ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:38:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
eurozone-rise-on-inflation
Φωτο: Shutterstock

Στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν 40 ετών ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο

Η αύξηση αποδίδεται στην ενίσχυση κατά 29,3% των ενεργειακών τιμών σε ορίζοντα 12μηνου, με αυτές για τη βενζίνη να αυξάνονται 49,6%. Στο 5,5% ο δομικός πληθωρισμός.

Εκρηκτική πορεία αλλά εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών ακολούθησε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο σχεδόν 40 ετών. 

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 7% τον Δεκέμβριο σε ετήσια βάση, ενώ ενισχύθηκε 0,5% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα φθάσει στο 7% ετησίως και θα ενισχυθεί 0,4% σε μηνιαία βάση. 

Βασική αιτία για την έκρηξη των πληθωριστικών πιέσεων ήταν η αύξηση στις τιμές ενέργειας, με τον δομικό πληθωρισμό –από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές ενέργειας και τροφίμων – έφθασε στο 5,5% και ενισχύθηκε 0,6% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο. Σε αυτήν την περίπτωση οι αναλυτές είχαν εκτιμήσει ότι σε ετήσια βάση θα διαμορφώνονταν στο 5,4% και σε μηνιαία στο 0,5%. Πρόκειται για τον υψηλότερο δομικό πληθωρισμό από τον Φεβρουάριο του 1991. 

Οι τιμές ενέργειας εμφάνισαν άνοδο 29,3% σε 12μηνη βάση, με αυτές για τη βενζίνη να ενισχύονται κατά 49,6%. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

usa-economy-oikonomia
ΔΙΕΘΝΗ

Στο 6,8% ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, ρεκόρ τεσσάρων δεκαετιών

Η αύξηση των τιμών ήταν μεγαλύτερη τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2020, αφού διαμορφώθηκε στο +6,2% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Πάουελ: Οι κίνδυνοι ενός πιο επίμονου πληθωρισμού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν

Η δήλωση αυτή συνιστά σημαντική αλλαγή στάσης εκ μέρους του προέδρου της Fed, δεδομένου ότι επί μήνες η τράπεζα επέμενε ότι ο πληθωρισμός δεν θα διαρκέσει, αλλά οφείλεται σε πρόσκαιρους παράγοντες που συνδέονται με την οικονομική ανάκαμψη.
usa-economy-oikonomia
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Στο 6,2% ώθησαν τον πληθωρισμό οι τιμές βενζίνης και τροφίμων

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο διάστημα του 2022, καθώς συνεχίζονται τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.
USA, HPA, Yelen
ΔΙΕΘΝΗ

Δεν ανησυχεί για υπερθέρμανση της αμερικανικής οικονομίας η Γέλεν

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ ανέφερε πως μέχρι τώρα υπάρχουν 5 εκατ. θέσεις εργασίας λιγότερες από εκείνες που υπήρχαν πριν την πανδημία και έχει μειωθεί η συμμετοχή του εργατικού δυναμικού.