ΓΔ: 859.38 -0.88% Τζίρος: 83.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Καμπανάκι» από Παγκόσμια Τράπεζα για καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς

Μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί μόλις το 44,95% του πλανήτη με τις ανισότητες να είναι τεράστιες καθώς το ποσοστό εμβολιασμένων στις πλούσιες χώρες φτάνει το 67,45% και στις φτωχές χώρες το 4,36%, σύμφωνα με το στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας Μάμτα Μούρτι.

Ο στόχος να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού για την Covid-19 μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους ενδέχεται να μην επιτευχθεί, σύμφωνα με ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, αναφέροντας πως πρέπει να λυθεί το πρόβλημα με την απροθυμία πολλών στις αναπτυσσόμενες χώρες να μην εμβολιασθούν.

«Σε αυτό το στάδιο, δεν είναι προφανές ότι ο στόχος θα επιτευχθεί», επισήμανε η Μάμτα Μούρτι, αντιπρόεδρος για θέματα ανθρώπινης ανάπτυξης στην Παγκόσμια Τράπεζα, όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου και πρόσθεσε πως «ασφαλώς, η αγορά και η ανάπτυξη εμβολίων μπορεί να επιταχυνθούν μέχρι τα μέσα του επόμενους έτους».

Μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί κάτι λιγότερο από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη (44,95%), με βάση στοιχεία των διεθνών οργανισμών. Όμως οι ανισότητες είναι τεράστιες, αφού το ποσοστό των εμβολιασμένων στις πλούσιες χώρες φτάνει το 67,45% και στις φτωχές, ιδίως στην Αφρική, το 4,36%. Το όριο του 70% θεωρείται καθοριστικής σημασίας για να ελεγχθεί η πανδημία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε πρόσφατα ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί στην Αφρική μόλις το 2024, εφόσον συνεχιστεί αυτός ο ρυθμός εμβολιασμού.

Η Παγκόσμια Τράπεζα χορηγεί 20 δισ. δολάρια για να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να χρηματοδοτήσουν την αγορά εμβολίων και να ενισχύσουν τα συστήματα υγείας του. Στην αρχή της πανδημίας είχε δώσει άλλο ένα πακέτο, ύψους 10 δισ. δολαρίων, υπενθύμισε η αντιπρόεδρος. Σχεδόν 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων χορηγήθηκαν «χάρη στη χρηματοδότηση της Παγκόσμιας Τράπεζας» και έχουν υπογραφεί συμβάσεις για άλλες 300 εκατομμύρια δόσεις, διευκρίνισε η Μούρτι.

Η αντιπρόεδρος δεν άφησε ασχολίαστη και την απροθυμία πολλών στις αναπτυσσόμενες χώρες να εμβολιαστούν: «Οι επιφυλάξεις απέναντι στα εμβόλια είναι υπαρκτές. Δεν πρέπει να τις υποτιμούμε», τόνισε και υπογράμμισε ότι «όμως αυτό είναι κάτι που μπορεί να λυθεί και πολλές χώρες το κάνουν. Δεν θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε ως λόγο για να μην επιταχύνουμε την παράδοση των εμβολίων (..) και την ίση πρόσβαση στα εμβόλια».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια Τράπεζα: Τριετές σοκ λόγω αυξήσεων στις τιμές τροφίμων - καυσίμων

Στην πρώτη συνολική ανάλυσή της για τον αντίκτυπο του πολέμου στις αγορές εμπορευμάτων, η Παγκόσμια Τράπεζα ανέφερε πως ο κόσμος αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο σοκ στις αγορές εμπορευμάτων από τη δεκαετία του 1970.
embolio, embolia, koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ έδωσε 7,8 δισ. ευρώ για εισαγωγές εμβολίων κατά του κορονοϊού

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η πλειοψηφία των εισαγωγών εμβολίων κατά του κορονοϊού το 2021 προήλθε από την Ελβετία με τις ΗΠΑ να είναι στη δεύτερη θέση. Στα 20,1 δισ. ευρώ η αξία των εξαγωγών εμβολίων εκτός ΕΕ.
ΔΙΕΘΝΗ

Στο 3,2% υποβαθμίζει την εκτίμηση για τη διεθνή οικονομία η Παγκόσμια Τράπεζα

Βασική αιτία της υποβάθμισης οι συνέπειες από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με τον διεθνή οργανισμό να σχεδιάζει ένα νέο «πακέτο» στήριξης για τις αναδυόμενες οικονομίες ύψους 170 δισ. δολαρίων.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Παγκόσμια Τράπεζα ετοιμάζει πακέτο 1,5 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία

Το κονδύλιο στήριξης ενεργοποιήθηκε μετά την έγκριση χθες Δευτέρα από τον Διεθνή Οργανισμό Ανάπτυξης (ΔΟΑ) βοήθειας 1 δισ. δολαρίων, μαζί με την καταβολή 100 εκατ. δολαρίων στη γειτονική Μολδαβία.