ΓΔ: 869.42 1.17% Τζίρος: 52.98 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:55:43 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
electric cars-ilektrika-autokinita
Φώτο: Shutterstock

Επένδυση 20 δισ. ευρώ από Renault, Nissan και Mitsubishi στην ηλεκτροκίνηση

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters οι τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες θα δημιουργήσουν πέντε κοινές πλατφόρμες για την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η Renault SA, η Nissan Motor Co και η Mitsubishi Motors Corp προγραμματίζουν να τριπλασιάσουν τις επενδύσεις τους για την κοινή ανάπτυξη ηλεκτρικών οχημάτων (EV), όπως δήλωσαν στο Reuters, δύο πηγές που έχουν λάβει σχετική γνώση για το επενδυτικό σχέδιο.

Καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες δέχονται πίεση από νέους ανταγωνιστές, αλλά και μία αναμενόμενη μετατόπιση της ζήτησης στα ηλεκτρικά οχήματα, οι Γάλλοι και οι Ιάπωνες κατασκευαστές οχημάτων αναζητούν τρόπους για την εμβάθυνση της συνεργασίας τους.

Οι τρεις αυτοκινητοβιομηχανίες αναμένεται να ανακοινώσουν την Πέμπτη, ένα σχέδιο για την επένδυση περισσότερων από 20 δισεκατομμυρίων ευρώ (23 δισεκατομμυρίων δολαρίων) μέσα στην επόμενη πενταετία για την ανάπτυξη οχημάτων EV, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Από το 2030, η εταιρική συμμαχία αναμένεται να έχει αναπτύξει περισσότερα από 30 μοντέλα οχημάτων EV με νέες μπαταρίες, τα οποία θα υποστηρίζονται από πέντε κοινές πλατφόρμες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Οι επενδύσεις αυτές, είναι πρόσθετες στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ που η αναφερόμενη σύμπραξη των κατασκευαστών αυτοκινήτων έχει επενδύσει στην ηλεκτροκίνηση, όπως δήλωσαν οι δύο πηγές που έχουν λάβει γνώση για το σχέδιο. Ένας εκπρόσωπος της Nissan αρνήθηκε «να σχολιάσει εικασίες». Εκπρόσωποι της Renault και της Mitsubishi δεν ανταποκρίθηκαν σε αιτήματα σχολιασμού.

«Η Συμμαχία στο 2030» είναι ένα σχέδιο για την επίδειξη «ενισχυμένης συνεργασίας μεταξύ των κατασκευαστών οχημάτων, δίνοντας έμφαση «σε μία κοινή αντίληψη για την ηλεκτροκίνηση και τη διασυνδεδεμένη κινητικότητα» όπως δήλωσε μία πηγή. Οι πέντε κοινές πλατφόρμες αναμένεται ότι θα καλύπτουν ποσοστό 90% των ηλεκτρικών οχημάτων που οι εταιρίες αναμένεται να αναπτύξουν και να προωθήσουν μέχρι από το 2030» όπως δήλωσαν οι πηγές. Η σύμπραξη των τριών αυτοκινητοβιομηχανιών έχει αναπτύξει και προωθεί μερικώς, τέσσερις κοινές πλατφόρμες ηλεκτρικών οχημάτων.

H μία από τις πλατφόρμες υποστηρίζει ηλεκτρικά οχήματα όπως το επερχόμενο Ariya της Nissan, αλλά και το EV Megane της Renault. Μία άλλη πλατφόρμα υποστηρίζει οχήματα που αναπτύσσονται από τη Nissan και την Dongfeng με την οποία συνεργάζεται στην κινεζική αγορά, όπως επίσης και τα οχήματα της εμπορικής ταυτότητας Dacia, που ελέγχεται από τη Renault. Οι άλλες δύο πλατφόρμες θα είναι για μικρά αυτοκίνητα τα οποία είναι γνωστά ως «kei cars» στην Ιαπωνία, αλλά και ελαφρά οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων.

Από τα μέσα της δεκαετίας, η σύμπραξη των τριών εταιριών έχει ως στόχο την ανάπτυξη μιας πέμπτης κοινής πλατφόρμας για ηλεκτρικά οχήματα compact, που θα σχεδιάζονται από τη Renault, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Η Nissan έχει ήδη αποφασίσει να χρησιμοποιήσει αυτή την πλατφόρμα που ονομάζεται CMFB-EV, αλλά και άλλα τυποποιημένα εξαρτήματα για την ηλεκτροκίνηση του μοντέλου Nissan Micra, στην κατηγορία compact, ενώ η Renault αναμένεται ότι θα προωθήσει ένα παρόμοιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα βασίζεται στην ίδια πλατφόρμα, όπως είπαν οι ίδιες πηγές. Το Micra EV έχει προγραμματιστεί να διατεθεί στις αγορές από τα μέσα της δεκαετίας του 2020.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

electric cars-ilektrika-autokinita
ΔΙΕΘΝΗ

Προειδοποιήσεις για εκτόξευση των τιμών ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Σύμφωνα με τους επικεφαλής της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, η εκτόξευση των τιμών πρώτων υλών και οι αρρυθμίες στην εφοδιαστική αλυσίδα κινδυνεύουν να εκτροχιάσουν τα σχέδια των εταιρειών για την ηλεκτροκίνηση.
ΔΙΕΘΝΗ

Στην τελική ευθεία η κατασκευή του giga factory της Tesla στη Γερμανία

Οι γερμανικές Αρχές έδωσαν στη Tesla μια δέσμη 400 όρων που θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί πριν την έναρξη λειτουργίας του εργοστασίου. Μέχρι την τελική αδειοδότηση, εξετάστηκαν 800 ενστάσεις από μεμονωμένα άτομα και οργανώσεις.
hyundai
ΔΙΕΘΝΗ

Επενδύσεις 72 δισ. ευρώ από Hyundai για ηλεκτροκίνηση και νέες τεχνολογίες

Σύμφωνα με τη στρατηγική της, η εταιρεία στοχεύει να φθάσει σε ετήσιες παγκόσμιες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων 1,87 εκατομμύρια αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων εξασφαλίζοντας ποσοστό ύψους 7% του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς έως το 2030.
electric cars-ilektrika-autokinita
ΔΙΕΘΝΗ

Οι προκλήσεις που φέρνει στην βιομηχανία αυτοκινήτου η ηλεκτροκίνηση

Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ακόμα οδηγοί που θέλουν τους συμβατικούς κινητήρες, η νοοτροπία δείχνει να αλλάζει προς τη βιώσιμη κινητικότητα, με περισσότερο από το 45% των καταναλωτών να σκέφτονται να αγοράσουν ένα EV τα επόμενα χρόνια.