Κορυφαίοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες και πολιτικοί κατηγόρησαν τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι υπονόμευσε τις συνομιλίες με την Ουκρανία, που είχαν στόχο την διακοπή του πολέμου του και θα άρχιζαν στην Κωνσταντινούπολη την Πέμπτη.
Ο διορισμός χαμηλόβαθμων αξιωματούχων στη ρωσική αντιπροσωπεία από το Κρεμλίνο έδειξε ότι ο Πούτιν προσπαθεί «να παίξει με τον χρόνο», όπως ανέφερε ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών Ράντοσλαβ Σικόρσκι στους δημοσιογράφους, ενώ επισήμανε επίσης ότι: «Ελπίζουμε ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θα δει αυτή την κοροϊδία και θα βγάλει τα σωστά συμπεράσματα».
Είχε δημιουργηθεί ένα μια δυναμική και όλοι πίστευαν ότι θα γίνει μια σοβαρή συζήτηση μεταξύ των ηγετών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, σε αυτήν την πρώτη διπλωματική συνάντηση από την έναρξη της εισβολής της Μόσχας πριν από τρία χρόνια, όπως σημειώνει το Bloomberg.
Το βράδυ της Τετάρτης, ο Βλάντιμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι η αντιπροσωπεία της Ρωσίας θα έχει επικεφαλής τον βοηθό του, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, εγείροντας αμφιβολίες σχετικά με την πρόοδο που θα μπορούσαν να είχαν οι συζητήσεις για τον τερματισμό του πολέμου.
Η Ουκρανία επιμένει στη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ ηγετών και όχι σε τεχνικό επίπεδο, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να χαρακτηρίζει την αντιπροσωπεία της Μόσχας ως «απάτη». Επίσης, ανέφερε ότι θα αποφασίσει για περαιτέρω βήματα μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ από το Κατάρ επισήμανε στους δημοσιογράφους ότι: «Σκεφτόμουν να πάω, αλλά είναι πολύ δύσκολο λόγω των υποχρεώσεων μας, σήμερα και αύριο. Αλλά ξέρετε, αν συνέβαινε κάτι, θα πήγαινα την Παρασκευή... Δεν περίμενα ότι θα παρευρισκόταν ο Πούτιν».
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, που βρίσκεται στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Αττάλεια, είπε ότι η Ουάσιγκτον είναι «ανοιχτή στο να είναι εποικοδομητική και χρήσιμη με οποιονδήποτε τρόπο για τον τερματισμό της σύγκρουσης», προσθέτοντας ότι «θέλουμε να δούμε να σημειώνεται πρόοδος».
Ο Ρούμπιο θα συμμετάσχει στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη την Παρασκευή με τους απεσταλμένους της προεδρίας των ΗΠΑ Στιβ Γουίτκοφ και Κιθ Κέλογκ.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διατηρεί από την έναρξη της εισβολής μαξιμαλιστικές αξιώσεις. Επαναλαμβάνει ότι η διαδικασία διευθέτησης θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα «βαθιά αίτια» της σύγκρουσης, πρωτίστως τη βούληση της Ουκρανίας να ενταχθεί στο NATO, συμμαχία που η Μόσχα θεωρεί υπαρξιακή απειλή που επεκτείνεται στα σύνορά της.
Η Ρωσία διεκδικεί εξάλλου τέσσερις περιφέρειες στη νότια και την ανατολική Ουκρανία, τις οποίες ελέγχει εν μέρει (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα, Ζαπορίζια) και τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε το 2014.
Στα τέλη Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών της, ο Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι «η διεθνής αναγνώριση» του ότι ανήκουν στη Μόσχα αυτά τα εδάφη είναι «επιτακτικής σημασίας» για μια διευθέτηση της σύγκρουσης. Η Μόσχα ζητεί κυρίως να σταματήσουν οι παραδόσεις δυτικών όπλων.
Στην Ουκρανία, το ζήτημα των εδαφικών παραχωρήσεων είναι άκρως διχαστικό, καθώς ο πληθυσμός έχει κάνει από το 2014 τεράστιες ανθρώπινες θυσίες και υποστεί σημαντικές υλικές καταστροφές για να διατηρήσει τα σύνορα της χώρας όπως αυτά ορίστηκαν όταν διαλύθηκε η ΕΣΣΔ το 1991.
Ως εκ τούτου δεν είναι γνωστό ποιες παραχωρήσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να γίνουν ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα, καθώς η Ουκρανία συνεχίζει να αξιώνει ξεκάθαρα την αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφός της.
Μεταξύ αυτών των ζητημάτων, βρίσκεται το ακανθώδες θέμα της Κριμαίας. Ο Ζελένσκι υποστηρίζει ότι το Κίεβο δεν θα παραχωρήσει αυτήν την ουκρανική χερσόνησο, καθώς το ουκρανικό Σύνταγμα ορίζει ότι ανήκει στην επικράτειά της.
Γενικότερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητεί από τους συμμάχους του να παράσχουν «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία που θα αποτρέψουν νέα εισβολή της Ρωσίας μετά τη σύναψη ειρηνευτικής συμφωνίας.
Υπό αυτό το πρίσμα, το Κίεβο θέτει ως βασικό αίτημα την ένταξή του στο NATO, πιθανότητα που απορρίπτει κατηγορηματικά η Μόσχα και αποκλείει επίσης ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ως εναλλακτική η Ουκρανία έθιξε σε Ευρωπαίους τη δημιουργία μιας δυτικής στρατιωτικής δύναμης που θα μπορούσε να αναπτυχθεί στη χώρα, με την υποστήριξη του NATO, στην περίπτωση ειρήνευσης. Πιθανότητα που επίσης απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τη Μόσχα.
Για να ξεκινήσει μια διπλωματική διαδικασία διευθέτησης της σύγκρουσης, το Κίεβο ζητεί εδώ και εβδομάδες, όπως και η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, μια «άνευ όρων» εκεχειρία 30 ημερών πριν από συνομιλίες.
Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί του, από κοινού με τους Αμερικανούς, έθεσαν το περασμένο σαββατοκύριακο τελεσίγραφο στη Ρωσία: να αποδεχθεί την κατάπαυση αυτή του πυρός ή να υποστεί «μαζικές» κυρώσεις σε αντίποινα.