ΓΔ: 860.06 1.04% Τζίρος: 80.46 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
inflation-πληθωρισμός
Φωτο: Shutterstock

Νέο ιστορικό υψηλό στο 5% για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, στην αιχμή των αυξήσεων παρέμειναν οι τιμές ενέργειας, που σημείωσαν άνοδο 26% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

O πληθωρισμός στην Ευρωζώνη αυξήθηκε τον Δεκέμβριο στο 5% από 4,9% τον Νοέμβριο, σε νέο υψηλό επίπεδο - ρεκόρ για την περιοχή και υψηλότερα από το 4,7% που ανέμεναν αναλυτές.

Τα στοιχεία αυτά είναι άβολα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία υποεκτιμά σταθερά τις πληθωριστικές πιέσεις και έχει δεχθεί πυρά για αυτό από ορισμένους αξιωματούχους της.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat, στην αιχμή των αυξήσεων παρέμειναν οι τιμές ενέργειας, που σημείωσαν άνοδο 26% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ωστόσο και οι αυξήσεις των τιμών των τροφίμων, των υπηρεσιών και των εισαγόμενων αγαθών ήταν αρκετά υψηλότερες από το 2% που είναι ο στόχος της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό. Σημειώνεται ότι βάσει της εκτίμησης της Eurostat ο πληθωρισμός στην Ελλάδα έφθασε στο 4,4% τον προηγούμενο μήνα. 

 

Με την οικονομία να ανακάμπτει από το σοκ της πανδημίας πέρυσι, οι αυξήσεις των τιμών απογειώθηκαν, αιφνιδιάζοντας την ΕΚΤ. Στις πληθωριστικές πιέσεις συνέβαλαν τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα που περιόρισαν τη διαθεσιμότητα καταναλωτικών προϊόντων, ενώ τα νοικοκυριά που έκαναν αναγκαστική αποταμίευση για ένα χρόνο άρχισαν να κάνουν δαπάνες για οτιδήποτε.

Οι περισσότερες από αυτές τις αιτίες του πληθωρισμού είναι προσωρινές και συνεπώς οι πιέσεις αναμένεται να χαλαρώσουν τελικά. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το πόσο γρήγορα θα μειωθεί ο πληθωρισμός και σε ποιο επίπεδο θα προσγειωθεί όταν η οικονομία προσαρμοστεί στη νέα κανονικότητα.

Η ΕΚΤ βλέπει τον πληθωρισμό ξανά κάτω από 2% στο τέλος της φετινής χρονιάς, αλλά μία σειρά αξιωματούχων αμφισβητούν την πρόβλεψη αυτή, προειδοποιώντας ότι οι κίνδυνοι είναι στην κατεύθυνση αύξησής του και ότι μπορεί και το επόμενο έτος να κινηθεί πάνω από τον στόχο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τι εκτιμούν οι κορυφαίοι διεθνείς οίκοι για την πορεία της ευρωζώνης

Ο αντίκτυπος του πολέμου, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας και τροφίμων που μειώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και της μείωσης της εμπιστοσύνης, είναι σημαντικός.
Eurozone, Evrozoni, Germany, Germania, Euro
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία στέλνει στο 6,1% τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη

Ανοιχτό το ενδεχόμενο οικονομικής ύφεσης στα πλέον εξαρτημένα από το ρωσικό φυσικό αέριο κράτη-μέλη της ΕΕ. Στο 2,7% θα διαμορφωθεί η αύξηση του ΑΕΠ στην ευρωζώνη το 2022 και στο 2,3% το 2023 με την Κομισιόν να υποβαθμίζει τις χειμερινές προβλέψεις της.
ΔΙΕΘΝΗ

Ιταλία: Στο 4,2% αυξήθηκε ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο, υψηλό 10ετίας

Ο βασικός παράγοντας που τροφοδότησε τον πληθωρισμό στη χώρα ήταν ξανά το ενεργειακό κόστος, με τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας να αυξάνονται 14,4% σε ετήσια βάση και το κόστος μεταφορών κατά 9,6%.
ΔΙΕΘΝΗ

Στη δίνη του πληθωρισμού η ευρωζώνη: Εκτίναξη πάνω από 4% τον Οκτώβριο

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2008 θα διαμορφωθεί ο πληθωρισμός της ευρωζώνης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat εξαιτίας της ανόδου των τιμών ενέργειας και την αυξημένη καταναλωτική ζήτηση. Άνοδο 2,2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο τρίμηνο.