μπορεί να αποτρέψει θανάτους και πόνους από παθήσεις όπως ισχαιμία άκρων.
ΔΙΕΘΝΗ

Στη Βουλγαρία η πρώτη περιφερειακή πλατφόρμα αγοράς ενέργειας της Ε.Ε

H τοπική αυτή πλατφόρμα θα λειτουργήσει ως ένα πιλοτικό πρόγραμμα που θα εξετάσει τις ανάγκες φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο τη μείωση της εξάρτησης των χωρών της Ε.Ε από τη ρωσική ενέργεια.