ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η Ουκρανία τριπλασίασε την παραγωγή όπλων τον τελευταίο χρόνο

Παρά την αύξηση της παραγωγής όπλων το Κίεβο βλέπει περίπου το 50% των δυτικών παραδόσεων όπλων να μην φθάνουν εγκαίρως, με τον Ζελένσκι να καλεί για περισσότερα συστήματα άμυνας και μαχητικά αεροπλάνα.

Η Ουκρανία τριπλασίασε την παραγωγή όπλων τον περασμένο χρόνο και σήμερα 500 εταιρείες δραστηριοποιούνται στον αμυντικό τομέα της χώρας, όπως δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός υπουργός Στρατηγικής Βιομηχανίας.

Το Κίεβο αναζητεί τρόπους για να ενισχύσει τις άμυνές του απέναντι στην ρωσική εισβολή που μετράει δύο χρόνια, μεταξύ των οποίων και με την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής όπλων και την καινοτομία. Ο Ολεξάντρ Καμίσιν είπε στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στο Κίεβο ότι 100 κρατικές και 400 ιδιωτικές εταιρείες συμμετέχουν στην προσπάθεια και ότι η Ουκρανία σχεδιάζει φέτος «να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή πυρομαχικών».

Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Ψηφιακής Μετάβασης Μιχάιλο Φεντόροφ δήλωσε ότι το 90% των drones που χρησιμοποιούνται στο πεδίο κατά των ρωσικών δυνάμεων παράγονται στην Ουκρανία. Στην ίδια τηλεδιάσκεψη, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ίχορ Κλιμένκο δήλωσε εξάλλου ότι ούτε ένα όπλο δεν έχει διασχίσει το σύνορο από την Ουκρανία στην ΕΕ στη διάρκεια του διετούς πολέμου.

Περίπου το 50% των δυτικών παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία δεν φθάνουν εγκαίρως, υπογράμμισε ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης. «Προς το παρόν, η δέσμευση δεν είναι συνώνυμη με την παράδοση, το 50% (αυτών) των δεσμεύσεων δεν εκπληρώνονται έγκαιρα», δήλωσε ο υπουργός. Εξαιτίας αυτών των καθυστερήσεων, «χάνουμε ανθρώπους, θα χάναμε εδάφη», πρόσθεσε.

Ο ουκρανικός στρατός, αντιμέτωπος με μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στο μέτωπο, απέσυρε τις δυνάμεις του από την Αβντιίβκα, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έπειτα από μήνες σφοδρών μαχών, επικαλούμενος ελλείψεις σε πυρομαχικά και στρατιώτες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένως προτρέψει τους δυτικούς συμμάχους του τις τελευταίες ημέρες να παραδώσουν στρατιωτική βοήθεια «στην ώρα τους», απαιτώντας συγκεκριμένα πυρομαχικά, περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και μαχητικά αεροπλάνα.

«Ξέρετε πολύ καλά τι χρειαζόμαστε για να προστατεύσουμε τους ουρανούς μας, να ενισχύσουμε τις χερσαίες μας δυνάμεις, τι χρειαζόμαστε για να διατηρήσουμε και να συνεχίσουμε τις επιτυχίες μας στη θάλασσα, και ξέρετε πολύ καλά ότι το χρειαζόμαστε έγκαιρα και βασιζόμαστε σε εσάς», είπε χθες ο Ζελένσκι κατά τη δεύτερη επέτειο της ρωσικής εισβολής.

Ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε επίσης ότι οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις όπλων συνέβαλαν στην αποτυχία της αντεπίθεσης του Κιέβου το καλοκαίρι του 2023.

«Πέρυσι, κατά τη διάρκεια της αντεπίθεσης, είχαμε πολλά πολύ χρήσιμα πράγματα, πολλά πολύ σημαντικά πράγματα, αλλά δεν έφτασαν όλα στην ώρα τους».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση εξεύρεσης ειρηνευτικής λύσης στην Ουκρανία

Για το Κίεβο, είναι αδιανόητο να διαπραγματευθεί όσο τα ρωσικά στρατεύματα δεν έχουν αποσυρθεί από τα εδάφη που έχουν καταλάβει. Πώς επηρεάζουν οι αμερικανικές εκλογές τις κινήσεις του Πούτιν.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Δύση αυξάνει τις αποστολές βαρέων οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία

Μέχρι στιγμής η Βρετανία έχει υποσχεθεί αντιαεροπορικούς πυραύλους και επιθετικά drones, το Παρίσι, τεθωρακισμένα οχήματα και ελαφρά τανκς και το Βερολίνο, νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Yellen, HPA, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Γέλεν: Να αυξηθεί η οικονομική στήριξη στην Ουκρανία από ΗΠΑ και ΕΕ

Όπως ανέφερε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών η Ουκρανία θα χρειαστεί στο τέλος μαζική υποστήριξη για ανοικοδόμηση και ανάκαμψη στην κλίμακα του μεταπολεμικού Σχεδίου Μάρσαλ που είχε υπάρξει για την Ευρώπη μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
ΔΙΕΘΝΗ

Μπαράζ κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία, αναβάλλεται η συνάντηση Μπλίνκεν - Λαβρόφ

«Πάγος» σε πιθανή συνάντηση Μπάιντεν - Πούτιν από τον Λευκό Οίκο, με τη Ρωσία να βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλο αριθμό χωρών της Δύσης που προχωρούν σε επιβολή οικονομικών κυρώσεων.