bd-sprite
Φώτο: Shutterstock

Ισορροπία τρόμου για την Ουκρανία: Τι δηλώνουν Μπλίνκεν και Λαβρόφ

Επιχείρηση εκτόνωσης της έντασης από τους δύο ΥΠΕΞ στη Γενεύη, χωρίς χειροπιαστά αποτελέσματα για την αποτροπή ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Γραπτή απάντηση στα αιτήματα των Ρώσων θα στείλουν οι Αμερικανοί.

Να κατεβάσουν τη θερμοκρασία της αντιπαράθεσης για την Ουκρανία, έστω και αν δεν υπήρχε περίπτωση να βρεθεί μια συμβιβαστική φόρμουλα εκτόνωσης της κρίσης, επιχείρησαν στη Γενεύη οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Κατεβαίνοντας στη διαπραγμάτευση με φαινομενικά δυσεπίλυτα και διαμετρικά αντίθετα αιτήματα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκαν στη Γενεύη σε μια «κρίσιμη στιγμή», όπως είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Με περίπου 100.000 άνδρες των ρωσικών δυνάμεων να βρίσκονται συγκεντρωμένοι κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, πολλοί φοβούνται ότι η Μόσχα ετοιμάζει εισβολή, αλλά η Ρωσία το αρνείται. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν να παρουσιάσουν ένα ενωμένο μέτωπο για να το αποτρέψουν ή να συντονίσουν μια σκληρή απάντηση αν δεν μπορούν να σταματήσουν την εισβολή.

«Δεν περιμέναμε να υπάρξει σημαντική πρόοδος σήμερα, ωστόσο πιστεύω ότι τώρα βρισκόμαστε σε σαφέστερη πορεία κατανόησης των θέσεων του άλλου», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση. Τόνισε ότι ο Λαβρόφ επανέλαβε την επιμονή της Ρωσίας ότι δεν σκοπεύει να εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους δεν έχουν πειστεί για αυτό. «Εξετάζουμε αυτό που είναι ορατό σε όλους, και είναι οι πράξεις και τα όχι λόγια που κάνουν όλη τη διαφορά», ανέφερε.

Ο Λαβρόφ χαρακτήρισε τις συνομιλίες «εποικοδομητικές και χρήσιμες» και ανέφερε ότι οι ΗΠΑ συμφώνησαν να δώσουν γραπτές απαντήσεις στα ρωσικά αιτήματα για την Ουκρανία και τη σχέση της με το ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα. Αυτό θα μπορούσε τουλάχιστον να καθυστερήσει οποιαδήποτε επικείμενη επίθεση για λίγες μέρες.

Ωστόσο, ο Λάβροφ αρνήθηκε ότι υπάρχει τέτοια δέσμευση από ρωσικής πλευράς. «Δεν μπορώ να πω εάν βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο ή όχι», ανέφερε σε δημοσιογράφους. «Θα το καταλάβουμε αυτό όταν λάβουμε τη γραπτή απάντηση των ΗΠΑ σε όλες τις προτάσεις μας».

Η Μόσχα απαίτησε από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ να υποσχεθεί ότι η Ουκρανία δεν θα επιτραπεί ποτέ να ενταχθεί. Επιθυμεί επίσης από τους συμμάχους να απομακρύνουν στρατεύματα και στρατιωτικό εξοπλισμό από τμήματα της ανατολικής Ευρώπης. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ απέρριψαν κατηγορηματικά αυτά τα αιτήματα και λένε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν γνωρίζει ότι δεν μπορούν να συζητηθούν καν. Είπαν ότι είναι ανοιχτοί σε λιγότερο δραματικές κινήσεις.

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ θα είναι ανοικτές σε μια συνάντηση μεταξύ του Πούτιν και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, εάν θα είναι «χρήσιμη και παραγωγική».

Η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της έχουν επανειλημμένα υποσχεθεί «σοβαρές» συνέπειες, όπως οι αυστηρές οικονομικές κυρώσεις, αλλά όχι και στρατιωτική δράση κατά της Ρωσίας σε περίπτωση εισβολής. Ο Μπλίνκεν επανέλαβε την προειδοποίηση την Παρασκευή πριν τις συνομιλίες. Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι αφοσιωμένοι στη διπλωματία, αλλά και δεσμευμένοι «εάν αποδειχθεί αδύνατη η εξεύρεση λύσης με διπλωματία και η Ρωσία αποφασίσει να συνεχίσει την επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, σε μια ενωμένη, γρήγορη και σοβαρή απάντηση».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Βοήθεια σε Ουκρανία - Ισραήλ και απαγόρευση TikTok επικύρωσε ο Μπάιντεν

Ο νόμος προβλέπει τη χορήγηση 61 δισεκ. δολαρίων σε βοήθεια στην Ουκρανία, άλλων 26 δισεκ. στο Ισραήλ, 1 δισεκ. σε ανθρωπιστική βοήθεια για τη Γάζα και 8 δισεκ. δολάρια για να αντισταθμιστεί η στρατιωτική ισχύς της Κίνας.
ΔΙΕΘΝΗ

Νεκροί και δεκάδες τραυματίες από τη νέα ρωσική επίθεση στην Ουκρανία

Στη νότια Ουκρανία οι ρωσικές δυνάμεις χτύπησαν μια πολυκατοικία ενώ υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι. Αυξάνονται οι ελπίδες του Κιέβου για τη νέα αμερικανική βοήθεια ύψους 61 δισ. δολαρίων.
ΔΙΕΘΝΗ

Μπλίνκεν: Κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία χρειάζεται τη στήριξη της Δύσης

«Είναι απολύτως απαραίτητο να δώσουμε στους Ουκρανούς αυτό που συνεχίζουν να χρειάζονται για να υπερασπιστούν τη χώρα τους, ειδικά όσον αφορά πυρομαχικά και αντιαεροπορική άμυνα», δήλωσε ο Μπλίνκεν.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία τριπλασίασε την παραγωγή όπλων τον τελευταίο χρόνο

Παρά την αύξηση της παραγωγής όπλων το Κίεβο βλέπει περίπου το 50% των δυτικών παραδόσεων όπλων να μην φθάνουν εγκαίρως, με τον Ζελένσκι να καλεί για περισσότερα συστήματα άμυνας και μαχητικά αεροπλάνα.