ΓΔ: 1642.17 -0.79% Τζίρος: 103.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Κάλας

Κάλας: Ο Τραμπ μάλλον «μπέρδεψε» τον Ζελένσκι με τον Πούτιν

Για την πρώην πρωθυπουργό της Εσθονίας, είναι «πρόωρο να μιλάμε για στρατεύματα» ευρωπαϊκών κρατών στην ουκρανική επικράτεια, καθώς «δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός, ούτε ειρήνη» να επιβλέψουν.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Κάγια Κάλας σχολίασε δηκτικά χθες Πέμπτη πως νόμισε πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ «μπέρδεψε» τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν όταν κατηγόρησε τον ουκρανό πρόεδρο πως είναι «δικτάτορας».

Μιλώντας στο Γιοχάνεσμπουργκ, κατά τη διάρκεια της συνόδου της G20, η κυρία Κάλας πέταξε πως «όταν το άκουσα αυτό, αρχικά νόμιζα πως μάλλον τους έχει μπερδέψει αυτούς τους δυο. Διότι, είναι ξεκάθαρο, ο Πούτιν είναι ο δικτάτορας».

Η Εσθονή, αναφερόμενη στην επίκριση από τον ένοικο του Λευκού Οίκου πως ο κ. Ζελένσκι δεν είναι πλέον εκλεγμένος, αφού δεν έχουν διεξαχθεί εκλογές αφότου εισέβαλε ο στρατός της Ρωσίας στην Ουκρανία πριν από σχεδόν τρία χρόνια, το 2022, τόνισε πως «το να οργανωθούν εκλογές κατά τη διάρκεια πολέμου δεν είναι δυνατόν». «Υπάρχει τόσος κόσμος που έχει εκτοπιστεί», θύμισε.

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν παρότρυνε παράλληλα τους πολίτες των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου να «κρατήσουν την ψυχραιμία τους». «Ξυπνάμε κάθε μέρα με νέες δηλώσεις εδώ κι έναν μήνα, πρέπει να το συνηθίσουμε», είπε η κυρία Κάλας.

Για την πρώην πρωθυπουργό της Εσθονίας, είναι «πρόωρο να μιλάμε για στρατεύματα» ευρωπαϊκών κρατών στην ουκρανική επικράτεια, καθώς «δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός, ούτε ειρήνη» να επιβλέψουν.

Κατά δημοσιεύματα σε βρετανικά ΜΜΕ, η Βρετανία και η Γαλλία σχεδιάζουν τη συγκρότηση ευρωπαϊκής δύναμης αν συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός, που θα αποτελείται από λίγους λιγότερους από «30.000 στρατιωτικούς». Χθες, το Παρίσι επιβεβαίωσε εν μέρει την πληροφορία.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στην κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, αναφέρθηκε σε συνομιλίες και διαβουλεύσεις για το σχέδιο αυτό, με τη συμμετοχή διαφόρων ευρωπαϊκών κρατών.

«Ας κατανοήσουμε τι είδους μήνυμα στέλνουμε αν τα δώσουμε όλα στο πιάτο στον επιτιθέμενο», υπογράμμισε από την πλευρά της η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Κάλας. «Αυτό που κατανοούμε από τις επαφές που είχαν (σ.σ. οι Ρώσοι) με τους Αμερικανούς είναι πως δεν έχουν εγκαταλείψει τους στόχους τους», συνέχισε. «Θέλουν το μάξιμουμ. Κι επιπλέον, θέλουν να επιστρέψουν στη διεθνή σκηνή σαν να μην έγινε τίποτα».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κάλας
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Όχι στους όρους της Μόσχας για την ειρήνη σε Ουκρανία

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, σημείωσε σε συνέντευξή της ότι οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται πως η Μόσχα ενδέχεται να παίζει παιγνίδι για να παραταθεί η διαδικασία θολώνοντας την εικόνα, κάτι που δεν θέλει η Ουάσιγκτον.
Κάλας
ΔΙΕΘΝΗ

Κάλας: Το NATO η καλύτερη εγγύηση για την ακεραιότητα της Ουκρανίας

Η ένταξη της Ουκρανίας στο NATO θεωρείται η πιο αποτελεσματική εξασφάλιση για την ασφάλειά της, ανέφερε η Κάγια Κάλας, επικεφαλής διπλωματίας της ΕΕ, κάτι που αντιτίθεται στην άποψη του Ντόναλντ Τραμπ.
ΔΙΕΘΝΗ

Αν. Κόστα: Πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αντιδράσει στον Ντ. Τραμπ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, δηλώνει στην εφημερίδα Financial Times ότι η Ε.Ε. πρέπει να εμπλακεί στις συνομιλίες με τη Ρωσία για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία .
Μπέρμποκ
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ευρώπη είναι ανάγκη να συμμετέχει σε συνομιλίες για την Ουκρανία

«Δεν μπορούμε να έχουμε συνομιλίες χωρίς τη συμμετοχή της Ευρώπης. Διακυβεύεται η ειρήνη στην Ευρώπη, γι' αυτό οι Ευρωπαίοι χρειάζεται να συμμετέχουν», τόνισε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ.
peskov
ΔΙΕΘΝΗ

Το Κρεμλίνο ζητά να υπάρξει αποκλιμάκωση του πυρηνικού κινδύνου

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε πως η κλιμάκωση των εντάσεων στην Ευρώπη και οι ενεργές συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές, υπονομεύουν τη σταθερότητα και την προβλεψιμότητα μιας πυρηνικής σύγκρουσης.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία τριπλασίασε την παραγωγή όπλων τον τελευταίο χρόνο

Παρά την αύξηση της παραγωγής όπλων το Κίεβο βλέπει περίπου το 50% των δυτικών παραδόσεων όπλων να μην φθάνουν εγκαίρως, με τον Ζελένσκι να καλεί για περισσότερα συστήματα άμυνας και μαχητικά αεροπλάνα.