ΓΔ: 942.46 -1.58% Τζίρος: 100.43 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Lagarde, ECB
Η Κρ. Λαγκάρντ κατά την ανακοίνωση της στρατηγικής αναθεώρησης της πολιτικής της ΕΚΤ. Πηγή: ΕΚΤ.

Λαγκάρντ: H EKT θα λάβει κάθε μέτρο για μείωση του πληθωρισμού στο 2%

Η πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε ότι «η δέσμευσή μας για τη σταθερότητα των τιμών παραμένει ακλόνητη, ενώ θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την επίτευξη του στόχου».

Την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να λάβει κάθε αναγκαίο μέτρο για να επιτευχθεί η μείωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο επίπεδο του 2% ανακοίνωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε ομιλία την Παρασκευή.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 5% τον περασμένο μήνα, στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ στην ευρωζώνη, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές σε μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών λόγω της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους και των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε ότι «η δέσμευσή μας για τη σταθερότητα των τιμών παραμένει ακλόνητη», ενώ τόνισε πως «θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό στο 2% μεσοπρόθεσμα».

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψιν μας τις ανησυχίες που προκαλεί η αύξηση των τιμών», ανέφερε η κ. Λαγκάρντ. «Έχουμε την ευελιξία να ανταποκριθούμε σε μια σειρά από απαιτήσεις», ενώ υπογράμμισε πως οι αιτίες που οδηγούν στην αύξηση του πληθωρισμού, ταυτόχρονα αποτελούν και τροχοπέδη για την ανάπτυξη της ευρωζώνης.

«Οι υψηλότερες τιμές της ενέργειας μειώνουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών και πλήττουν την εμπιστοσύνη, ενώ οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες οδηγούν σε ελλείψεις στον τομέα της μεταποίησης», συμπλήρωσε.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με το Reuters, έχει προχωρήσει επανειλημμένα σε εκτιμήσεις πως η μείωση του πληθωρισμού θα συντελεστεί εντός του τρέχοντος έτους, με την επικεφαλής της ΕΚΤ ωστόσο να σημειώνει πως η Τράπεζα θα μπορούσε να προσαρμόσει την πολιτική της αν κριθεί αναγκαίο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECB, EKT, Europaiki Kentriki Trapeza, Lagarde
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Θα υπάρξει σταδιακή μείωση του πληθωρισμού εντός του 2022

Η επικεφαλής της ΕΚΤ υποστήριξε ακόμη ότι η τράπεζα δεν σκοπεύει να ακολουθήσει τη στροφή νομισματικής πολιτικής της Fed, καθώς η αμερικανική οικονομία «τρέχει» ταχύτερα από αυτή της ευρωζώνης.
Nagkel
ΔΙΕΘΝΗ

Kατά της χαλαρής νομισματικής πολιτικής ο νέος επικεφαλής της Bundesbank

Ο Γιόαχιμ Νάγκελ σημειώνει ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν είναι απλά προσωρινή και προειδοποιεί ότι οι αυξήσεις των τιμών μπορεί να συνεχίσουν να είναι υψηλότερες από τις προβλεπόμενες.
Evropaiki Kentriki Trapeza, Kristin Lagarde, EKT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Προσωρινό φαινόμενο ο πληθωρισμός, αργεί η αύξηση επιτοκίων

Η επικεφαλής της ΕΚΤ εκτίμησε ότι μεσοπρόθεσμα ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί κοντά στο όριο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ, ενώ εξέφρασε κάποιες ανησυχίες για την επίπτωση των ακριβών τιμών ενέργειας στην ανάπτυξη.